Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wonen aan de kade
Salverda Bouw realiseert in opdracht van BDP het nieuwe wooncomplex Karaat met 77 appartementen en 7 commerciële ruimten.

Wonen aan de kade

In opdracht van BPD realiseert Salverda Bouw er in bouwteamverband een nieuwbouwproject, ontworpen door VdpArchitecten, met 77 huur- en koopappartementen en 7 commerciële ruimten. Het bouwbedrijf uit ’t Harde levert de appartementen turnkey op aan de individuele kopers en de beleggingsmaatschappij als eigenaar van de huurappartementen. De bouwwerkzaamheden zijn begin oktober 2020 gestart en het project moet in het 3e kwartaal van 2022 opgeleverd worden.

De gevel valt niet alleen op door het donkerrode metselwerk, maar vooral door de goudkleurige aluminium ramen en de hekwerken uit zwart staal.

De locaties aan de Oosterhamrikkade in Groningen zijn de laatste jaren getransformeerd van industrieterreinen naar woningbouwlocaties. Sinds 1 oktober van vorig jaar is nog een interessant woonproject in volle uitvoering: Karaat van gebiedsontwikkelaar BPD. “Samen met de ontwikkelaar, VdpArchitecten en de andere bouwpartners werken we in bouwteamverband aan de realisatie van dit wooncomplex met twee- en driekamerappartementen. Het project omvat 35 koopappartementen en 42 vrije sector huurappartementen, die intussen door een beleggingsmaatschappij in portefeuille genomen zijn. Als hoofdaannemer bespreken we eerst met de individuele kopers wat hun specifieke wensen en verwachtingen zijn. Ook voor de huurappartementen werd vooraf een duidelijk lastenboek opgesteld. Alle woongelegenheden zullen immers turnkey opgeleverd worden. In de plint van het gebouw komen 7 commerciële ruimten”, vertelt Wilbert van de Weg, projectleider bij Salverda Bouw. “Zo’n project is ons op het lijf geschreven. We hebben intussen meer dan 70 jaar ervaring in de nieuwbouw van woningen en utiliteitsprojecten, evenals in het onderhoud en de renovatie van woningen, bedrijfspanden en hotels. We zijn bovendien gespecialiseerd in betonbouw en betonrenovatie.”

Het gebouw wordt vooral opgetrokken uit prefab elementen: holle binnenwanden, breedplaatvloeren en kopgevels in houtskeletbouw met kozijnen en beglazing.

Prefab waar mogelijk

Het bouwteam kiest er bewust voor om het pand zoveel mogelijk met prefab bouwelementen op te bouwen. Zo bestaat de constructie uit holle betonwanden, die op de bouwplaats volgestort worden, en breedplaatvloeren. De kopgevels in houtskeletbouw worden in de fabriek volledig afgewerkt, zelfs met kozijnen en beglazing, en dan op de bouwplaats geleverd en gemonteerd. “Door zoveel mogelijk prefab te bouwen, kunnen we sneller werken en moeten we ook geen steigers voorzien. Alleen voor de afwerking van de gevel komen er steigers. Rond de prefab elementen komt een schil in metselwerk, dat bestaat uit een mix van vier verschillende gevelstenen in een donkerrode kleur, afgewerkt met antracietkleurige voegen”, vult de projectleider aan. “Andere opvallende gevelelementen zijn de goudkleurige aluminium kozijnen en de Franse balkons in zwart staal, de ruime balkons, eveneens afgewerkt met antraciet zwarte hekwerken en op straatniveau de boogvormige openingen, die refereren naar het industriële karakter van de locatie.”

Aangename en duurzame vooruitzichten

De toekomstige kopers hebben aangename vooruitzichten en kijken vol verwachting uit naar hun appartement aan de kade. Het bouwteam besteedt bovendien ruim aandacht aan de duurzaamheid van het project.    

“Het hele complex is gasloos en de isolatie in gevels, daken en vloeren voldoet aan alle normen. Een warmtekoudeopslag in combinatie met warmtepompsystemen zorgt voor de verwarming en koeling en genereert het sanitair warm water. Alle appartementen en commerciële ruimten zijn uitgerust met vloerverwarming en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor een gezond binnenklimaat”, sluit Van de Weg af. “Naast een strakke tijdsplanning vormt vooral de logistiek de grootste uitdaging. Karaat ligt immers dichtbij het drukke centrum van Groningen en daarmee moeten we rekening houden bij het transporteren, lossen en laden van bouwelementen en -materialen.”    

Projectinfo 

Specialist toont flexibiliteit bij ontwerp en montage van E- en W-installaties

Het project Karaat met z’n appartementen en commerciële ruimten levert een fraaie bijdrage aan de skyline van de Oosterhamrikkade in Groningen. Salverda Bouw BV realiseert dit project en schakelde Aalbers Installatietechniek in voor de E- en W-installaties. 

“We werden begin 2019 door de hoofdaannemer benaderd en hebben in nauw overleg de technische installaties ‘clashvrij’ ontworpen, zodat er tijdens het bouwproces nagenoeg geen onduidelijkheden meer optraden. Het hele project werd met BIM-engineering voorbereid, wat voor ons geen obstakels met zich meebrengt, aangezien we al langer met BIM werken voor de installaties”, vertelt Henk Meijer, directeur bij Aalbers. “Toch bracht dit project de nodige uitdagingen met zich mee. Tijdens het modelleren van de fundering moesten we heel wat moeite doen om ruimtes in de funderingsbalken te zoeken, waar we sparingen voor het leidingwerk konden maken. In de originele ontwerpen was men ook uitgegaan van individuele warmtepompen met een bron, maar later werd toch gekozen voor een centrale WKO met een 5-pijpssysteem, waarop later ook andere gebouwen aangesloten zullen worden. We zijn trots dat we aan zo’n prestigieuze project ons steentje mogen bijdragen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever 
BPD – Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Amsterdam

Architect 
VdpArchitecten, Groningen

Hoofdaannemer 
Salverda Bouw, ‘t Harde

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details