Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woonwijk Woerden Centraal Woerden | ‘Geen woning is gelijk’

Woonwijk Woerden Centraal Woerden | ‘Geen woning is gelijk’

Waar ontwikkelaar Hollands Midden/Bolton Ontwikkeling en architect Venster Architekten de contouren voor de 72 grondgebonden woningen bepaalden – met een beukmaat van 4.800 x 8.600 mm, twee verdiepingen en een plat dak – deden de bewoners van de nieuwe woonwijk de rest. “Volgens het Bolton à la Carte principe kozen de bewoners onder meer het volume, de uitstraling en de inrichting van hun woning”, vertelt Henry Booms, Projectleider bij Bolton Bouw. “Een zeer dynamische wijk is het resultaat, terwijl een uniforme architectuur en uitgekiende kavelindeling voor een evenwichtig beeld zorgen.”

“Met het Bolton à la Carte speelden wij in op de bouwcrisis, waarin woningen maar moeilijk verkocht werden”, vertelt Booms. “Hadden we Woerden Centraal tien jaar geleden gebouwd, dan waren er hoogstwaarschijnlijk 72 identieke grondgebonden woningen gekomen. Maar in plaats hiervan kregen wij te maken met een kleine én kieskeurige koopgroep, die we niet alleen maximaal wilden bedienen, maar ook van A tot Z wilden ontzorgen. In nauwe samenwerking met de architect hebben de bewoners hun eigen woning ontworpen. In drie workshops kregen zij alle handvatten aangereikt om het architectonische plaatje om te zetten in een eigen plattegrond. Alle ontwerpen zijn in een 3D-model inzichtelijk gemaakt, waarna de bewoners nog zaken konden optimaliseren. Na akkoord heeft ingenieursbureau SWINN voor iedere woning een separate hoofddraagconstructie uitgewerkt en berekend, waarna wij in 2014 met de bouw zijn gestart.”

Met 72 plattegronden, metselstenen in zwart, rood en geel, langskappen, dwarskappen, tuitkappen en puntdaken met verschillende pannen en een keur aan buitenkozijnen, is geen woning in Woerden Centraal gelijk.

 

In 2015 werd begonnen met de realisatie van een eenlaagse parkeergarage van 200 meter breed, waarop vijf unieke appartementengebouwen zijn gebouwd. Een uitgekiende architectuur én gemeenschappelijke daktuin zorgen hier voor harmonie en verbinding. “In het eerste woonblok konden de kopers zelf hun plattegronden en gevelindelingen bepalen”, vertelt Booms. “Alleen de schachten stonden vast, wat in de praktijk voor uitdagingen zorgde. Bijvoorbeeld ten aanzien van de MV-installaties en rioleringen, die niet mochten clashen.” Het eerste woonblok is traditioneel opgebouwd met in het werk gestorte betonwanden en breedplaatvloeren, vertelt hij. “Bij de drie volgende blokken – die verkocht zijn aan diverse verhuurpartijen en ‘standaard’ zijn ingedeeld – is deze bouwwijze gecombineerd met prefab betonnen binnenspouwbladen. In het laatste woonblok kregen bewoners weer meer keuzevrijheid, al lagen hier de basisplattegronden vast. Voor dit woongebouw zijn alle gevelcomponenten prefab uitgevoerd. Inclusief de spouwbladen, isolatie, steenstrips, kozijnen en beglazingen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details