Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woontoren HAUT: Glasvezelversterkte rand- en gevelelementen sieren houten woontoren
Vanaf de zomer van 2021 is Amsterdam een duurzame icoon rijker. (Foto: Topview Luchtfotografie)

Woontoren HAUT: Glasvezelversterkte rand- en gevelelementen sieren houten woontoren

In Amsterdam wordt gebouwd aan het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. In plaats van een rand- en gevelafwerking in hout hebben Team V architecten en Arup bewust gekozen voor een contrasterende afwerking in glasvezelversterkt beton van mbX.  Duurzaam, slijtvast, onderhoudsarm en met een lange levensduur. En bovendien: ultradun en met een grote vormvrijheid.

HAUT wordt het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en één van de hoogste van de wereld. “Heel bijzonder is dat de architect bewust heeft gekozen voor een rand- en gevelafwerking in glasvezelversterkt beton”, vindt Bjorn van Overveld van mbX. Volgens hem is de architect gecharmeerd van het materiaal en de creatieve mogelijkheden. “We hebben een eigen mengselsamenstelling ontwikkeld die qua sterkte vergelijkbaar is met hogesterktebeton. Het mengsel is heel homogeen en dicht qua structuur, zodat na het storten geen poriën of luchtbellen zichtbaar zijn aan het oppervlak. Dat maakt de elementen tegelijk onderhoudsarm.”

2.600 m¹ aan elementen

“Omdat we niet afhankelijk zijn van traditionele staalwapening, zijn we in staat om uiterst dunne (grondstofarme) elementen te produceren in diktes vanaf 20 millimeter”, vervolgt Van Overveld. “De elementen voor HAUT zijn vanwege de lange lengtes van 3,5 m¹ per element uitgevoerd in een dikte van 30 millimeter en gestort in een mal met golfpatroon.” De horizontale glasvezelversterkte rand- en gevelelementen komen straks op alle 21 verdiepingen van de woontoren terug. In totaal gaat het om 2.600 m¹ aan elementen. “We zijn als mbX verantwoordelijk voor de complete scope vanaf de engineering van de elementen en het ontwikkelen van de speciale ophangconstructie tot aan de productie en montage ervan.”

Projectinfo

HAUT: uniek in architectuur én duurzaamheid

Woontoren HAUT in Amsterdam wordt niet alleen uniek in architectuur, maar ook in duurzaamheid. De installatietechnieken leveren hier een belangrijke bijdrage aan. In opdracht van aannemer J.P. van Eesteren verzorgt SDR Elektrotechniek alle elektrotechnische installaties in de 52 koopappartementen, algemene ruimtes en parkeergarage. Bepaald geen sinecure, volgens projectleider Gijsbert Randeraad. Zo stelt de houten draagconstructie specifieke eisen aan de manier waarop de installaties aangelegd moeten worden.

“Wij hebben het definitieve ontwerp van adviesbureau Arup uitgewerkt tot een SDR uitvoeringsdocument, rekening houdend met de wettelijke normen, (brandwerendheids)eisen en koperswensen”, vertelt hij. “Uit oogpunt van revitalisatie en herbruikbaarheid wordt het grootste deel van de installaties in de appartementen stekerbaar uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting en wandcontactdozen. Ook krijgt elk appartement zijn eigen domotica-installatie, waarmee bijvoorbeeld verlichting en zonwering eenvoudig gestuurd kunnen worden. Hierbij wordt een koppeling gemaakt met de werktuigbouwkundige installaties. Conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’-eisen wordt het energieverbruik per woning inzichtelijk gemaakt. Daarnaast wordt in de entreehal een grote monitor opgehangen, waarop het totale energieverbruik van HAUT én de opbrengst van de PV-panelen worden gedeeld. Met de PV-panelen kiest HAUT voor een schone energiebron (de zon). LED-verlichting met bewegingsmelders in bijvoorbeeld de trappenhuizen en lifthallen zorgt bovendien voor een duurzame verlichting.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details