Yotel Asterweg

De glazen pui van het restaurant lijkt uit het water te verrijzen.

02:29
26-03-2019

Yotel Asterweg | Amsterdam

‘YOTEL Amsterdam sluit met modulaire bouw en façades van gerecycled aluminium aan bij post-industrieel Buiksloterham’

Een BREEAM ‘Excellent’ hotel dat past in zijn omgeving

De stad Amsterdam probeert de grote vraag naar hotelbedden zo goed mogelijk vorm te geven, met duurzame locatie-ontwikkeling binnen de identiteit van de directe omgeving. In het gelaagde Amsterdam-Noord, een mengeling van twintigste-eeuwse sociale woningbouw, kleine bedrijventerreinen en de recente hoogbouw van Overhoeks, ontwierp Studioninedots aan de Asterweg een BREEAM ‘Excellent’ hotel dat past in zijn omgeving. “Met een industriële uitstraling, stevig geworteld in de circulaire herontwikkeling van Buiksloterham”, vertelt projectarchitect Metin van Zijl.

Een typische marktontwikkeling is YOTEL Amsterdam niet te noemen, eerder een eigentijdse, volgens strakke randvoorwaarden. Van Zijl: “De eindgebruiker was nog niet bekend toen wij hier gingen ontwerpen voor gedelegeerd ontwikkelaar Being Development. Er was een hotelbestemming op een locatie in een groenstrook naast een bouwmarkt aan het Tolhuiskanaal. De gemeente Amsterdam stelde onder meer randvoorwaarden met betrekking tot het inschakelen van de lokale bevolking door middel van kunstprojecten, en aan de duurzame verknoping met de buurt. In de ontwerpfase bleek dat meerdere eindgebruikers in wilden stappen.” Dat werd uiteindelijk YOTEL, een Engelse keten met een jonge en dynamische uitstraling. 

Lokaal geïnspireerd ontwerp
Studioninedots ontwierp het hotel met als speerpunten de connectie tussen interieur en omringend groen, plekken voor interactie en een circulair watersysteem. De kavel is groot, zeker voor een hotel van 6.500 m², en ligt direct aan het Tolhuiskanaal. “Dat bood de kans om het gevraagde programma vorm te geven in vijf volumes die in hoogte, functie en sfeer variëren. De volumes zijn als paviljoens in een parkachtige omgeving geplaatst en zo geschakeld dat patio’s en intieme ruimtes ontstaan, maar ook een logische plek om te parkeren.” In het hart van het complex ligt de collectieve ruimte waar toeristen, zakelijke reizigers en Amsterdammers elkaar kunnen treffen. “De begane grond is hoog en transparant waardoor het landschap en het interieur naadloos in elkaar overlopen. Aan het zonnige waterfront vormen publiek restaurant, terras, tuin en aanlegsteiger een aantrekkelijk geheel, een publiek park in de stad. Het hotel is sterk verankerd in de buurt, doordat voor horeca, kunst en voorzieningen wordt samengewerkt met lokale partners.” 

Toekomstbestendig
Naast de essentiële sociale verankering in de buurt kreeg de fysieke toekomstbestendigheid de ambitie BREEAM ‘Excellent’ mee. “Weliswaar een zeer hoge duurzaamheidsdoelstelling voor een hotel, maar wij zagen dat als uitdaging om niet alleen voor standaardoplossingen te kiezen.” Het gebied is niet op gas en stadswarmte aangesloten. Daarom plaatst Being PV-panelen op het hotel en op de naastgelegen gebouwen en is er een WKO. Met onder meer lagetemperatuurverwarming en LED-verlichting wordt aan de reductie van de energievraag tegemoetgekomen. Voor de gevel is een partij gezocht die panelen van gerecycled aluminium kan leveren. “Met zo’n tweehonderd liter water per dag per kamer is het verbruik in hotels berucht. Hier wordt het douchewater daarom aangewend voor een uitgebreid grijswatercircuit. Regenwater wordt opgevangen voor infiltratie en voor het doorspoelen van de toiletten. Het warme douchewater van de ruim tweehonderd kamers is een bron voor warmteterugwinning.”

Yotel Asterweg

Bruut en chique
Van Zijl stelt dat ook de uitvoering innovatief is vormgegeven. De twee beddentorens zijn opgebouwd uit hotelkamermodules. De kamers zijn comfortabel en compact en geheel afgewerkt met installaties, glas, isolatie en gerecycled aluminium, ‘plug & play’ geprefabriceerd door Ursem Modulaire Bouwsystemen. Zo is met een modulair systeem een industrieel accent gelegd dat aansluit bij die omgeving. In week 35 van 2018 begon de hoofdaannemer met de betonnen onderbouw en voor de kerst was het hoogste punt van de beddentorens bereikt. De laagbouwvolumes worden met meer traditionele bouwmethoden gerealiseerd. “De afwerking van de gevels is ‘bruut’ en tegelijkertijd ‘chique’ door de titaniumkleurige coating op de aluminium gevelpanelen.” 

Stadse gastvrijheid
Grote blikvanger aan de waterkant, de achterzijde van het hotelcomplex, is de vijf meter hoge, glazen vliesgevel van het hotelrestaurant, met een terras aan het water. De keuken is hier als doos-in-doos ingeschoven aan de achterzijde, waardoor de installaties buiten het zicht konden worden gerealiseerd. De plafondhoogte van de gebruiksruimte is maar liefst vijf meter. Deze ingrepen verhogen de verblijfskwaliteit en dragen bij aan het jonge, industriële en duurzame karakter van het ontwerp waardoor gemeentelijke randvoorwaarden, zakelijke aspecten en hippe dynamiek goed samengaan in de nieuwe YOTEL-vestiging, die in september haar deuren zal openen. “Uiteindelijk een complex van afwegingen, maar toch goed gelukt – met een eigentijds hotel dat gastvrij is op ooghoogte, ‘excellent’ presteert op het gebied van duurzaamheid en goed past in een verstedelijkend stuk Amsterdam.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: A2Studio

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Being Development, Starwood Capital
Ontwerp Studioninedots
Ontwerpteam Vincent van der Klei, Albert Herder, Arie van der Neut, Metin van Zijl, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Joost Korver en Rutger van der Meer
Bouwpartners Being Development, Heddes Bouw en Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Installatietechniek, DA, DELVA Landscape Architecture/Urbanism, Arup, IMDbv, Pieters Bouw­techniek en Techniplan
Bouwperiode 2017- 2019
Programma Publieke tuin, restaurant met terras, bar, lobby, fitness, kantoren, 204 kamers

ABC SquareYOTEL