Asbestsanering en isolatiewerkzaamheden zijn de startpunten van de opwaardering.

01:44
26-09-2019

Wolfheze, Renkum | Renovatie 131 woningen Renkum ‘Geen eilanddenken, maar samenwerken als gelijkwaardige partners’

In het dorp Wolfheze, onderdeel van de gemeente Renkum, worden momenteel 131 woningen gerenoveerd. De belangrijkste ingreep betreft de energetische opwaardering van de panden. Aannemer van het project is Nijhuis Bouw.

De woningen zijn in het bezit van woningcorpo­ratie Vivare en stammen uit de jaren zestig. Het gaat zowel om grondgebonden woningen als flats, legt uitvoerder Andries Weidema van Nijhuis Bouw uit. “Het project bestaat uit vijf flatgebouwen met in totaal 73 woningen en daarnaast bejaardenwoningen met een zadeldak en woningen met een plat dak. Uitgangspunt is om de woningen van label E naar label A te brengen. Dat doen we door verschillende ingrepen uit te voeren. Zo worden de daken geïsoleerd en worden spouwmuren van nieuwe of verbeterde isolatie voorzien. Verder worden de kruipruimtes geïsoleerd en worden deuren en ramen en vast isolatieglas vervangen.” Het saneren van asbest in de panelen onder de ramen in de flats behoort ook tot de werkzaamheden, evenals het schilderwerk, een apk voor licht, elektriciteit en gaslaansluitingen en het verwijderen en saneren van de schoorstenen.   

Op schema

Weidema vertelt dat het werk op schema ligt. “Dankzij een goede voorbereiding, waarbij we hebben gekozen voor een lean planning. Geen eilanddenken, maar samenwerken als gelijkwaardige partners. We beginnen iedere dag met een kort overleg over de stand van zaken met de voorlieden van de partners en Nijhuis, hebben één keer per maand uitvoerdersoverleg en eveneens één keer per maand overleg met de opdrachtgever. De planning is vastgelegd in kyp zodat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de actuele stand van zaken. Afgeronde werkzaamheden worden in dat systeem meteen afgevinkt.” Weidema merkt op dat de werkzaamheden in een ‘treintje’ worden uitgevoerd. Momenteel is dat ‘treintje’ bij de flats aanbeland. Dat is, geeft hij aan, anders werken dan bij de grondgebonden woningen. “Vanwege de steigers onder andere. We werken van boven naar beneden en vanwege het gebruik van de steiger moeten de werkzaamheden goed op elkaar zijn afgestemd.”

De flats zijn voorzien van sluizen die buiten de steigers uitsteken.

 

Uitvoering in bewoonde staat

Belangrijke uitdaging bij dit project vindt Weidema het feit dat het werk in bewoonde staat wordt uitgevoerd. Er is veel aandacht besteed aan de communicatie met en informatieverstrekking richting de bewoners. “Zowel van onze kant als door Vivare; we hebben beiden ook een woonconsulent ingezet. Die houden één keer in de week spreekuur en zijn daarnaast continu bereikbaar.” Met dat informatie- en communicatietraject werd volgens Weidema al in het voortraject, tijdens de warme opnames begonnen. En dat loopt gedurende de uitvoering door. “Zo informeren we de bewoners twee dagen voor de start van de werkzaamheden via een kaart wanneer en wie er komt en wat het bedrijf gaat doen.” Vanwege de veiligheid zijn de entrees van de flats voorzien van sluizen die 1,5 meter buiten de steigers uitsteken. Bij werkzaamheden met de kraan worden de straten afgesloten.

Dankzij de zorgvuldige voorbereiding verloopt alles volgens planning, besluit Weidema. “We horen nauwelijks klachten en als die er zijn, lossen we ze snel op. De mensen begrijpen dat hun wooncomfort wordt verbeterd – de woningen kunnen er weer 25 tot 30 jaar tegenaan.”  

Tekst: Jack Buchholz
Beeld: Nijhuis Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

‘Flexibiliteit is één van onze
onderscheidende kenmerken’

In Renkum worden momenteel 131 woningen – zowel grondgebonden als flatwoningen – van woningcorporatie Vivare gerenoveerd. Voornamelijk om ze energetisch te verbeteren. Deurenfabriek Van der Plas levert en monteert er 900 deuren en ramen.

“Het gaat om deuren voor de buitenschil en draai- en kiep­ramen”, vertelt verkoper Sjoerd Mulckhuijse. “Per woningtype is gekeken naar de beste oplossing. Zodat overal dezelfde isolatiewaarden worden behaald. Voor het hang- en sluitwerk is een type uitgezocht dat overal kan worden toegepast.”

Deurenfabriek van der Plas, zegt Mulckhuijse, verzorgt het gehele traject, van het digitaal inmeten tot en met de montage en afwerking. Dat gebeurt aan de hand van een lean planning. “De uitdaging in een omvangrijk werk als dit is dat er geen ruimte is om af te wijken van de planning. Dankzij strakke afspraken met onze partners kunnen wij ons daar zonder problemen aan houden.” Momenteel wordt er volgens Mulckhuijse nog just-in-time aangeleverd, maar op korte termijn wordt een container geplaatst voor twee dagen productie. “Zodat we meer flexibiliteit kunnen bieden, één van onze onderscheidende kenmerken.”

Lees meer over: Nijhuis Bouw , Renkum , Renovatie , Wolfheze

Stedenbouw partners