Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woldring Locatie, Groningen | Van HSB naar SIPS

Woldring Locatie, Groningen | Van HSB naar SIPS

Aan de Friesestraatweg in Groningen verrijst langzaam maar zeker het immense complex de Woldring Locatie. Vanuit het bestek zou het gebouw worden uitgevoerd met HSB-elementen, maar hoofdaannemer Van Wijnen koos voor een andere, meer praktische oplossing: Unidek SIPS (Structural Insulated Panel Systems) van Kingspan Unidek. Projectleider Arend Wiering legt uit waarom deze switch is gemaakt.

De Woldring Locatie omvat 435 appartementen, voornamelijk bedoeld voor jongeren, met een commerciële plint op de begane vloer. Het complex telt 15 bouwlagen en heeft een maximale hoogte van 50 meter. Gedurende het ontwerptraject werd geswitcht van HSB-elementen naar SIPS-elementen. “In een eerder stadium hadden we al eens met Kingspan Unidek gesproken over Unidek SIPS”, zegt Wiering. “SIPS, met zijn specifieke eigenschappen, leent zich bij uitstek voor dit project. Het systeem is licht van gewicht en maakt daardoor een ranke constructie mogelijk, zonder concessies te doen aan de stabiliteit en isolatiewaarde van de gevels. Vergeleken met houtskeletbouw zorgt Unidek SIPS zelfs voor stijvere, stabielere gevels. Groot voordeel van de toepassing van SIPS-elementen is dat het de gevel direct wind- en waterdicht maakt. We hebben er dan ook voor gekozen om de elementen kant-en-klaar, voorzien van de kozijnen en beglazing, in te hijsen, zodat de werkzaamheden binnen direct konden starten.” 

In totaal heeft Kingspan Unidek maar liefst 8.000 m² aan SIPS-elementen geleverd in verschillende fasen. “We zijn in staat om de elementen snel te produceren, wat voor dit project ook een vereiste was in verband met de korte doorlooptijd”, zegt Youri Verwer van Kingspan Unidek. “De SIPS-elementen voor dit project zijn 7 bij 3 meter groot en 210 millimeter dik, wat neerkomt op een Rc-waarde van 5,2. De dakranden zijn ook uitgevoerd met SIPS-elementen, echter in een beperkte dikte van 150 millimeter omwille van de lagere isolatie-eisen. De SIPS-elementen zijn in onze fabriek voorzien van doorvoeren ten behoeve van de HVAC-installaties. Ook werden de stelkozijnen voorgemonteerd om vervolgens gefaseerd en op afroep naar Groningen getransporteerd te worden naar een drietal hubs, vlakbij de bouwlocatie. Hier heeft Van Wijnen de kozijnen en beglazing gemonteerd, waarna de elementen volledig kant-en-klaar ingehesen konden worden.”

SIPS

De Unidek SIPS-elementen zijn kant-en-klaar, voorzien van de kozijnen en beglazing, ingehesen.

Unidek SIPS voldoet aan de verwachtingen van Van Wijnen. “Binnen het gehele team moet onderling vertrouwen zijn en de bereidheid om dit omvangrijke project met elkaar tot een mooi en goed einde te brengen”, zegt Wiering. “De samenwerking met Kingspan Unidek, als onderdeel van dit team, draagt daar positief aan bij. Het gebouw zoals het er nu staat, zowel qua voortgang als qua kwaliteitsniveau, is daarvan het bewijs. Zonder goede samenwerking zou dit niet mogelijk zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details