Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
World Trade Center (WTC) Rotterdam | Waardige transformatie van Rotterdams handelsicoon

World Trade Center (WTC) Rotterdam | Waardige transformatie van Rotterdams handelsicoon

Al meer dan tachtig jaar wordt de internationale handelsgeest van Rotterdam belichaamd door het World Trade Center (WTC) Rotterdam. Een iconisch gebouw met een rijke historie – en een minstens zo rijke toekomst. Sinds drie jaar transformeert Van Wijnen het in 1937 gerealiseerde pand tot een moderne en fijne plek om te werken en te verblijven.

WTC Rotterdam staat middenin het centrum, tussen de Coolsingel, de Meent en het Beursplein. Het oersterke gebouw overleefde het bombardement in mei 1937 en fungeerde tijdens de oorlogsjaren als schuilplaats voor onderduikers. Het duurde tot de jaren tachtig totdat het hoogbouwdeel, de kenmerkende groene toren, werd gebouwd. Sinds 2015 is Bouwinvest eigenaar van WTC Rotterdam.

Transformatie hoogbouw

De historische waarde in acht nemend, geeft Bouw­invest in samenwerking met vastgoedmanager Cushman & Wakefield het gebouw een nieuwe toekomst. De coördinatie en bouwkundige uitvoering van deze werkzaamheden is in handen van Van Wijnen, onder leiding van uitvoerders Sven van Hamelen en Richard Onderstal. Zij lichten de werkzaamheden toe. “In het hoogbouwdeel slopen we de verdiepingen kaal”, begint Van Hamelen. “We halen alle binnenwanden en installaties eruit en bouwen vervolgens de ruimten weer op. We stuken de wanden, plaatsen koelplafonds en brengen nieuwe installaties aan. Van de 23 verdiepingen hebben we er nu 9 getransformeerd. De overige verdiepingen transformeren we in fasen, afhankelijk van de uithuizing van zittende huurders.”

Upgrade laagbouw

“De gevels, parkeergarage, algemene ruimten en verhuurbare ruimten van het laagbouwdeel
ondergaan een flinke upgrade”, voegt Onderstal toe. “De ontvangsthal, ontmoetingsruimte en het Business Center pakten we vorig jaar al aan. Ook de entree en de koffiesalon zijn erg mooi geworden. Momenteel treffen we de voorbereidingen voor het vervangen van de gevels aan de Meentzijde. De tweede, derde en vierde verdieping krijgen een hotelfunctie. Deze verdiepingen worden kaalgesloopt en casco opgeleverd. Gezien het monumentale karakter van het gebouw (rijksmonument) hergebruiken we zoveel mogelijk oude materialen.”
De vijfde en zesde verdieping, bestemd voor kantoren, levert Van Wijnen ook casco op. Andere ingrijpende werkzaamheden in het laagbouwdeel bestaan uit het aanbrengen van roltrappen en het aanpassen van de bedrijfskeuken.

Ontzorgen opdrachtgever

“Onze belangrijkste rol in dit project is het ontzorgen (beperkte overlast; het moet net lijken of we er niet zijn) van de opdrachtgever”, vervolgt Onderstal. “Zo nemen wij alle bijkomende werkzaamheden op ons. Bijvoorbeeld wanneer de installateur van de sprinklerinstallatie een plafondplaatje geplaatst wil hebben. Of als sparingen in het beton aangebracht moeten worden. En dan zijn er nog de verrassingen die horen bij een pand van ruim tachtig jaar oud, zoals verouderde gietijzeren buizen. De daarbij behorende herstelwerkzaamheden verrichten wij ook.”

Niet-standaard oplossingen

De historische waarde en de prominente locatie geven het project een extra dimensie. Bouwinvest, de gemeente, maar ook de Rotterdammers zien erop toe dat de upgrade het gebouw waardig is. Dit vraagt met name bij de gevelrenovatie om niet-standaard oplossingen. Zo worden er maatwerk matrijzen voor de kozijnen gemaakt. Voor het bepalen van de juiste gevelkleur is een uitgebreid kleurenpalet ontwikkeld en ter beoordeling op één van de gevels aangebracht. 

Één team

“Op dit project is het de kunst om je werk zo onzichtbaar mogelijk te doen”, zegt Van Hamelen. “We zijn de huurders, bezoekers en andere gebruikers van het pand zo min mogelijk tot last. We plannen overlastgevende activiteiten, zoals boren, buiten kantoortijden en activiteiten om. Ook als er bijvoorbeeld op het laatste moment een zaal verhuurd wordt. Dat vereist de nodige flexibiliteit. Van ons, maar ook van onze onder- en nevenaannemers. Dat we al lang met elkaar samenwerken, is een groot voordeel. We weten elkaar snel te vinden en spreken elkaar gemakkelijk aan. Als één team zorgen we ervoor dat dit karakteristieke gebouw weer helemaal voldoet aan de wensen en eisen van nu en straks.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details