Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Willem Witsen Wonen | Den Haag

Willem Witsen Wonen | Den Haag

Willem Witsen Wonen, een ‘verrassend gebouw’

Op een toplocatie in het statige Haagse Benoordenhout wordt aan het Willem Witsenplein het voormalige kantoor­gebouw van de Octrooiraad volledig getransformeerd. 54 luxe appartementen en vier penthouses worden gerealiseerd in het pand dat onder beschermd stadsgezicht valt. Een project met verrassingen. 

Een compleet gestript bouwwerk is het nu, waarvan ook een deel gesloopt is. Maar in het derde kwartaal van 2019 staat hier een chique appartementencomplex van 8.934 m² GBO met woningen die variëren van 77 tot 226 m². Daarvan is Jaco Noordam, projectleider bij BAM Wonen overtuigd.  “Inclusief de penthouses komen er in totaal zeven bouwlagen en vijf entrees, elk met een eigen portiek waarin een lift en trappenhuis gerealiseerd worden. Alleen de voormalige hoofdentree blijft authentiek. Eén van de entreegebieden is helemaal nieuw, de rest wordt vernieuwd. Verder heeft ieder appartement een andere indeling. Zo zijn er zelfs tien maisonnettes op de begane grond met de ingang op eerste verdieping. Aan de achterzijde van het u-vormige gebouw komt parkeergelegenheid voor de bewoners, evenals een mooie binnentuin.” 

Willem Witsen Wonen

Authentiek trappenhuis.


Stand van zaken
Op dit moment is alles gesaneerd en is het sloopwerk voor 95 procent gereed. De gevels zijn gereinigd, het metselwerk wordt hersteld, en een derde van de aluminium gevelkozijnen is gemonteerd. Noordam verwacht dat vrijwel alle staalconstructies aan de binnenzijde eind 2018 klaar zijn, inclusief het dragende metselwerk en de betonconstructies. “Begin 2019 gaan we de wat kleinere dingen afronden. Zo zullen we delen van de kalkzandsteenwanden die nog aangebracht moeten worden, neerzetten, en plaatsen we de dakvloer. Vanaf februari 2019 starten we met de afbouw, zodat oplevering vanaf het derde kwartaal kan plaatsvinden.”

Verrassingen
Dat hier geen nieuwbouw neergezet is, heeft alles te maken met het feit dat het gebouw uit 1933 beschermd stadsgezicht is. Daarom moest het gevelbeeld met de bijbehorende uitstraling gehandhaafd blijven. Dat heeft nogal wat voeten in aarde, want het ontwerp voor de transformatie is op basis van archieftekeningen gemaakt. Vanwege de verrassingen van constructieve aard die aan het licht kwamen, hebben de architect en constructeur meerdere wijzigingen moeten doorvoeren. Noordam: “Daarbij moesten we ook de planning aanpassen om een zo kort mogelijke bouwtijd aan te houden. We ontdekten bijvoorbeeld beton balken van 1,5 meter hoog die niet op tekening stonden, in totaal circa twaalf  kuub. Als je die zou laten zitten zou je je hoofd stoten in je eigen appartement.” 

Willem Witsen Wonen

Vroegere hoofdentree blijft bewaard.


Liften
Het gebouw had nog meer verrassingen in petto. Bij de sloop van vrijwel alle binnenwanden moesten stabiliteitsvoorzieningen getroffen worden. Besloten is toen de woningscheidende kalkzandsteenwanden tijdens de sloopfase alvast gedeeltelijk te plaatsen, waardoor aparte tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen niet nodig waren. Het laatste deel van deze wanden wordt gerealiseerd zodra de liften definitief gereed zijn. Omdat deze er nog niet zijn, geeft dit een logistieke uitdaging. Om tijdens de bouw niet te ver te hoeven lopen, is de personengoederenlift centraal op het binnenterrein opgesteld. Van daaruit zijn alle onderdelen van het gebouw goed bereikbaar. “Een andere uitdaging van logistieke aard is de ligging van het pand aan een doorgaande weg en twee smalle straten, waardoor niet met grote vrachtwagens bevoorraad kan worden. Daarom wordt just-in-time gewerkt. We hebben tijdelijke verkeersvoorzieningen getroffen om de overlast voor omwonenden te minimaliseren en de bouw mogelijk te maken. Ondanks het soms wat hobbelige proces komt alles zeker goed, vooral dankzij de prima samenwerking met alle partijen”, aldus Noordam.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details