Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wiltonflats: transformatie naar seniorenappartementen
De eerste Wiltonflat is inmiddels opgeleverd.

Wiltonflats: transformatie naar seniorenappartementen

Bredere galerijen en grotere balkons

Willems Vastgoedonderhoud transformeert de drie Wiltonflats in Schiedam naar toekomstbestendige appartementen voor senioren. De eerste flat met 39 woningen is na een grondige verbouwing van tien maanden inmiddels opgeleverd.

De opdracht werd aanbesteed door woningcorporatie Woonplus door middel van een prijsvraag. “Ons werd gevraagd hiervoor een plan te maken”, vertelt projectleider Robin Hassankhan van Willems Vastgoedonderhoud. “Belangrijk onderdeel van ons plan was het verbreden van de galerijen, zodat ze toegankelijker werden voor rollators en scootmobielen. Ook verplaatsten we de hoofdentree naar de andere kant van de flat. De oorspronkelijke toegang van het gebouw lag aan de Parkweg en dat is een drukke winkelstraat. Daarnaast zijn door deze ingreep nu alle woningen bereikbaar met de lift en wordt de straat aan de kant van de nieuwe entree wat levendiger.” Op de verbrede galerijen kunnen de bewoners hun rollator of scootmobiel parkeren en voor elke voordeur is een oplaadpunt gerealiseerd. En doordat er meer ruimte is, kunnen mensen hier ook een zitje maken voor meer sociale interactie.

De galerijen werden verbreed.

Het hele pand werd gestript en vernieuwd, alleen het geraamte bleef staan. Ook werden er grotere balkons gemonteerd aan de stalen constructie. Hassankhan: “De originele flats hadden kleine, inpandige balkons. Die hebben we toegevoegd aan de hoofdslaapkamer. Vervolgens voegden we nieuwe balkons van 1,5 bij 5 meter toe. Eigenlijk hebben we alleen het casco laten staan, verder is alles nieuw.”

Goed geïsoleerd

Duurzaamheid speelde een grote rol bij dit project. Zo zijn de woningen van het gas af en is de installatie geschikt om in de toekomst aan te sluiten op stadsverwarming. Dat warmtenet ligt er nu nog niet. Hassankhan: “De gevelafwerking is van verduurzaamd naaldhout. Er is bewust geen hardhout toegepast. Alle nieuwe kozijnen zijn voorzien van triple glas. De gevel is heel goed geïsoleerd: omdat we de staalconstructie wilden wegwerken in de gevel, was er extra veel ruimte voor isolatie.”

Half november start Willems met de verbouwing van de tweede flat. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De levering van materiaal bleek bij de eerste flat een groot probleem. “Dan moet je soms een beetje schuiven in de planning. Het hout voor de gevel werd bijvoorbeeld acht weken later geleverd. Ook de aluminium kozijnen waren slecht leverbaar. Zulke dingen kosten heel veel energie in de werkvoorbereiding.” 

De nieuwe balkons zijn een stuk groter dan voorheen.

Daarnaast waren er tijdens de bouw ook nog de nodige technische uitdagingen. “We bouwen een hele nieuwe constructie tegen een oud, bestaand gebouw aan. In de praktijk blijkt dan dat het oude pand niet helemaal netjes gebouwd is en dat de tekeningen dus niet kloppen. Daar is qua engineering heel veel tijd in gestoken. We zijn erg content met dit mooie eindresultaat en de eerste bewoners ook. Op naar de volgende twee blokken!”  

Bouwinfo
 • Opdrachtgever Woonplus Schiedam
 • Hoofdaannemer Willems Vastgoedonderhoud
 • Sloopwerk Lek Sloopwerken
 • Asbestsanering Asbest Assist
 • Prefab beton Lammers beton
 • Staalconstructie Viets Staalconstructie
 • Dekvloeren SBR vloeren
 • Metalstud Van Vonderen
 • Stucwerk L&L Totaalafbouw
 • Gevelisolatie en minerale steenstrips Dibotherm
 • Prefab gevelelementen BSK Bouw
 • Verwarming en ventilatie Feenstra
 • Loodgieterswerk Teyba
 • Tegelwerk Van Der Meer tegels
 • Schilderwerk Willems Vastgoedonderhoud

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details