Willem Witsen Wonen

Ligging aan doorgaande weg.

01:53
01-03-2019

Willem Witsen Wonen | Den Haag

Willem Witsen Wonen, een ‘verrassend gebouw’

Op een toplocatie in het statige Haagse Benoordenhout wordt aan het Willem Witsenplein het voormalige kantoor­gebouw van de Octrooiraad volledig getransformeerd. 54 luxe appartementen en vier penthouses worden gerealiseerd in het pand dat onder beschermd stadsgezicht valt. Een project met verrassingen. 

Een compleet gestript bouwwerk is het nu, waarvan ook een deel gesloopt is. Maar in het derde kwartaal van 2019 staat hier een chique appartementencomplex van 8.934 m² GBO met woningen die variëren van 77 tot 226 m². Daarvan is Jaco Noordam, projectleider bij BAM Wonen overtuigd.  “Inclusief de penthouses komen

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Michel Mees
Projectinfo

Gefaseerde asbestsanering
Bij de transformatie van het jaren dertig-kantoorgebouw aan het Willem Witsenplein in Den Haag, heeft Asbest-Assist de asbestsanering verzorgd. “Wij zijn expert in asbestsaneringen in grootschalige projecten”, vertelt Vincent Oosterwijk, directeur van het bedrijf uit Woerden.

“Wij kunnen het hele traject van A tot Z regelen, maar onze specialiteit is het saneren van kozijnen met asbesthoudende kit.” Daar waren er hier zo’n negenhonderd van, allemaal stalen kozijnen die constructiekit en beglazingskit bevatten. “Die hebben we allemaal verwijderd en afgevoerd. Dat was een heel karwei omdat het om een bewaard stadsgezicht gaat, waarvan de buitengevel volledig intact moet blijven.” 

In eerste instantie werd het bedrijf gevraagd de souterrainvloeren te saneren. Daarvoor zijn de vloeren onder asbestcondities uitgehakt en afgevoerd. Verder zijn nieuwe stekken, wapening en stalen matten aangebracht en is beton gestort. Voorafgaand aan de sanering hebben derden een inventarisatie gedaan. En na afloop heeft een derde partij gecontroleerd of aan de normen is voldaan. Oosterwijk: “Een uitdagend project, dat acht maanden geduurd heeft. Niet alleen vanwege het vloeroppervlak van 1.000 m², ook lag de vloer onder grondwaterniveau, waardoor deze niet te ver uitgehakt kon worden. Vandaar dat het saneringswerk gefaseerd plaatsvond.” 

Stedenbouw partners

De EendrachtMark Dubbink