Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Woontorens Yselmonde, Kampen: Comfortabel wonen, conform de eisen van deze tijd

DSC_1297 def kopiëren
Qua uitstraling hebben woontorens 2, 3 en 4 een sterke gelijkenis met de toren die al sinds 2009 langs de IJssel staat. Maar er zijn ook duidelijke verschillen.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Schippers Architecten

11 april 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Om te voldoen aan de grote woningbehoefte in Kampen, worden op een prachtige locatie aan de IJssel vier woontorens gebouwd. Project Yselmonde biedt ruimte aan 60 luxe koopappartementen van 121 tot 178 m². Waar Toren 1 al in 2009 is gerealiseerd, is afgelopen november Toren 2 opgeleverd. Inmiddels is Breman Hasselt druk bezig met de installatiewerkzaamheden van Toren 3 (verwachte oplevering: oktober 2023). Daarnaast is in week 7 gestart met de funderingswerken van Toren 4 (verwachte oplevering: juni 2024).

Schippers Architecten heeft met een frisse blik naar het ontwerp van Yselmonde gekeken en de woontorens aangepast aan de eisen van deze tijd.

Project Yselmonde wordt gerealiseerd door Mateboer Bouw BV. In opdracht van deze aannemer is Breman Hasselt verantwoordelijk voor de gebouwgebonden installaties. De werktuigbouwkundige en sanitaire technieken worden in eigen beheer uitgevoerd, terwijl voor de elektrotechnische installaties de samenwerking is gezocht met Linde Kroon Elektrotechniek BV.

Frisse blik

Qua uitstraling hebben woontorens 2, 3 en 4 een sterke gelijkenis met de toren die al sinds 2009 langs de IJssel staat. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Een nieuwe architect heeft met een frisse blik naar het ontwerp van Yselmonde gekeken en de woontorens aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo beschikt ieder appartement straks over een balkon met uitzicht over de IJssel en is er gekozen voor een 100% gasloze installatie. Elke woontoren telt zeven bouwlagen met twee appartementen. De achtste en bovenste bouwlaag biedt ruimte aan een riant penthouse met dakterras.

Energie-efficiënt en toekomstbestendig

“Lucht/water-warmtepompen voorzien in de warmte- en koudebehoefte in de woontorens 2, 3 en 4”, vertelt Walter Snijder, projectleider bij Breman Hasselt. “Gekozen is voor de LWD-serie van Nathan, die gebruikmaakt van het natuurlijke koudemiddel R290. Hierdoor zijn de warmtepompen niet alleen CO2-neutraal, maar ook energie-efficiënt en toekomstbestendig.” De warmtepompen worden met behulp van aanvoer- en retourleidingen aangesloten op de HTD binnenunits in de appartementen. “Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming, terwijl een WTW-systeem van Zehnder energetisch in de ventilatiebehoefte voorziet.”

Koperswensen

De klimaatinstallaties worden gemonitord en (na)geregeld met uitgebreide regeltechniek. Daarnaast realiseert Breman Hasselt alle waterleidingen, rioleringen en sanitaire installaties in de woontorens. Grootste uitdaging hierbij zijn de koperswensen, aldus Snijder. “Kopers mogen namelijk hun eigen badkamer-, keuken- en toiletinrichting bepalen.” Voor de PV-panelen heeft Breman Hasselt de samenwerking gezocht met Energiehuis van Buren, terwijl alle hoofdkanalen in de leidingschachten geprefabriceerd en aangelegd worden door zusterbedrijf Breman Installatiefabriek. Zij legt tevens de leidingen en bijbehorende schoorstenen op de daken dak aan.

Bouwinfo:
 • Ontwikkelaar Mateboer Projectontwikkeling BV
 • Architect Torens 2, 3 en 4 Schippers Architecten
 • Aannemer Mateboer Bouw BV
 • Installaties Breman Hasselt (W en S) en Linde Kroon Elektrotechniek BV (E)
 • Warmtepompen Nathan
 • Vloerverwarming WTH
 • WTW-units Zehnder
 • PV-panelen Energiehuis van Buren
 • Prefab kanalen en schoorstenen Breman Installatiefabriek
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details