Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Winkelcentrum krijgt nieuwe identiteit

Winkelcentrum krijgt nieuwe identiteit

Een ingrijpende facelift en modernisering moest het lage en vrij donkere winkelcentrum ‘In den Vijfhoek’ in Oldenzaal opnieuw omtoveren in een bruisend en sfeervol winkelcentrum met veel lichtinval. Bovendien moest deze revitalisatie zorgen voor een betere doorstroming voor het wandelend en winkelend publiek, om op die manier een goede aansluiting met het historische stadscentrum te verwezenlijken. In opdracht van Unibail-Rodamco, WBO Wonen en de gemeente tekende SUM Architecten het ontwerp, terwijl Dura Vermeer Bouw Hengelo BV het project in bouwteamverband in uitvoering kreeg. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in januari 2020 en in mei 2021 volgde de oplevering. Begin oktober werd het vernieuwde winkelcentrum officieel geopend.

Het centrale plein vormt het knooppunt voor de doorstroming in het winkelcentrum. Daar werd ook de bibliotheek geïntegreerd.

‘In den Vijfhoek’ was altijd al een bijzondere plek in het hart van Oldenzaal, ook toen er in de jaren ’70 een voor die tijd zeer modern winkel- en wooncomplex kwam. De laatste jaren vertoont dit gebouw echter vooral tekenen van veroudering en treden heel wat problemen op. “We kregen de opdracht om dit winkelcentrum nieuw leven in te blazen en voor een goede aansluiting met de omgeving te zorgen. Het interieur van de winkels bleef onveranderd, maar de gangen en centrale plaatsen kregen een grondige opknapbeurt. Ook de gevels van de winkels werden vernieuwd en er kwam een nieuwe bibliotheek met een patio. Het centrale plein met onder andere de lees- en verblijfsruimte voor die bibliotheek moest het knooppunt worden voor de doorstroming binnen het winkelcentrum”, vertelt Merlin Weusthof, projectleider bij Dura Vermeer Bouw Hengelo BV. “In december 2019 werd een duidelijke planning voor het project gepresenteerd en in januari 2020 zijn we gestart met de sloop- en bouwwerkzaamheden. De entree aan de kant van de Vestingstraat was in de zomer van vorig jaar al gereed en in mei 2021 hebben we de rest van het project opgeleverd. Na het uitvoeren van een aantal onderhoudswerkzaamheden, die oorspronkelijk niet in de opdracht vervat waren, kon het winkelcentrum begin oktober laatstleden officieel geopend worden.”

Verhoogde entrees en passages laten meer licht in het gebouw binnenvallen, waardoor het veel gezelliger toeven wordt.

Veel licht en gezelligheid

Hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo BV werkte gedurende 15 maanden aan de verhoging van de entrees en de passages met meer lichtinval als resultaat, de realisatie van doorkijkjes naar de historische gebouwen in de buurt, de vernieuwing van de winkelgevels en het integreren van groene accenten. “Door het verhogen van de entrees laten we niet alleen veel meer daglicht naar binnen komen, we bieden bezoekers en personeel ook een mooi zicht op bijvoorbeeld de historische kerktoren. Om deze entrees te verhogen, moesten wel vier woningen gesloopt worden. Verder werd in het middenterrein een deel van het dak verhoogd om ook op die manier voor meer licht in de ruimten te zorgen. In de passages vervingen we de bestaande puien door nieuwe aluminium systemen. Er kwamen ook nieuwe vloeren en hogere plafonds. Verder werden er installaties vernieuwd”, licht de projectleider toe. “Op verschillende plaatsen is door de architect bewust voor hout gekozen om het winkelcentrum een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Zo werden er houten bloktreden toegepast en zijn de zijkanten van de hellingbanen eveneens van hout voorzien. Tot slot werden hier en daar groene accenten geïntegreerd.”

Terugkerend weefpatroon

Kenmerkend voor het ontwerp is het terugkerend weefpatroon in gevel en beglazing, dat geïnspireerd is op het industriële verleden van Oldenzaal en verwijst naar de textielindustrie van weleer. “Een element dat de identiteit van dit winkelcentrum nog versterkt”, sluit Weusthof af. “De grootste uitdaging was misschien nog het feit dat de winkels tijdens het renovatietraject geopend bleven en de bouwpartners dus steeds rekening moesten houden met de toegankelijkheid van het winkelcentrum en de veiligheid van het publiek en de eigen medewerkers.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Unibail-Rodamco, WBO Wonen en de gemeente Oldenzaal

Architect
SUM Architecten, Hilversum

Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Hengelo BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details