Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woonzorgcentrum De Vossenberg: Rust en een prettige woonsfeer
De Vossenberg in Kaatsheuvel.

Woonzorgcentrum De Vossenberg: Rust en een prettige woonsfeer

Het uitgangspunt van de initiatiefnemers is helder: zorg bieden in een beschermde omgeving die verder reikt dan de entree. Maar ook: de buitenwereld naar binnen halen. Pellikaan bouwde naar tevredenheid voor Zorggroep Elde Maasduinen.

Jack Hazen, Commercieel Directeur van bouwbedrijf Pellikaan.

De eerste fase van project Park Vossenberg van Zorggroep Elde Maasduinen aan de Antoniusstraat is gereed. Het biedt in een U-vorm ruimte aan 89 zorgappartementen, vier kamers voor tijdelijk verblijf en comfortabele ruimten waar bewoners samen kunnen ontspannen. In een later stadium, als het gedateerde, ‘oude’ woonzorgcentrum De Vossenberg aan de voorzijde van het park is gesloopt, komen daar nog zo’n vijftig appartementen bij. Zowel sociale huur als vrije sector. 

Aansprekende architectuur in de nieuwbouw van De Vossenberg.

Meerwaarde

Jack Hazen, Commercieel Directeur van bouwbedrijf Pellikaan en Vicky van Kuijk, projectleider namens De Vossenberg, kijken met voldoening terug op de eerste fase van de nieuwbouw. Hazen geeft aan dat de meerwaarde van het project in het voortraject zit. “We hebben, net als vier andere bedrijven, ons verhaal mogen doen. De keuze viel op ons als meest ‘economische partij’. We hebben alles gerealiseerd in één in plaats van twee fasen.” Hij spreekt over ‘efficiënter’, ‘iets compacter’ en over ‘betere verhoudingen’ als het gaat over de bouw. Maar ook het budget werd door de bouwer gerespecteerd. “Die aspecten zijn niet ten koste gegaan van de kwaliteit en uitstraling van De Vossenberg. Wij kijken anders naar detaillering en in goede samenspraak met de architect en overige adviseurs zijn er inventieve oplossingen bedacht.” Het gebouw heeft volgens hem een uitstekende vloeroppervlak-/gevelverhouding. Hij wijst op de prima samenwerking binnen het bouwteam: “Alle betrokken partijen hebben in coronatijd hun flexibiliteit getoond.”

Licht en openheid regeren.

Volgens Van Kuijk biedt het comfortabele gebouw de structuur die bewoners wensen en leent het zich voor het leveren van individuele zorg op maat. “Zorg die past bij hun ziektebeeld, maar we zijn wars van een opgelegde sociale structuur. We hebben geïnventariseerd wat bewoners en naasten gewend zijn en dat willen we in het nieuwe gebouw voortzetten. Dat geldt zowel voor huidige als toekomstige bewoners.” Behalve de bewoners en hun familie zijn bij de uitwerking van het concept ook personeel, mantelzorgers, cliëntenraad en onderzoekers van universiteiten betrokken. Van Kuijk verwacht, en ziet ook de eerste voortekenen, dat bewoners zich snel thuis voelen. “De Vossenberg biedt dementiezorg in het hart van de Kaatsheuvelse gemeenschap. Hier komen de bewoners van het gedateerde hoofdgebouw De Vossenberg en het nog meer gedateerde Het Kompas samen. Nee, we hebben geen afdelingen meer. De bewoners beschikken over een tweekamerappartement met keukenblok, slaapkamer en aangepaste badkamer. Ook van huiskamers is geen sprake. In vijf ontmoetingsruimten sluiten de activiteiten aan bij de interesses van de bewoners. Welbeleven verzacht de omstandigheden en daardoor ook vaak de pijn. Een mooie leef/woonomgeving helpt daar zeker bij.” Van Kuijk wijst op de LED-verlichting, want ook die geeft rust en draagt bij aan een prettige woonsfeer.

LED draagt bij aan de prettige woonsfeer.

Sociaal, economisch en ecologisch duurzaam

Park Vossenberg is niet alleen sociaal maar ook economisch en ecologisch duurzaam. “We zijn zelfvoorzienend, gasloos, halen energie uit eigen zonnepanelen en het gebouw is voorzien van een warmtepomp.” Ook de bestrating heeft een duurzaam karakter. Groen regeert op Park Vossenberg. De monumentale bomen zijn behouden en in de volkstuinen wordt door particulieren uit Kaatsheuvel al druk getuinierd. Het is één van de voorbeelden waar buiten naar binnen wordt gehaald. “Vanzelfsprekend bruist het in het appartementengebouw van de domotica maar we zetten onze bewoners niet achter gesloten deuren. Natuurlijke obstakels zijn de grenzen zoals onder meer aarden wallen. Het is duidelijk dat kennis, kunde en expertise op gebied van bouwen en zorg op Park Vossenberg samenkomen in hypermoderne gebouwen en een prachtige, groene omgeving.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details