Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wind- en zonne-energie met accu
Zonnepanelen en windwokkels op het dak.

Wind- en zonne-energie met accu

Compleet pakket voor elektra en klimaat

Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland vormen samen een installatiebedrijf met zo’n 250 medewerkers. Voor de nieuwbouw van Rederij De Jong werden beide disciplines ingeschakeld. “We gaan een uitdaging niet uit de weg en willen blijven innoveren.”

Laadpalen en daarnaast windwokkels.

Willem Sterkenburg was als afdelingshoofd van de ontwerp- en calculatieafdeling van Klimaatservice Holland betrokken bij het voortraject. “Uit de eerste gesprekken over dit project bleek dat de klant duurzaamheid en comfort wilde, maar niet precies wist welke installatie passend zou zijn. We hebben verschillende varianten besproken, financieel in beeld gebracht en hierover geadviseerd. Zo is uiteindelijk de keus gemaakt voor een energieneutraal pand. Wij kregen de kans om een mooie installatie te realiseren. Dat hebben we samen met de architect en bouwbedrijf Van der Pijl, met wie we vaker samenwerken, opgepakt.”

Elektroservice en Klimaatservice zijn samen totaalinstallateur en bedienen een brede markt: van regionaal kleine projecten tot grote projecten en van kantoren tot zorginstellingen en scholen. Sterkenburg: “Naast een nieuwbouwafdeling beschikken we over een grote beheerafdeling, waar we de installaties van klanten na afronding van een project in beheer kunnen nemen. Dat doen we in dit geval ook bij Rederij De Jong. We kunnen deze installatie op afstand beheren.”

Het nieuwe pand van Rederij De Jong.

Koeling, verwarming en verse lucht

Voor het pand van Rederij De Jong begon het werk voor Klimaatservice met het aanbrengen van vloerverwarming op alle verdiepingen, vertelt projectleider nieuwbouw Tino den Besten. “In de zomer is deze vloerverwarming ook te gebruiken als vloerkoeling. Daarna legden we het leidingwerk vanaf het dak naar technische ruimte op de begane grond. Op het dak zijn een luchtbehandelingskast en warmtepomp geplaatst voor ventilatie, koeling en verwarming. De verdeler bevindt zich in de technische ruimte.” De luchtbehandelingskast zorgt voor verse lucht in de kantoorruimtes en is voorzien van een warmtewiel voor warmteterugwinning. Inductie-units zorgen voor extra koeling. Voor piekverwarming is er nog een elektrische ketel. Den Besten: “De planning was ruim en hebben we gehaald. Gedurende zo’n project kom je altijd wel iets tegen: zo werden hier tijdens het werk nog duurzamere keuzes gemaakt door de opdrachtgever.”

Dat geeft ook wel de rol van Klimaatservice binnen zo’n project weer, vindt Sterkenburg. “De klant komt binnen zonder vaststaand idee. Tijdens het proces worden de wensen aangescherpt. Door alles dynamisch door te rekenen, kunnen we een goede voorspelling van het verwachte energiegebruik geven en daarop ons advies baseren en aanpassen.” De samenwerking verliep goed, vult Den Besten aan: “Omdat Elektroservice een zusterbedrijf van ons is, had de opdrachtgever maar te maken met één aanspreekpunt. Daardoor verliep de samenwerking prettig en is de klant tevreden met het prachtige resultaat.”

Tijdens de bouw.

Complete installatie

Namens Elektroservice was Jan Blok projectleider. “De opdrachtgever was op zoek naar een partij die mee wilde denken voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Wij onderscheiden ons daarin: prijs is niet het belangrijkst, maar het beste resultaat.” Elektroservice verzorgde een complete elektra-installatie met een brandmeldsysteem, toegangscontrole en -registratie, camerasysteem, laadpalen voor elektrische auto’s en zonnepanelen en windwokkels, aangesloten op accu’s. Blok: “Het gaat om 80x385Wp zonnepanelen. Omdat er niet genoeg dakoppervlak was voor meer zonnepanelen, werd in een later stadium besloten uit te breiden met windwokkels: dertien op het terrein en nog eens vier op het dak van het pand. De totale installatie is aangesloten op accu’s. Dat was voor ons ook nieuw in deze omvang. Wij gaan uitdagingen zeker niet uit de weg en willen blijven innoveren. Deze ervaring kunnen we ook weer toepassen op nieuwe projecten.”

Dat betekent ook dat, als het project succesvol is afgerond, de samenwerking voortduurt. “We volgen nu samen de data, dat is een win-win-situatie voor beide partijen. We kunnen dit nu ook voorleggen aan andere vaste klanten. Enerzijds moeten zij dan investeren, maar aan de andere kant kunnen zij dit ook weer terugverdienen. Dat is onze drijfveer: tevreden klanten en meer duurzaamheid op de markt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details