Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

XXL distributiecentrum op Maasvlakte II

Het logistieke complex van ruim 55.000 vierkante meter.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | De Vries en Verburg

30 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“Voor Dudok Groep hebben we al eerder distributiecentra gebouwd”, vertelt werkvoorbereider Job Smit van De Vries en Verburg. “Daar plukken we nu de vruchten van. Door die eerdere projecten lag er al een goede basis voor de samenwerking, zowel met Dudok Groep als met diverse andere uitvoerende partijen. We kennen elkaar en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Dat werkt prettig en efficiënt.” De Vries en Verburg kreeg de opdracht voor DC Dudok Groep gegund via een traditionele aanbesteding. Het bouwbedrijf is verantwoordelijk voor de bouwkundige uitvoering en de algehele coördinatie van de bouwwerkzaamheden. Namens Dudok Groep verzorgt Adcom 2000 Architecten & Ingenieurs het projectmanagement.

Functioneel en duurzaam

Designlogic maakte het ontwerp voor DC Dudok Groep. Kenmerkend zijn de antracietgrijze gevels, de betonnen plint en de transparante, geïntegreerde kantoren met contrasterend witte alucobond rand. “Het ontwerp is primair gericht op maximale functionaliteit”, zegt Smit. “Het distributiecentrum is verdeeld over vier hallen, elk met een eigen kantoor en mezzaninevloer. De hallen zijn gesprinklerd en van elkaar gescheiden door een brandwerende wand, bestaande uit een 2,5 meter hoge betonnen plint met daarboven cellenbeton.” Het pand is duurzaam ontworpen, conform de ontwerpeis BREEAM-NL ‘Excellent’. Voor de certificering wordt het pand getoetst op het niveau ‘Very Good’. Als BREEAM-gecertificeerd bedrijf is De Vries en Verburg bekend met de maatregelen die hiervoor genomen moeten worden. Smit: “Zaken als gescheiden afvalstromen en een ketenpark op zonne-energie zijn voor ons standaard. Een maatregel die we specifiek voor deze locatie namen, was het plaatsen van paddenschermen.”

Zee, wind en een strakke planning

Hij vervolgt: “Een andere locatiespecifieke eis betreft het zeeklimaatbestendig maken van de installaties die buiten opgesteld staan. Deze worden voorzien van een speciale coating. De uitdaging hierbij is dat niet iedere leverancier of coater hier standaard op ingericht is. En dat heeft weer invloed op een andere uitdaging van dit project: de planning. Binnen negen maanden zo’n omvangrijk pand neerzetten, is geen sinecure. Zeker niet op de Maasvlakte, waar het vrijwel altijd waait. Mede door de goede voorbereiding en soepele samenwerking houden we de planning onder controle.”

Beton en staal

Inmiddels is het alweer bijna negen maanden geleden dat de bouw van DC Dudok Groep van start ging. In september 2020 bracht De Vries en Verburg de fundering aan. “Het gaat hier om een fundering op staal, met verzwaarde poeren”, licht Smit toe. “Daarop plaatsten we de staalconstructie en prefab betonnen plint. Boven de plint monteerden we de stalen sandwichbeplating. In de gevel bevindt zich een aluminium kozijnstrook over de gehele lengte van het pand. De kantoren zijn uitgevoerd met vliesgevels. In de hallen realiseerden we de begane grondvloer met in het werk gestort beton. De verdiepingsvloeren van de kantoren en de mezzaninevloeren bestaan uit kanaalplaatvloeren.”

Voor de bouwvak gereed

Drie van de vier hallen zijn inmiddels opgeleverd. Hal D, de vierde en tevens grootste hal, wordt momenteel afgebouwd. Deze is naar verwachting nog voor de bouwvak van dit jaar gereed.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details