Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woon-zorgcomplex Ambla blinkt uit in architectuur en duurzaamheid

Woon-zorgcomplex Ambla blinkt uit in architectuur en duurzaamheid

Een gebouw met karakter

Aan de noordkant van Hollum, op de locatie van sportcomplex ‘Ons Hol’ wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van woon-zorgcomplex Ambla. Dankzij het nieuwe woon-zorgcomplex kunnen bewoners straks een leven lang op Ameland wonen, met zorg in hun directe nabijheid. De nieuwbouw sluit mooi aan op het karakteristieke bebouwing van Hollum en onderscheidt zich door commandeurshuisjes met asymmetrische en geknikte kappen, verschillende tinten metselwerk en hout en uitstekende duurzaamheidsscores. Zo functioneert het gebouw 100% gasloos, dankzij twee all-electric warmtepompen met bodemlussen, 48 elektrische warmwaterboilers en ruim honderd zonnepanelen. Onder de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties staat de handtekening van Koninklijke Damstra Installatietechniek.

Onder de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties staat de handtekening van Koninklijke Damstra Installatietechniek.

Bekend gezicht op Ameland

Koninklijke Damstra Installatietechniek is een bekend gezicht op Ameland. In de afgelopen jaren realiseerde het installatiebedrijf uit Driezum onder meer een camping, diverse vakantiewoningen en de uitbreiding van de Jumbo supermarkt inclusief tien gasloze appartementen. In het tweede kwartaal van 2023 is Koninklijke Damstra Installatietechniek in opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draisma gestart met de installatiewerkzaamheden voor woon-zorgcomplex Ambla, waarbij de elektrotechnische installaties zijn uitbesteed aan dochteronderneming Faber Wijnberg Installatietechniek uit Hollum.

All-electric verwarmen en koelen

Woon-zorgcomplex Ambla biedt ruimte aan 44 prikkelarme woningen, bestaande uit 32 zelfstandige appartementen en twaalf zorgappartementen. Hiernaast komen vier zorgstudio’s voor kortdurend eerstelijns verblijf. Een centrale hal vormt de verbinding tussen ‘Ons Hol’ en Ambla, vertelt Jan Prins, Uitvoerder bij Koninklijke Damstra Installatietechniek. “Voor de verwarming en koeling van het woon-zorggebouw zijn dertig tot veertig bodemlussen op het terrein gemaakt. Twee water/water-warmtepompen onttrekken warmte uit deze bodemlussen, waarderen deze op tot de gewenste temperatuur en geven deze af aan de vloerverwarmingssystemen in de woningen en algemene ruimtes. Hierdoor wordt het hele jaar door een constante temperatuur in het woon-zorgcomplex geborgd. Dankzij vierpijpsverdelers en zeswegkleppen kan het systeem in de zomer bovendien benut worden om de woningen enkele graden te koelen.” Een elektrische warmwaterboiler van 80 liter in elke woning voorziet in de warmtapwaterbehoefte.

Techniekruimte.

Zuinig omgaan met drinkwater

Om het elektriciteitsverbruik van de warmtepompen en elektrische boilers te compenseren, zijn op het dak van het woon-zorgcomplex ruim honderd zonnepanelen geïnstalleerd. De mogelijkheden voor een accusysteem worden op dit moment onderzocht, vertelt Prins. “Ook interessant in het kader van duurzaamheid is de grijs­watertank. Regenwater wordt opgevangen en gebufferd in een duizend liter grijswatertank en bijvoorbeeld benut voor het doorspoelen van de toiletten. Hierdoor kan flink op het drinkwater­verbruik worden bespaard.” 

Rond de bouwvak moet woon-zorgcomplex Ambla bouwkundig worden opgeleverd. Dagelijks werken circa zes monteurs van Koninklijke Damstra Installatietechniek en Faber Wijnberg Installatietechniek op het project om deze deadline te halen. De inregeling van de installaties volgt korte tijd later.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details