Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Wonen aan het strand, bij de haven en naast de duinen

ZuidHaven4-foto-LEVS-architecten
Het zandkleurige metselwerk past bij het strand en de duinen. (Beeld: LEVS architecten)

Tekst | Liliane Verwoolde

Beeld | LEVS architecten - Marcel van der Burg - Beeldenfabriek

29 april 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Direct achter de duinen van het Scheveningse Zuiderstrand verrijzen een voor een de woongebouwen van De Zuid. Appartementen, penthouses en commerciële ruimtes vormen hier een levendig en afwisselend beeld. Tegelijkertijd is een oogopslag zichtbaar dat ze tot dezelfde familie behoren.

Op de hoek komen de twee ontwerpen samen in een hoogteaccent. (Beeld: LEVS architecten)

Ontwikkeling van De Zuid in Scheveningen werd mogelijk door het vertrek van rederij Norfolk. Hierdoor ontstond de ruimte voor een ambitieus woningbouwproject waarin de specifieke klimaatverschijnselen in dit gebied – zand, zee en wind – een plek kregen in een ultieme plek voor wonen, werken en recreëren. Onlangs werd ZuidHaven opgeleverd – fase II van De Zuid – met 5 tot 7 lagen en 60 appartementen. Om hier zowel eenheid als diversiteit te creëren, bundelden LEVS architecten en WE architecten hun krachten. Inspiratiebron werd uiteraard de oorspronkelijke bewoner, Norfolk, met haar stoere karakter, levendigheid en containers.

Toekomstbeeld van De Zuid met ZuidHaven op de hoek tussen haven en duinen. (Beeld: Beeldenfabriek)

Uitzicht en luwte

“In feite vroeg de ruige omgeving hier om een stevige wand die de bewoners laat genieten van het bijzondere uitzicht en tegelijkertijd de luwte creëert voor het achterliggende Duindorp”, vertelt Marianne Loof van LEVS architecten. “De appartementengebouwen moesten dus alle weersomstandigheden kunnen weerstaan.” Daarnaast lag er een behoorlijk sturend beeldkwaliteitsplan.  “Om samen aan alle voorwaarden en inzichten te voldoen, kwamen we om de drie weken bij elkaar”, vertelt Erik de Vries van WE architecten. Zo ontstond het ontwerp voor een stoer, groot gebaar met een subtiele overgang van duin naar kade. Met een horizontale belijning sluit de duinzijde aan op de eerste fase van De Zuid, aan de kadezijde is de belijning verticaal.”

Loggia’s met biobased Resysta bieden uitzicht en beschermen tegen zon, zand en wind. (Beeld: Marcel van der Burg)

Inspelen op zon, zee en wind

De verschillen bieden de mogelijkheid om maximaal in te spelen op zon, zee en wind. De kadeappartementen op de noordwestzijde bieden een prachtig uitzicht, maar vangen veel wind. Daarom hebben deze woningen glazen erkers in een stalen frame en riante balkons aan de zonnige Duindorpzijde. Om de hoek liggen de buitenruimtes op het zuidwesten met zicht op het duinlandschap en de zee. Hier biedt de gevel meer bescherming tegen de zon en worden windluwe loggia’s gerealiseerd. Daarnaast is op allerlei manieren de vertaling gezocht van de levendigheid die zo kenmerkend was voor Norfolk.

Knipoog naar de voormalige containeropslag: erkers als beschutte buitenruimte. (Beeld: LEVS architecten)

Materialisatie

De uitgesproken weersomstandigheden vroegen om doordachte materialen. Het was een behoorlijke zoektocht om de juiste, stoere baksteen te vinden; zandkleurig en geschikt voor afwisselende texturen. Als gevelafwerking in de loggia’s werd gekozen voor planken van biobased Resista, een restproduct van de rijstteelt. “Een prachtig materiaal, kleurvast en onderhoudsarm”, weet De Vries. De bedrijfsruimtes werden gemarkeerd met stoer staalwerk; de woonentrees met trapsgewijs metselwerk. Trappen en paden aan de achterzijde van het pand werden de verbindingen naar het achterliggende Duindorp.

Het resultaat is een variëteit aan woningen met oppervlaktes van 90 tot 220 m2. De bewoners lopen hier vanuit hun woning naar het strand of het achterliggende duingebied en genieten hier het beste van twee werelden.  

Bijzondere semi-afsluitbare balkonkozijnen voor project ZuidHaven 

Voor project ZuidHaven in Scheveningen ontwikkelde Kievit Kozijn in opdracht van Vorm Bouw semi-afsluitbare balkonkozijnen van hout en aluminium. Om de royale afmetingen van de balkons en het patroon waarop ze geplaatst zijn aan alle bouwkundige eisen te laten voldoen, was een maatwerk oplossing nodig. Het unieke hout-alu concept van Duet bracht hierbij uitkomst.

Kievit Kozijn produceert houten kozijnen van topkwaliteit voor projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en voor renovatie. Het eigen merk Duet richt zich specifiek op de productie van duurzame hout-aluminium kozijnen. Om aan de eisen voor ZuidHaven te voldoen, werd er gebruik gemaakt van hardhout met een hoog volumegewicht, brandwerende dichtingen, speciaal brandwerend glas en een aluminium buitenlaag. De combinatie van hout en aluminium kent vele voordelen. Het hout zorgt voor een goede brandwering en stijfheid in de constructie. De aluminium buitenlaag is in allerlei kleuren te leveren en geeft een moderne uitstraling, is onderhoudsvrij en is zeer weersbestendig.

ZuidHaven is een ontwerp van architectenbureau LEVS. Wie langs het project loopt, zal de stijlvolle eyecatcher zeker niet ontgaan!

Ga voor meer informatie naar www.duet.nl of bekijk het filmpje over dit project

Bouwinfo
  • Opdrachtgever De Zuid C.V. (MRP Development en VORM Ontwikkeling)
  • Ontwerp LEVS architecten Amsterdam, WE architecten Amsterdam
  • Stedenbouwkundig plan Urbis
  • Aannemer VORM
  • Bouwperiode 2019 – 2021
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details