Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
XXL-distributiecentrum: Topprestatie in funderingen en vloeren

XXL-distributiecentrum: Topprestatie in funderingen en vloeren

Sinds de oprichting in 1979 is Van Berlo uitgegroeid tot een absolute marktleider in industriële en supervlakke betonvloeren. De expert in bedrijfsvloeren is daarnaast gespecialiseerd in het prefabriceren van onder andere funderingsbalken, dock- en laadkuilconstructies. Met name die combinatie maakt dat er vaak interessante besparingen gerealiseerd kunnen worden. Dat weet ook vaste partner Heembouw, die voor het XXL-distributiecentrum in Echt-Susteren vertrouwt op het totaalconcept van Van Berlo.

Op Businesspark Midden Limburg in Echt-Susteren realiseert Heembouw een distributiecentrum van ruim 100.000 m2 voor Dokvast en P3. “We hebben de opdracht gekregen om de volledige fundering te maken, bestaande uit prefab funderingsbalken en poeren, dock- en laadkuilconstructies, helemaal tot aan het stellen van de ankers aan toe”, zegt Glenn Verhoef, commercieel directeur bij Van Berlo. “Doordat we al in 2019 bij het ontwerptraject zijn betrokken met ons prefab funderingssysteem is het voor alle partijen een gunstig project geworden.”

De volledige fundering is door Van Berlo prefab voorbereid.

Vijf weken

“De grootste prestatie die we hier als team hebben geleverd, is dat we voor een distributiecentrum van ruim 100.000 m2 in slechts vijf weken (!) tijd de complete fundering, dockconstructies en laadkuilvloeren hebben gerealiseerd”, benadrukt Verhoef. “Dat mag je met recht een topprestatie noemen die we in de laatste vijf weken van 2020 hebben afgeleverd! In totaal gaat het om 1.284 m1 funderingsbalken, 316 poeren, 82 laaddocks, verdeeld over vier laadkuilen en nog eens 375 m1 aan aanrijdverzwaring. Daarnaast hebben we 755 ankers gesteld ten behoeve van de staalconstructie. In totaal bedroeg de tijdswinst minstens een week of zeven door de fundering prefab uit te voeren. Door alles in zo’n korte tijd te realiseren in nauwe samenwerking met het grondverzetbedrijf, hebben we razendsnel de weg kunnen vrijmaken voor de staalbouwer die ongestoord, zonder hinder van andere disciplines, de constructie kon opbouwen.”

De vloeren zijn op staal gefundeerd, in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren.

Monsterklus

Van Berlo is zo’n beetje met alle divisies betrokken bij dit omvangrijke project, met uitzondering van de tak Funderingstechnieken. Verhoef: “De vloeren zijn op staal gefundeerd, in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren. Dit voorjaar zijn we begonnen met het realiseren van de vloeren. Een monsterklus, gezien het aantal meters: 105.711 m2. Dat is de som van 73.369 m2 aan magazijnvloeren, 12.093 m2 expeditievloeren, 12.427 m2 mezzaninevloeren en 6.377 m2 aan laadkuilvloeren. Aan de vloeren zelf werden geen extreem hoge vlakheidseisen gesteld, de stellingpootlasten van 100 KN daarentegen zijn wel hoger dan gemiddeld. Ook dienden we rekening te houden met de inductielijnen in de vloeren, maar dat is vooral een ‘wapeningsdingetje’. De wapening mag niet te veel golven om de inductie te verstoren. Net voor de bouwvakvakantie 2021 hebben we de vloeren opgeleverd.”

Dit voorjaar is Van Berlo begonnen met het realiseren van de vloeren. Een monsterklus, gezien het aantal meters: 105.711 m2.

Circulair beton

Van Berlo is dus van begin tot eind betrokken bij het omvangrijke project in Echt-Susteren. De vloerenspecialist heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van het totale prefab funderingssysteem én de vloerconstructie. “We blijven onze producten voortdurend innoveren en doorontwikkelen om onze positie als marktleider te bestendigen. Een mooi voorbeeld daarvan is het continue onderzoek naar het meest perfecte én duurzame betonmengsel voor monolietvloeren. Zo doen we reeds proeven met gerecycled en circulair beton. We willen in de nabije toekomst minder afhankelijk zijn van de betonmortelindustrie en zetten nadrukkelijk in op duurzame en scheurvrije vloeren”, aldus Verhoef. “Binnenkort wordt zelfs een nieuw ontwikkeld betonmengsel uit eigen lab toegepast. Al onze kennis en ervaring zit in dat mengsel. Het zou zomaar kunnen dat we het daarna op grote schaal kunnen gaan toepassen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details