Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woontoren Xavier, Amsterdam | Nederlandse aluminium kozijnen in ‘grootstedelijke’ woontoren

Woontoren Xavier, Amsterdam | Nederlandse aluminium kozijnen in ‘grootstedelijke’ woontoren

Op de Amsterdamse Zuidas is medio dit jaar woontoren Xavier opgeleverd; een icoon dat met zijn stoere en chique uitstraling niet zou misstaan in iedere willekeurige wereldstad. Intal heeft vanaf het prille begin projectmatig bijgedragen aan een specifieke profieloplossing die voldoet aan de esthetische wensen en technische eisen voor hoogbouw. Een gesprek met Johan Andringa van hét Nederlandse systeemhuis voor aluminium vliesgevels en kozijnen.

“De Zuidas is volop in ontwikkeling”, zegt Andringa. “De hoge woon- en kantoortorens en het diverse aanbod aan voorzieningen scheppen een kosmopolitische sfeer.” Xavier is een ontwerp van KENK Architecten. De 70 meter hoge woontoren is volgens de architect een verbindend element tussen de internationale kantoorarchitectuur en de typisch Nederlandse woongebouwen. “Een eenvoudige massaopbouw en een grote mate van repetitie, verticale ’Franse’ ramen, expressieve balkonbanden en ruime verspringende balkons verwijzen naar deze beide gebouwtypologieën. Door toepassing van een rijke, genuanceerde baksteen in combinatie met diverse metselverbanden en verschillende neggematen krijgen de gebouwen een chique en tevens stoere, ‘grootstedelijke’ uitstraling.”

Intal heeft voor Xavier de IT77-RF profielserie als uitgangspunt genomen.

 

Spectaculair uitzicht

De toren bestaat uit appartementen met op de onderste lagen huurwoningen en bovenin koopwoningen. De woningen worden naar boven toe steeds groter, variërend van 60 m² tot een maar liefst 345 m² groot penthouse bovenin de kroon. De gevels bestaan uit een grid van gelaagd metselwerk met verticale ramen die in de toren naar boven toe breder worden. Hierdoor wordt het gebouw steeds transparanter en kunnen de appartementen meer profiteren van het spectaculaire uitzicht over de stad. In opdracht van hoofdaannemer Waal uit Vlaardingen werd Intal al vanaf het prille begin gevraagd mee te denken over de geveldichting. “We hebben voor Xavier bijna 7.000 m² aan aluminium Intaltherm gevelelementen geleverd, in dit geval voornamelijk projectmatig ontworpen kozijnprofielen”, zegt Andringa. “We hebben intussen ruimschoots bewezen dat we de juiste partij zijn in het projectmatig 3D-engineeren en mee ontwikkelen van beeldbepalende elementen.”

Slanke voorschaal

Intal heeft voor Xavier de IT77-RF profielserie als uitgangspunt genomen. Andringa: “We hebben de voorschaal aangepast aan de esthetische wensen van de architect, zodanig dat de prestatielijn van het profiel in tact blijft. De aangepaste, slanke voorschaal is afgevlakt en afgestemd op de aansluiting en belijning van de prefab gevelelementen. Volledige vrijheid voor de architect met behoud van bouwfysische prestaties. Hieruit blijkt dan ook direct onze toegevoegde waarde als systeemhuis. Door vroegtijdig aan te sluiten bij het ontwerpteam kunnen we anticiperen op voortschrijdend inzicht gedurende het ontwerpproces. Omdat we de engineering én productie in eigen huis uitvoeren, heeft onze opdrachtgever slechts één aanspreekpunt vanaf het ontwerp in 3D BIM tot de daadwerkelijke realisatie. Dat blijkt van grote toegevoegde waarde, zeker voor dergelijke beeldbepalende elementen als Xavier.”

Xavier is volgens Andringa met recht een icoon op de Zuidas. “De imposante woontoren doet niet onder voor de andere gebouwen. Het geeft ons als Nederlands systeemhuis ook een gevoel van trots om hieraan een bijdrage te hebben mogen leveren. Gedurende meerdere jaren hebben we naar de oplevering toegeleefd. De eerste schetsen dateren immers al van 2014-2015. De oplevering van de fantastische appartementen in mei 2019 was een bekroning op een langlopend proces.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details