Prefab cascosysteem
01:24
12-12-2018

Woontoren Leyweg, Den Haag | ‘Prefab cascosysteem maakt snelle bouw mogelijk’

Aan de Leyweg in Den Haag nadert de bouw van een nieuwe woontoren zijn voltooiing. De nieuwbouw omvat in totaal 15 bouwlagen. Per laag worden 5 appartementen gerealiseerd rondom een compacte kern met liften en trappenhuizen. In de plint van het gebouw worden de bergingen ingericht. Het betonnen casco van de woontoren is in slechts enkele maanden gerealiseerd, onder andere dankzij het Bestcon 60 prefab cascosysteem voor hoogbouwprojecten.

In opdracht van bouwkundig aannemer Waal heeft Bestcon het complete betonnen casco voor de nieuwbouw geëngineerd, geprefabriceerd, geleverd en gemonteerd, inclusief de balkonplaten en betonnen elementen in de gevel. “Het betoncasco omvat

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Bestcon
Projectinfo

Uitbloeiingsarme doorstrijkmortel
De Vogelensangh metselstenen zijn volgens de doorstrijkmethode vermetseld met Remix Uitbloeiingsarme (UA) Doorstrijkmortel in de kleur antraciet. Het type doorstrijkmortel BM333UA is bepaald volgens het Remix Mortel-Op-Maat systeem®, om een zo hoog mogelijk metseltempo te kunnen realiseren. Door te kiezen voor de uitbloeiingsarme variant is het risico op witte kalkuitbloei geminimaliseerd, hetgeen heeft geresulteerd in een mooie, schone gevel.

Prefab cascosysteem


‘Veilig, snel en efficiënt liftvervoer’
Om personen en goederen tijdens de bouw van woontoren Lumière veilig, snel en efficiënt te vervoeren, heeft Mol Lifting in opdracht van aannemer Waal twee personen-goederenliften geplaatst. 

Voor de keuze van de liften waren de hefsnelheid, cabinematen en ankerkrachten leidend. “Gekozen is voor onze open kooi personen-goederenlift met een hefvermogen van 500 kg of 6 personen, een hefsnelheid van 24 meter/minuut en een plateaumaat van 1,50×1,50 meter, evenals een gesloten kooi personen-goederenlift, de GEDA P18, met een hefvermogen van 2.000 kg of 20 personen, een hefsnelheid van 32 meter/seconde, een kooimaat van 3,20×1,40 meter en een PLC-bediening in de liftcabine”, vertellen directeur-eigenaar Remko Mol en bedrijfsleider Arnoud Gerritsen. “Dankzij het dubbele mastsysteem zijn de verankeringskrachten van de grote, gesloten kooi personen-goederenlift minimaal.” De tijdelijke liften zijn aan de buitenzijde van het pand en naast elkaar opgesteld, waarna ze zijn gekeurd en met de ruwbouw mee zijn opgebouwd. “Begin juni hebben we de liften gedemonteerd en mee teruggenomen naar onze locatie in Dordrecht, waar ze zijn gecontroleerd en getest voor inzet in een volgend project.”

Prefab cascosysteem


Fraai vormgegeven, onderhoudsarme kunststof kozijnen sieren woontoren Lumière
Woontoren Lumière aan de Leyweg in Den Haag heeft een bijzondere gevel gekregen met waalformaat en dikformaat bakstenen, betonnen elementen, een vliesgevel op de onderste twee bouwlagen en hoogwaardige kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen én stelkozijnen zijn in opdracht van aannemer Waal geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Europrovyl. Met de recent geopende en compleet nieuwe fabriek, ingericht met de meest innovatieve en geavanceerde machines, is Europrovyl de grootste fabrikant van kunststof kozijnen in Nederland.

Prefab cascosysteem

Europrovyl is al in de ontwerpfase bij de bouw van de woontoren betrokken, om mee te denken over het best passende kozijnsysteem en een efficiënte montage, vertelt Accountmanager Arnold van der Meij. “Gekozen is voor ons fraai vormgegeven, onderhoudsarme K-Vision Trend CLK-kozijnsysteem, dat zich kenmerkt door een eigentijdse uitstraling, slanke vorm, hoge isolatiewaarde en unieke, rechte lasverbinding die de houtverbindingslook nauw benadert.” Alle kozijnen zijn inclusief beglazing geleverd en uitgevoerd in RAL 9016 (wit) met draaidelen in RAL 7012 (basaltgrijs), vertelt Johan Nederveen, projectleider bij Europrovyl. “Voor de montage hebben we de ruwbouw van het betoncasco gevolgd. Bij elke bouwlaag werden iedere week op de vierde werkdag de kozijnen gemonteerd. Om beschadigingen te voorkomen, zijn alle kunststof kozijnen voorzien van een folielaag. Aannemer Waal heeft de vensterbanken gemonteerd, waarna wij de aftimmeringen aan de binnenzijde hebben verzorgd. Inmiddels zijn alle kozijnen afgesteld en opgeleverd.”

Met name de hoogte van het gebouw en de windbelasting zorgden soms voor uitdagingen, vertelt Nederveen. “Zeker in combinatie met de korte doorlooptijd van het project. Goed overleg en een proactieve houding waren onontbeerlijk om dit project tot een goed einde te brengen.”

Stedenbouw partners

Woontoren LeywegDC5