Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
WEX Holland, Schoonhoven | Nieuw bedrijfspand biedt ruimte voor verdere groei

WEX Holland, Schoonhoven | Nieuw bedrijfspand biedt ruimte voor verdere groei

Nieuwbouw WEX Holland in Schoonhoven

WEX Holland is een groeiend transportbedrijf. Om deze groei te kunnen opvangen, is op bedrijventerrein Zevender in Schoonhoven recent een nieuw bedrijfspand gebouwd door Bouwbedrijf Bodavi.

WEX Holland was gevestigd op een andere locatie in Schoonhoven. Het bedrijf, dat haar klanten bedient met verschillende wijzen van transport, huurt bovendien ruimtes in Rotterdam. Omdat verdere groei wordt voorzien, werd besloten om nieuw te bouwen op bedrijventerrein Zevender. De partijen die in eerste instantie voor de bouw waren benaderd, vielen echter buiten de boot. “Vervolgens kwamen wij in beeld”, vertelt projectleider Paul Vogel van Bodavi. “Wij hebben op prijs ingeschreven en kregen uiteindelijk de opdracht gegund.”

In november 2018, zegt hij, werd met de voorbereidingen van het werk begonnen. Eind december startten de werkzaamheden. Niet de beste periode, bleek al snel. “Dat heeft te maken met de ondergrond: veengrond. Die verliest bij veel nattigheid draagkracht. En juist toen we begonnen was er sprake van veel regen, sneeuw en kou. Daardoor werd het funderen een uitdaging, onder meer bij de laadput. Het gebouw is gefundeerd op prefab betonnen heipalen. Bij de funderingsbalken hebben we een werkvloer van beton toegepast; voor het aanbrengen van de wapeningen is gekozen voor bekisting. De laadkuil had een werkvloer van zand vanwege de vele poeren die onder de grond zaten. Daar hebben we de nodige aandacht aan moeten besteden vanwege het grondwater. De monolietvloer is aangebracht op een repoclaag.”

Achteraf gezien, geeft Vogel aan, was een omgedraaide werkvolgorde beter geweest. “Eerst de monoliet vloer en dan pas de staalconstructie. Wij hebben het andersom gedaan, wat bij een goede ondergrond gebruikelijk is.”

img-20200203-wa0001-kopieren

De nieuwbouw beschikt over een 12 meter hoge, bijna 2.700 vierkante meter grote opslagruimte en 1.000 vierkante meter kantoren. Er zijn vier docks en over de volledige breedte van het pand is een glazen vliesgevel geplaatst.

 

Bundeling van werkzaamheden

De problemen met de ondergrond zorgden voor enige vertraging, maar die werd tijdens de ruwbouw grotendeels ingelopen. Volgens Vogel omdat gekozen werd om het aanbrengen van staalskelet, gevelplaten en vloeren te bundelen. “Dat is in goed overleg gedaan en heeft prima uitgepakt. We hebben zo de verloren tijd kunnen inlopen.” Dus staat er nu een volgens planning gerealiseerde nieuwbouw met een 12 meter hoge, bijna 2.700 vierkante meter grote opslagruimte en 1.000 vierkante meter kantoren. Er zijn vier docks en over de volledige breedte van het pand is een glazen vliesgevel geplaatst. Vogel wijst onder meer op de in het oog springende gevels van het entreegedeelte. “Daarvoor zijn specifieke stenen gebruikt; een mix van waal- en dikformaat gevelstenen. De kantoren bevinden zich bovenin het gebouw, boven de docks.” Hij geeft aan dat het gebouw aan alle moderne eisen voldoet. Het is voorzien van zonnepanelen en energie wordt zoveel mogelijk elektrisch opgewekt. Verder is er vloerverwarming in het gebouw aangelegd.

Volgens het ontwerp zijn de sandwich gevelpanelen horizontaal en met meervelds overspanning aangebracht, vertelt Vogel. “Het verzoek was om de panelen zo vlak mogelijk aan te brengen en niet te werken met omega-profielen op de dilataties.” De laatste afbouwwerkzaamheden werden eind december afgerond. “Vervolgens kon WEX na de jaarwisseling een pand betrekken dat is afgestemd op verdere groei.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details