02:11
13-03-2015

woerden | Woerden Centraal

‘Deze manier van bouwen gaat er nooit meer uit’
Allerhande steensoorten, uiteenlopende maten en creatieve indelingen sieren de nieuwe woningen in Woerden Centraal. De opdrachtgever bepaalde de contouren, de bewoners deden de rest.

Woerden Centraal ligt in het Staatsliedenkwartier, het gebied tussen het station en de historische binnenstad van Woerden. De bewoners hebben hier de levendigheid van het centrum binnen handbereik, evenals de rust van een groene omgeving. Maar er is meer. De kopers bepaalden zelf het volume, de uitstraling en de inrichting van hun woning. Zo ontstonden 42 unieke woningen, variërend in breedte van 4,80 tot 7,20 meter.

Woonworkshops
Het concept Bolton à la Carte gaf de aspirant-kopers aanzienlijk meer keuzemogelijkheden dan gemiddeld. Reden voor Bolton Ontwikkeling om hen hierin deskundig te begeleiden tijdens drie woonworkshops. “Tijdens de eerste workshop kregen de bewoners handvatten om het architectonische plaatje om te zetten in een eigen plattegrond”, vertelt Ben Bouwman, projectleider van Bolton Bouw. “Dat gaf hun meteen inzicht in het bijbehorende prijskaartje. De tweede workshop bestond uit knippen-en-plakken. Tijdens de derde workshop ontving de koper een schetsvoorstel van zijn droomwoning met de bijbehorende koopprijs.”  Hierna volgt de gang naar de notaris, waar de kavels bij loting worden toegewezen.

Inspelen op de markt
Het Bolton à la Carte-concept is het antwoord van Bolton Ontwikkeling en Bolton Bouw op de hedendaagse woningmarkt. “Hadden we Woerden Centraal tien jaar geleden gebouwd, dan had het hoogstwaarschijnlijk bestaan uit 42 identieke woningen”, licht Bouwman toe. “Maar met deze markt is het behoorlijk lastig om 42 kopers te vinden. De koopgroep is kleiner én kieskeuriger. Met dit concept kunnen we alle aspirant-kopers bedienen en dat in een prijsklasse van € 160.000 tot ruim € 400.000.”

Individuele woningen
Het concept is bij woningzoekenden enthousiast ontvangen. De kijkmiddagen van de eerste woningen werden druk bezocht. Bouwman: “Voor veel kopers begon het concept toen te leven. Ze zagen dat de ene woning totaal anders was dan die van de buren. Dat ze de woning echt een eigen identiteit konden geven.” Het resultaat? 42 individuele woningen zonder enige repetitie. Woerden Centraal telt niet minder dan zeven verschillende gevelstenen, 360 verschillende buitenkozijnen en 42 verschillende plattegronden.

Voorbereiding in 3D
Van Bolton Bouw vraagt dit een specifieke aanpak. Woerden Centraal wekt misschien de indruk dat het hier gaat om rijtjeshuizen, in werkelijkheid gaat het om 42 individuele woningen. Het betoncasco zorgt voor de stabiliteit, waardoor de woningen volledig vrij zijn van stabiliteitswanden of kolommen. De bewoners zijn in de indeling onbeperkt. “Die keuzevrijheid heeft veel voorbereiding gevraagd”, vertelt Bouwman. “De voorbereiding van een gemiddelde huizenreeks vraagt zo’n acht weken, hier zijn we twaalf tot zestien weken intensief bezig geweest. Daarna stond het plan wel in 3D en dat heeft het werk aanzienlijk vergemakkelijkt.” Ook huisnummerplaatjes op de bouw helpen een handje. Installateurs, timmerlieden, stucadoors, tegelzetters en schilders worden er dan steeds aan herinnerd in welke woning zij bezig zijn.

“In de praktische uitvoering kunnen we nog groeien”, geeft Bouwman ruiterlijk toe. “We kunnen de individuele wensen nog beter inzichtelijk maken. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat deze manier van bouwen er nooit meer uitgaat. Dit is de toekomst.”

Teskt: Liliane Verwoolde, Het tekstbureau    Beeld: Bolton Bouw

 

project-info

‘Installeren à la carte’
Een plat dak of een puntgevel, twee of drie lagen, veel kleine of juist enkele grote kamers: bij Woerden Centraal bepalen de bewoners het allemaal zelf. Van den Pol Elektrotechniek zorgt voor maatwerk bij de installaties van dit succesvolle woningbouwproject van Bolton Bouw. Alle woningen van de eerste fase zijn verkocht en het animo voor de volgende fase is groot.

Via woonworkshops bepalen kopers – stap-voor-stap – precies hoe hun droomhuis eruit moet zien, ook als het gaat om installaties. Vragen worden doorgespeeld aan Van den Pol. Die zorgt voor snelle feedback.

Elke woning is anders en dat geldt ook voor de installaties. Die afwisseling is een uitdaging voor de monteurs van Van den Pol. Waar mogelijk wordt LED-verlichting gebruikt; een aantal woningen heeft zonnepanelen.

Woerden Centraal kent een co-makership met vaste partners. Zij onderzoeken regelmatig samen wat beter kan bij het vervolg van het project.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Bolton , Woerden Centraal , Woningbouw

Over Van den Pol Elektrotechniek

Stedenbouw partners