winkelcentrum columbus almere poort
03:25
18-07-2016

Winkelcentrum Columbus, blikvanger in Almere Poort

Winkelcentrum Columbus in Almere Poort is nagenoeg klaar. Het is een gebouw met allure geworden; een bouwwerk met een geheel eigen identiteit. Behalve ruimte voor winkels zijn er in het gebouw eveneens dertig luxe huurappartementen ondergebracht. Voor aannemer Van Wijnen Lelystad was met name het gevelbeeld een bijzondere uitdaging.

Wijkwinkelcentrum Columbus in Almere Poort is een echte blikvanger, onder meer dankzij het zeer gevarieerde gevelbeeld. Elk gevelvlak heeft een andere uitstraling. Er is gewerkt met stucwerk en verspringende elementen. In de gevels zijn bouwkundig plantenbakken geïntegreerd en de blank gelakte mahoniehouten kozijnen hebben allemaal een andere afmeting gekregen. “Niets is zegt projectleider Gerben van Spijkeren van Van Wijnen. “Dat betekende bijvoorbeeld dat de kozijnen, die in onze eigen timmerfabriek Delcon zijn gemaakt, uit een diversiteit aan kozijnmerken bestonden, wat in de engineering maar ook in de uitvoering erg veel aandacht vroeg. Het logistieke traject hebben we dan ook zorgvuldig begeleid.”

Lijnenspel
Van Spijkeren wijst op het bijzondere lijnenspel in de gevel. Hij legt uit dat vanwege het aansprekende karakter van de gevels er in het voortraject veel overleg is geweest met architect en opdrachtgever. “In de basis was het de bedoeling om in het stucwerk van de gevel een tegelbelijning op te nemen. Gezien het onderhoud dat gemoeid gaat met deze keuze (acht kilometer kitwerk) hebben wij samen met alle partijen, onder wie Strikolith, een alternatief bedacht waarbij de tegel is vervangen door een ‘verdiept’ accent in het stucsysteem dat het lijnenspel, dat van oorsprong de bedoeling was, benadert. Zoals gezegd, niets is hetzelfde, prefabricage was eigenlijk niet mogelijk, wat inhoudt dat de meeste onderdelen in het werk zijn getimmerd; dat maakte de realisatie een uitdagende klus.”

winkelcentrum columbus almere poort

Bewonerswensen
Het hoge afwerkingsniveau van de gevels is ook terug te zien in de dertig appartementen in het complex. Die variëren in omvang en er is rekening gehouden met specifieke bewonerswensen. Tevens is er sprake van een hoogwaardige afwerking als het gaat om badkamers, keukens en dergelijke. Van Spijkeren: “Sommige woningen worden, indien gewenst, door de ontwikkelaar gordijnklaar opgeleverd.” Hij vertelt dat het aspect duurzaamheid eveneens een rol heeft gespeeld. Dat is zowel terug te zien in de hergebruikte materialen als het beton, het toepassen van duurzaam gekapt hout en de keuze voor energiezuinige installaties. Wat de winkels in de plint betreft, die hebben een wijkfunctie zodat Columbus niet alleen een plek is van wonen en winkelen, maar ook van ontmoeten. Onder het gebouw bevindt zich een stallingsgarage voor de bewoners, in de nabijheid is bovendien in het groen een parkeerplaats aangelegd.

Momenteel worden de laatste werkzaamheden aan het gebouw afgerond. Dat betreft onder meer de luifelconstructies en de entree. “Daar zijn we nog met diverse partijen werkzaam. We liggen nog steeds op schema en we gaan er met z’n allen natuurlijk voor om ook de laatste onderdelen volgens de gemaakte planningsafspraken op te leveren. Dan hebben we een bijzonder gebouw gerealiseerd, een gebouw met een strakke uitstraling. Een uitdaging om te bouwen, maar vooral ook een mooi visitekaartje voor ons bedrijf.”

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Van Wijnen Lelystad


Bouwinfo
Opdrachtgever Bun Vastgoed, Almere
Architect Erick van Egeraat, Rotterdam
Aannemer Van Wijnen Lelystad B.V.
Constructies Goudstikker de Vries, Almere


i-project-infov3Projectinfo

Vliesgevelsysteem maakt indruk
Intal BV, het relatief jonge aluminium profielsysteem uit Opmeer, bouwt mee aan het Columbuskwartier, dé groene en duurzame wijk in Almere-Poort. In opdracht van vaste bouwpartner Van Wijnen Lelystad BV wordt hier een nieuw winkelcentrum met bovenliggende appartementen gerealiseerd. Intal ontwierp, leverde en monteerde de aluminium kozijnen, ramen en vliesgevels.

Het toegepaste vliesgevelsysteem IT55 uit de eigen Intaltherm profielserie maakte vooral indruk vanwege de hoge RC3-classificering. De vliesgevels worden in dit project als Structural Glazing uitgevoerd en volgen exact de contouren van het gebouw. De enorme, op bijzondere wijze uitgevoerde shadowbox beglazing toont goed de invloed van Erick Van Egeraat Architects. Doordat Intal als enige systeemleverancier het gehele proces in eigen hand heeft, van extrusie tot en met montage, is het in staat flexibel en met korte doorlooptijden te werken. Intal bouwde recent met Van Wijnen onder andere een JT Bioscoop in Hilversum en een grootschalig woon-/winkelcentrum in Haren.


i-project-infov3Projectinfo

‘Procesbeheersing als belangrijk speerpunt’
Bij de nieuwbouw van het woon- en winkelcomplex Columbuskwartier in Almere verzorgt Casco Bouw Nederland het volledige betoncasco vanaf de fundering tot en met de appartementen. Ondanks een zeer korte voorbereidingstijd is het Casco Bouw Nederland gelukt om, in nauwe samenwerking met hoofdaannemer Van Wijnen, voor Kerst 2015 het gehele betoncasco gereed te hebben.

Jan Hokse, directeur van Casco Bouw Nederland, vertelt: “Wij werken al jaren op een zeer prettige manier samen met Van Wijnen. Ook bij dit project hebben we gemerkt dat we heel goed op elkaar zijn ingespeeld. Omdat procesbeheersing bij ons een belangrijk speerpunt is, plannen we bij wijze van spreken op de minuut wat er moet gebeuren. Alleen op deze manier was het mogelijk om de streefdatum die gepland stond voor het opleveren van het betoncasco te behalen. Door inventief met zaken om te gaan, kon Van Wijnen vroegtijdig starten met de afbouw.”


i-project-infov3Projectinfo

No-nonsense beleid
Als winkels – zeker de ketens – een bepaalde openingsdatum aangeven, dan willen ze op die dag ook echt open. Bij een nieuwbouw betekent dat een harde deadline. Zo ook bij winkelcentrum Columbus in Almere. Procal, specialist in brandwerende voorzieningen, moest in slechts één week tijd een brandwerend plafond/vlamscherm aanbrengen, vertelt directeur Andry Bonthuis.

“We werden door Van Wijnen voor dit werk benaderd omdat tussen de winkel en de appartementen een gedeelte met houten balken is aangebracht. Dat moest een uur brandwerend worden uitgevoerd. We werken vaker samen met Van Wijnen; ze weten dat we staan voor een no-nonsense beleid – een mentaliteit die hen aanspreekt.”

Procal bracht in week tijd 17.260 m² brandwerend plafond aan. Dat gebeurde met materiaal van hun leverancier Promat, aldus Bonthuis. “We hebben de situatie eerst bekeken en vervolgens met plaatmateriaal een strak plafond gecreëerd, met de vereiste brandvertragende werking. Omdat partijen als elektricien en installateur na ons waren gepland, hoefden we daar geen rekening mee te houden. De werkplek was ruim, zonder noemenswaardige obstakels. We konden conform planning opleveren. Voor ons was het een mooi project om aan deel te nemen.”

Stedenbouw partners