Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Wij zorgen ervoor dat bewoners warm kunnen wonen én douchen’
Aanpassing t.b.v. de cv-ketels omdat stadsverwarming nog niet aanwezig is.

‘Wij zorgen ervoor dat bewoners warm kunnen wonen én douchen’

Voor het verbeteronderhoud en de verduurzaming van de ERAflat-woningen werkt Team ERAflats – een samenwerking tussen ERA Contour en Smits Vastgoedzorg – samen met een vast team van eigen medewerkers én gespecialiseerde ketenpartners. Eén van deze ketenpartners is Mampaey Installatietechniek, dat ervoor zorgt dat bewoners warm kunnen wonen én douchen.

Stadverwarmingsunit.

De samenwerking tussen ERA Contour en Mampaey Installatietechniek gaat terug tot 2009. “In dat jaar werden wij gevraagd om ons te presenteren als co-maker voor de bouw van nieuwe woningen”, vertelt Alex Hallatu, Commercieel Directeur van Mampaey Installatiebedrijven. “Als pilotproject hebben wij de cv-/mv-installaties verzorgd in project De Vloot in Maassluis, dat ruimte biedt aan 96 zorg- en huurappartementen en diverse maatschappelijke en onderwijsfuncties. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Tussen 2009 en 2015 hebben wij vanuit de samenwerkingsvorm WOONlab (met TBI-ondernemingen ERA Contour, Koopmans Bouwgroep en Hazenberg Bouw) en samen met de overige co-makers diverse conceptwoningen ontwikkeld, zoals beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis. In diezelfde periode werd ook de afdeling Renovatie & Vervanging van ERA Contour uitgebreid; een discipline waarin onze roots liggen. Renovatie en vervanging in bewoonde staat zijn al meer dan honderd jaar onze corebusiness. Ook hiervoor waren wij dus de uitgelezen partner.”

Radiator woonkamer met leidinggoot.

Schat aan kennis en ervaring

Sinds 2014 staan ERA Contour en Smits Vastgoedzorg samen in voor het verbeteronderhoud en de verduurzaming van de ERAflat-woningen. In 2018 werd deze samenwerking verder geprofessionaliseerd met de oprichting van Team ERAflats. “Voor deze joint venture hebben wij recent twee grote projecten afgerond, met 504 woningen aan de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel en 390 woningen aan het P.J. Oudplein en Gerbrandyplein in Zwijndrecht”, aldus Hallatu. “Net als de eerdere projecten voor ERA Contour hebben wij ook in deze flats een schat aan kennis en ervaring opgedaan, die we één op één toepassen op lopende én nieuwe projecten. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Hierdoor worden doorlooptijden verkort, efficiëntie en werkplezier verhoogd en faalkosten tot een minimum gereduceerd. Op dit moment zijn we betrokken bij het verbeteronderhoud en de verduurzaming van de laatste van drie ‘Hoge ERA’s’ in Rotterdam Ommoord, die op een vergelijkbare manier zijn opgebouwd. Eind van het jaar keren we weer terug naar Capelle aan den IJssel, voor de renovatie van de Schermerhoek.”

Duurzame en aardgasvrije toekomst

In Rotterdam Ommoord worden in anderhalf jaar tijd drie flats met in totaal 525 woningen voorbereid op een duurzame en aardgasvrije toekomst. Mampaey Installatietechniek vervangt de complete verwarmingsinstallatie. “Per strang en van boven naar beneden realiseren wij een compleet nieuwe installatie met nieuwe radiatoren en cv-leidingen, die netjes in een plintgoot worden weggewerkt”, vertelt Cees Jongkoen, Projectleider bij Mampaey Installatietechniek. “Bovendien verzorgen wij de aansluiting op de stadsverwarmingsunits en de waterzijdige inregeling, zodat alle radiatoren exact de juiste hoeveelheid warm water ontvangen.” Hallatu: “In opdracht van energieleverancier Eneco realiseren wij tevens de transportleidingen vanaf het onderstation naar de stadsverwarmingsunits in de appartementen. Hier komt onze ervaring in utiliteitsprojecten (dikwandig leidingwerk) uitstekend van pas. Inmiddels voeren we deze werkzaamheden ook uit voor andere energieleveranciers en aannemerspartijen.”

Renovatie in bewoonde staat

In basis start Mampaey Installatietechniek elke dag twee woningen op. De totale renovatie per woning neemt twaalf dagen in beslag. “De meeste bewoners maken tijdens de werkzaamheden gebruik van een logeerwoning”, vertelt Jongkoen. “In andere woningen zijn de bewoners gewoon thuis. Geen enkel probleem voor ons, want we zijn gewend aan renovaties in bewoonde staat. Samen met de wooncoaches van Team ERAflats proberen we bewoners zo goed mogelijk te informeren.” Om te voorkomen dat zij tijdens de werkzaamheden in de kou zitten, worden elektrische kacheltjes beschikbaar gesteld.

Aansluiting radiator.

Een uitdaging tijdens de werkzaamheden is met name de onzekere beschikbaarheid van materialen zoals radiatoren, thermostaten en andere componenten, besluit Hallatu. “Om problemen op dit vlak te ondervangen, onderhouden we nauw en rechtstreeks contact met de fabrikanten, i.s.m. met de groothandels. Ook zoeken we actief naar gelijkwaardige alternatieven, zodat een behaaglijke en duurzame woning te allen tijde wordt geborgd.”

Inmiddels is 75 procent van het project gereed. Medio juni levert Mampaey Installatietechniek de laatste woninginstallaties op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details