02:48
16-07-2018

Weten waar je naartoe wilt, zonder te vergeten waar je vandaan komt

Wanneer we het mooie pand van Facédo Geveltechniek betreden, voelen we ons zeer welkom. Uit het gesprek dat we mogen hebben met Dennis Leijser, directeur en eigenaar, blijkt later dat dit gevoel niet toevallig is. Facédo is een eigenzinnig bedrijf, waar naast techniek de menselijke factor centraal staat.

Met inmiddels 10 jaar op de teller is Facédo niet meer weg te denken uit de vaderlandse bouwkolom en heeft men een flink aantal spraakmakende gevelprojecten op naam staan. Het succes is Dennis Leijser zeker niet naar het hoofd gestegen, getuige het feit dat hij zijn bedrijf voert met een duidelijke visie, waarbij hij nooit vergeet waar hij ooit vandaan kwam.


Geen betere reclame dan de eigen gevel.

Twee laptops, één telefoon en een gebruikte auto

“Dat is waar ik in 2008 mee begon. Thuis, aan de keukentafel”, opent Leijser het gesprek. Hij heeft zelf een lang verleden in de gevelbouw en had de ambitie om een eigen zaak te beginnen. In 2008 stapte hij bij de bank naar binnen, met een businessplan onder de arm, voor hem en één werknemer. “Met een halve ton aan lening zaten we vervolgens aan de keukentafel, op zoek naar werk. De crisis was net een feit. Onze eerste klus kwam als een geschenk uit de hemel. Een hallenbouwer uit Ede gunde ons een werk van € 150.000,-. Dat werd onze vliegende start. Alles was nieuw, we hadden zelfs nog geen logo of factuurpapier.”

Aan dezelfde keukentafel werd later een project van € 700.000,- verkocht. Leijser: “Dat werk hebben we 100% op basis van onze expertise en het vertrouwen dat we uitstraalden verkocht. Vandaag, met een kleine 20 miljoen omzet, een fantastisch mooi pand en een groot aantal vaste medewerkers, is dat nog steeds de basis waarop wij ons werk binnenhalen. Expertise, vertrouwen en bovenal de menselijke factor in alles laten prevaleren.”

Werken met passie, op een geheel eigen wijze
Leijser schetst welke uitdaging het is om aan goed personeel te komen: “Vanuit de afdeling recruitment geven we momenteel vol gas om mensen te werven die graag willen werken in een organisatie waar eigen inbreng, persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid kernwaarden zijn. Facédo is een combinatie van factoren. We zijn een succesvolle en gedreven toonaangevende speler in de gevelbouw, maar daarnaast zijn we qua cultuur een onderneming waar elke werknemer even belangrijk is. Wie hier werkt, is onderdeel van het bedrijf, waarbij de schaal van het bedrijf maakt dat je rol vooraanstaand is.”


Dennis Leijser heeft een bijzonder bedrijf opgebouwd.

Facédo is een bedrijf van doeners. “Ga het maar maken, neem je eigen verantwoordelijkheid in het proces. We investeren in onze mensen en de omgeving waarin zij werken. Dat brengt een werksfeer met zich mee die top te noemen is. Naast mooi inhoudelijk werk mogen verrichten, is het ook echt leuk om hier je boterham te kunnen verdienen. We lunchen samen en hebben intern een eigen sportschool met begeleiding, om een paar voorbeelden te noemen.” Leijser werkt met projectteams en gelooft sterk in de mix van eigen inbreng en zelfstandigheid. “Het is het nieuwe werken. Mensen moeten de ruimte krijgen om het beste in hen naar boven te halen.”

‘We zijn een onderscheidend bedrijf in een stoffige markt’
Een stevige uitspraak die Leijser nog eens extra onderstreept. “De bouw is goed in makkelijke dingen moeilijk maken. Wij werken omgekeerd, door complexe zaken terug te brengen tot de essentie en te komen met oplossingen. Dat kan alleen door open, transparant en met wederzijds vertrouwen te werken. Zodra we bij een aannemer aan tafel komen, hebben we al genoeg aan de artist impression van de architect om aan de slag te gaan. Van daaruit maken wij de technische tekeningen, die vaak beter zijn dan die van de architect. We bepalen per project de bouwsystematiek in combinatie met de bouwtechniek. We moeten meer modulair en vooral gewetensvoller gaan bouwen. Daarom bemoeien we ons met het hele bouwproces, van logistiek en materiaalkeuze tot en met de keuze voor de bouwpartners. We hebben de kracht om de juiste partijen bij elkaar aan tafel te krijgen, om synergie te creëren.”

Allround gevelspecialist met een sterk sociaal beleid
“We leveren voor het grootste deel concepten in de aluminium en kunststof gevelbouw en de combinatie daarvan. We bouwen altijd projectgebonden maatwerk, met grondstoffen van louter A-merken. Facédo is een projectorganisatie met een focus op techniek, kwaliteit en budget.” Uit het succes van Facédo blijkt dat mensen graag zaken willen doen met nieuwe, enthousiaste, open en transparante partijen. “Eerlijk, op een frisse manier en met wederzijds vertrouwen”, legt Leijser uit. “Onze kracht is ons sociaal beleid. Al vanaf de eerste dag, toen we nog aan de keukentafel zaten. Hoe groot we ook groeien, dat zal nooit veranderen. Bedenk goed dat ik de zaak vanuit een passie ben gestart, niet voor het geld. Ik wil, net als mijn werknemers, elke dag fluitend binnen kunnen lopen en genieten van leuk werk.”

Tekst | Jan Mol     Beeld | Facédo/Ivo Hilgenberg Fotografie


FACÉDO GEVELTECHNIEK
Gildestraat 13
6883 DB Velp
Postbus 3025
6802 DA Arnhem

T  +31 (0)26 370 13 60
info@facedo.nl
www.facedo.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners