01:38
18-11-2016

Wonen met uitzicht op Noord, Lek en Maas

Op de plek waar de Noord, Lek en Maas samenkomen, verrijst de Tourmalijn: twee prachtige appartementengebouwen waarvan de bewoners straks uitkijken op een uniek, oer-Hollands rivierenlandschap. Minstens even uniek is de gevelbekleding van het gebouw.

De Tourmalijn in Ridderkerk bestaat uit twee torens, elk met zeventien verdiepingen. In de ene toren komen 66 huurappartementen; in de andere 62 koopappartementen. De appartementen zijn uitgesproken luxe en bieden een uniek uitzicht op de Noord, Lek of Maas. Stebru Transformatie heeft het gebied samen met Arlan architecten ontwikkeld en regelt ook de verkoop van de appartementen. Stebru Bouw is de aannemer van het project.

Funderen met zorg
De fundering van het project vraagt grote zorgvuldigheid. “Precies in het gebied waarin de funderingspalen moesten worden aangebracht, bevinden zich de ankers van de damwand van de Maas”, vertelt Kees de Vooght, hoofd-uitvoerder van Stebru. “Om deze niet te beschadigen, hebben we deze eerst in kaart gebracht. Daarnaast mocht in dit gebied – ter bescherming van de monumentale panden in de nabije omgeving – niet worden getrild. We waren dus aangewezen op grondverdringende boorpalen; deze waren regelmatig zo groot dat je er met gemak rechtop doorheen kunt lopen. Al met al was het een spannende en complexe aangelegenheid.”

tourmalijn-img_2385-3

De wind als spelbreker
Daarna wordt – volgens een vast stramien – de ruwbouw ingezet. Stebru stort eerst in de ene toren de betonvloer en verhuist dan naar de andere toren. Terwijl zij daar de betonvloeren legt, worden in de eerste toren de wanden geplaatst. Zo klimmen de torens gelijktijdig de hoogte in. Slechts één component kan de voortgang doorkruisen. “De betonelementen worden aangevoerd door een torenkraan met 74 m onder de haak”, vertelt De Vooght. “Een kraan van dit formaat is uiterst windgevoelig en moet al bij windkracht zes worden stilgelegd. Gelukkig hebben we tot nu toe rustig weer gehad en liggen we exact op schema.”

Werkvoorbereiding met topconcentratie
Het metselwerk is een uitdaging op zich. Arlan Groep heeft gekozen voor zwarte, witte, middelgrijze en zilvergrijze bakstenen, die in uiteenlopende spouwdieptes en in drie verschillende metselverbanden – wildverband, halfsteensverband en tegelverband – moeten worden verwerkt. Dit vraagt topconcentratie van de werkvoorbereiders en stelleurs. Zij moeten de juiste profielen stellen, ankers met de juiste lengte klaarleggen en ervoor zorgen dat de hemelwaterafvoeren worden verwerkt in de spouw. En dan is nog niet gesproken over de balkons, waarvan sommige uitkragend zijn met metselwerk en sommige uitkragend met glas, andere zijn inpandig met hekwerk en weer andere inpandig met glas.

Als een trein
Voor het overige vertonen de appartementen een grote gelijkenis. Als op vier verdiepingen de ruwbouw is afgerond, begint op die vier lagen het metselwerk en na het metselwerk de afbouwfase. “We werken dan als treinwagons achter elkaar”, vertelt Michel van der Wey, bedrijfsleider van Stebru. “Als de ruwbouw-, metsel- en afbouwfase tegelijk plaatsvinden, zijn op de bouwplaats meer dan zeventig mensen actief. En iedereen weet wat er van hem wordt verwacht. Dat is mooi om te zien.” Op 2 februari 2018 wordt de Tourmalijn opgeleverd.

Tekst Liliane Verwoolde  Beeld | Stebru Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

EasyFit 50 ‘ZR’