Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wonen en werken in een voormalige diamantfabriek
Het Asschergebouw in Amsterdam.

Wonen en werken in een voormalige diamantfabriek

Bij de renovatie van het Asschergebouw in Amsterdam heeft De Geus Bouw de houten gevelkozijnen vervangen door nieuwe exemplaren met drievoudig isolatieglas. Daarnaast is de fundering hersteld, waardoor het voormalige fabrieksgebouw nu 12 luxe appartementen en een commerciële plint herbergt. “Dankzij een kleurhistorisch onderzoek konden we de gevel terugbrengen in het bijzondere originele kleurenpalet.”

Tekst | Tim van Dorsten    Beeld | De Geus Bouw

Het monumentale Asschergebouw stamt uit 1907 en is een ontwerp van architect Gerrit van Arkel. Voor de diamantslijperij van de familie Asscher ontwierp hij een pand in de stijl van art nouveau. De slijperij was zo belangrijk dat de Amsterdamse wijk de naam ‘Diamantbuurt’ kreeg en de fabriek al in 1910 met een extra verdieping werd uitgebreid. Die verdieping zorgde er echter wel voor dat de constructie in slechte staat kwam te verkeren.

Dit merkte aannemer De Geus Bouw toen het bouwbedrijf een paar jaar geleden via een aanbesteding de opdracht van vastgoedeigenaar Zuider Vastgoed kreeg om de fabriek om te bouwen tot een multifuctioneel gebouw om te wonen en werken. “Door de slechte fundering zaten er flinke scheuren in het gebouw”, vertelt bedrijfsleider Brenden Scheltema. “Dat kwam deels omdat slechts een derde van het gebouw beschikte over een kelder. Dat de rest van het gebouw ook voorzien werd van een kelder, gaf de mogelijkheid om de fundering te herstellen. Dit hebben we gedaan door de ruimte onder de voormalige slijperij uit te graven en te voorzien van een nieuwe keldervloer op palen.” Dit was geen eenvoudig werk, geeft hij aan. “Gelukkig konden we in de kelder staan. Maar het gebrek aan licht en een overdaad aan grondwater maakte het werk lastig. In totaal hebben we er bijna een kalenderjaar werk aan gehad.”

Gevels vervangen

Naast de uitbreiding van de kelder noemt hij de werkzaamheden aan de gevel bijzonder. “We hebben niet alleen het metselwerk hersteld, maar ook de houten kozijnen vervangen.” Dit laatste was niet eenvoudig, omdat het Asschergebouw een monumentaal pand is. “In een monumentaal pand mogen doorgaans geen aanpassingen aan de gevel plaatsvinden. Samen met de betrokken architect Andries Laane van Villanova Architecten hebben we de gemeente kunnen overtuigen dat dit de beste oplossing was. De staat van de houten kozijnen was zo slecht, dat ze niet op een betere, duurzamere manier konden worden hersteld.”

De gemeente gaf pas een akkoord voor deze vervanging, nadat een kleurhistorisch onderzoek was uitgevoerd. “Een kleuradviseur heeft onderzocht welke kleur de oorspronkelijke gevel had. Dit werd het uitgangspunt bij het vervangen van de kozijnen en het restaureren van de overige gevelonderdelen.”

Duurzame appartementen

Mede dankzij deze aanpassingen konden in de voormalige diamantslijperij 12 luxe appartementen komen. Op iedere laag bevinden zich vier appartementen. “We hebben deze appartementen high-end afgebouwd met een duurzame installatie”, zegt Scheltema. “Zo hebben de kozijnen triple beglazing en beschikken de appartementen over een warmtepomp met lagetemperatuur vloerverwarming.”

De appartementen zijn inmiddels verkocht, net zoals de commerciële plint. Hierin komt het communicatiebureau ‘Bureau voor Reuring’, waarvoor De Geus Bouw de afbouwwerkzaamheden uitvoert. “We hebben in eerste instantie de vier kantoorunits casco opgeleverd, waarna het bureau ons vroeg om ook de afbouwwerkzaam­heden te verzorgen. We verwachten deze in mei te kunnen afronden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details