Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

XXL-distributiecentrum kan één of meerdere huurders ‘huisvesten’

DC-ECHT1c
Op Businesspark Midden-Limburg in Echt-Susteren realiseerde Heembouw in opdracht van Dokvast en P3 een XXL-distributiecentrum.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Pelecon/Gerard Saarberg

11 oktober 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Op Businesspark Midden-Limburg in Echt-Susteren bouwt Heembouw voor ontwikkelaar Dokvast en investeerder P3 Logistics Parks een XXL-distributiecentrum met een bruto vloeroppervlakte van 98.000 m². Heembouw Architecten tekende het pragmatische ontwerp voor een project, dat naast een zeer ruime hal met 82 docks en 4 maaivelddeuren ook een vloer voor VAS-activiteiten en kantoorruimte omvat. Het gebouw is bovendien in 4 compartimenten opgedeeld, waardoor het één of meerdere huurders kan ‘huisvesten’. De bouwwerkzaamheden startten midden oktober vorig jaar en binnenkort volgt de oplevering. De kantoren worden afgewerkt, maar niet ingericht. De toekomstige huurders kunnen zelf nog de vloerbedekking bepalen.

Door de metallic gevelpanelen krijgt het champagnekleurige hoofdvolume een glans die de kleuren van de omgeving gedeeltelijk overneemt.

Eigenlijk realiseert Heembouw een zeer courant distributiecentrum, maar het is er wel eentje met een bruto vloeroppervlakte van 98.000 m². Ontwikkelaar Dokvast kocht een paar jaar geleden de kavel van 13 hectare op het logistieke knooppunt van de A2 en A73, met het idee om er een distributiecentrum te bouwen. “Er zijn heel wat bedrijven, bijvoorbeeld in de e-commerce, die naar dergelijke grootschalige gebouwen op zoek zijn. Grote kavels zijn echter schaars. Net daarom hebben we deze site van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) gekocht. We werkten geruime tijd samen met Heembouw Architecten aan een geschikt ontwerp. De eerste schetsen dateren al van 2016 en daarna volgden tal van varianten. Bouwbedrijf Heembouw kreeg de opdracht om het project uit te voeren en met P3 Logistics Parks vonden we een ideale partner om één of meerdere huurders voor het pand te vinden”, vertelt Jos Klanderman, managing director van Dokvast. “We creëerden uiteindelijk een XXL-distributiecentrum met ongeveer 85.000 m² aan opslagruimte, een vloer voor VAS-activiteiten van 12.700 m² en 1.300 m² aan kantoren. Naast de grote oppervlakte valt het gebouw ook op door de vrije hoogte van 12,2 m en de 82 docks.”

Het gebouw wordt gedragen door een immense staalconstructie van 100.000 m², bekleed met sandwichelementen.

4 compartimenten achter een opvallende metallic gevel

Dit distributiecentrum wordt gedragen door een immense staalconstructie van 100.000 m², bekleed met sandwichelementen. Voor ondersteuning bij de berekeningen, tekeningen en controles van deze dragende structuur werd een beroep gedaan op de specialisten van Pelecon. Het dak kreeg een PVC-bedekking en is ook klaar voor de montage van zonnepanelen in de toekomst. “Door de metallic gevelpanelen krijgt het champagnekleurige hoofdvolume een glans die de kleuren van de omgeving gedeeltelijk overneemt. De totale oppervlakte werd opgedeeld in 4 compartimenten met brandwerende scheidingswanden en branddeuren. Elk compartiment omvat een gedeelte van het magazijn, maar ook een mezzaninevloer boven de expeditiezone, een deel van de docks en kantoorruimte die wel afgewerkt is, maar niet ingericht. Er is een entree voor de chauffeurs en een wachtruimte, maar ook andere faciliteiten zoals toiletten, douches en kleedruimtes”, vertelt projectmanager Ben Kessing van huisvestingsadviseur Quadrant4. “Zelfs de technische installaties zijn afgestemd op deze opdeling, met afzonderlijke voedingen voor elk compartiment. Het hele pand is all-electric met energiezuinige verwarming, koeling, verlichting en ventilatie. Ook werden overal sprinklers voorzien. De kantoren werden volledig afgewerkt, maar niet ingericht. De huurders kunnen zelf nog beslissen welke vloerbedekking ze wensen.”

Dit distributiecentrum is opgedeeld in 4 compartimenten, waardoor het voor één of meerdere huurders gebruikt kan worden.

Op zoek naar huurders

Heembouw startte midden oktober 2020 met de bouwwerkzaamheden en vanaf januari werd de staalconstructie gemonteerd. Begin oktober wordt dit nieuwe distributiecentrum opgeleverd. “Het bouwproces verliep heel vlot. Op een groot bouwterrein heb je minder risico om elkaar voor de voeten te lopen. Toch zorgden COVID-19 en de Brexit voor de nodige problemen om bouwmaterialen zoals isolatie en dakbedekking tijdig op de bouwplaats te krijgen”, sluit Klanderman af. “Toch zijn we erin geslaagd om alles binnen de vooropgestelde termijn af te werken. Dit is trouwens al het 6e logistieke gebouw met BREEAM ‘Outstanding’-label voor Dokvast, meteen een unicum in de sector van de logistiek vastgoedontwikkelaars. Intussen is P3 bezig met de zoektocht naar één of meerdere huurders. We hebben er alle vertrouwen in dat binnenkort de eerste bedrijven hun intrek zullen nemen in dit XXL-distributiecentrum.”  

Elk compartiment omvat een gedeelte van het magazijn, maar ook een mezzaninevloer boven de expeditiezone, een deel van de docks en kantoorruimte.

‘Dat is pas écht samen bouwen’

Gelegen op het logistieke knooppunt van de A2 en A73 tussen Venlo en Maastricht is in opdracht van Heembouw een nieuw distributiecentrum gebouwd.

Wanneer je voor deze nieuwbouw aluminium vliesgevels en deuren nodig hebt, kom je natuurlijk als snel uit bij gevelbouwer in hart en nieren JM van Delft & zn. In opdracht van Heembouw heeft JM van Delft & zn. dan ook de volledige gevel mogen voorzien van een hoge kwaliteit aan gevelelementen.  

De samenwerking met Heembouw is als zeer prettig ervaren. “Doordat Heembouw een strakke planning aanhoudt en op voorhand zoveel mogelijk knelpunten signaleert en aanpakt, was het voor ons als partner erg prettig werken. Wij hebben exact volgens planning kunnen monteren”, vertelt Remco Kastelijn, projectleider bij JM van Delft & zn. 

De gevelbouwer mag zich sinds kort officieel ‘Strategisch Partner’ noemen van Heembouw. Deze combinatie zullen we in de toekomst dus nog veel vaker samen zien bouwen!

Bouwinfo

Ontwikkelaar
Dokvast, Oisterwijk 

Investeerder
P3 Logistics Park, Praag (Tsjechië)

Architect
Heembouw Architecten, Roelofarendsveen

Hoofdaannemer
Heembouw Bedrijfsruimten Zuid, Breda 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details