VIOS Bouw is met woningcorporatie Portaal aan een nieuw project begonnen. In de Haver- en Gortestraat in Leiden worden 27 woningen uit 1881, die zijn ontworpen door de Leidse architect WC Mulder, gerenoveerd. Zij worden naar energielabel A gebracht, maar krijgen daarnaast ook hun historische uitstraling terug.
Voordat het traject kon worden opgestart, moest er minimaal 70% draagvlak zijn onder de bewoners. Ruim 95% stemde in met de renovatieplannen. Planontwikkelaar Roy Diks: “De communicatie met de bewoners en Portaal is bij een project als dit erg belangrijk. In het voortraject hebben we veel gesprekken gevoerd en er is een klankbordgroep opgericht. Zij leest alles mee, voordat een plan naar alle bewoners gaat.”
Samen met Portaal maakte VIOS Bouw een inspiratiewoning, waarin de aluminium kozijnen vervangen werden door houten kozijnen in historische kleuren. “We hebben de oude verflagen onderzocht, om tot de kleur te komen die de kozijnen van oorsprong bleken te hebben. Ook kreeg de woning de look van oude schuiframen, om de uitstraling van vroeger zoveel mogelijk te benaderen.” Ook de gemeente werd uitgenodigd in de proefwoning en de reacties waren enthousiast.
Na deze draagvlakprocedure werd het tijd voor het echte werk. “We gaan de woningen uit 1881 renoveren en naar energielabel A brengen. De bewoners krijgen daardoor een duurzaam en comfortabel thuis, waarbij de stookkosten zullen dalen.” VIOS Bouw pakte zowel de binnen- als buitenkant van de twee woningtypen aan. De woningen aan de Haver- en Gortestraat zijn deels eengezinswoningen en deels rug aan rug woningen met een uitbouw. Diks: “Buiten werken we aan het aanbrengen van dakisolatie op de platte daken, waarbij ook de dakbedekking wordt vervangen en de uitbouwtjes worden voorzien van sedum daken. Bij de hellende daken worden naast het aanbrengen van een isolatiepakket ook de pannen vervangen. In de bergingen brengen we isolerende plafonds aan. De dakkoepels en buitendeuren worden vervangen. Met behoud van de originele uitstraling worden er bovendien werkzaamheden uitgevoerd aan de buitengevel. Hier doen we metsel-, voeg- en schilderwerk. Binnen vervangen we de aluminium kozijnen voor hout met ventilatieroosters en HR++ glas. Er wordt tochtwering aangebracht en aan de binnenzijde van de woningen worden nieuwe voorzetwanden geplaatst. Ook krijgen de huizen nieuwe binnendeuren.” Diks is nog lang niet klaar: “We brengen het hang- en sluitwerk op orde en controleren en vervangen waar nodig de elektra-, water- en gasleidingen. Hiervoor plaatsen we nieuwe stoppenkasten. We doen het schilderwerk, vervangen de nog aanwezige zachtboard plafonds door gips en de woningen krijgen mechanische ventilatie voor een goede en gezonde luchtcirculatie. Ook maken we aansluitingen voor elektrisch koken.”
Als het werk compleet is, zijn de woningen vele malen energiezuiniger. “Daarnaast hebben zij dan hun historische uitstraling en monumentenstatus terug.” VIOS Bouw start sinds half maart twee woningen per week op. “De werkzaamheden bij een woning duren gemiddeld vier weken, de buitenwerkzaamheden lopen daar omheen.” Rond de bouwvak moet het project afgerond zijn. “De eerste woningen zijn opgeleverd en de reacties zijn heel positief. Het is ingrijpend voor de bewoners, maar ze krijgen er echt iets moois voor terug.”