Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DistributiecentraOverig

Westfields Logistics | Staalconstructie van formaat

Ingenieursbureau Aveco de Bondt is al vanaf een vroeg stadium betrokken bij de realisatie van Westfields Logistics in Oirschot. In...

impressie-westfields-logistics-met-aan-de-voorzijde-de-kantoren-en-docks

16 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Ingenieursbureau Aveco de Bondt is al vanaf een vroeg stadium betrokken bij de realisatie van Westfields Logistics in Oirschot. In opdracht van Systabo voert het Aveco de Bondt de constructieve advisering van de hoofddraagconstructie uit. De engineering van de onder- en bovengrondse infra, in opdracht van KWS, ligt ook bij het ingenieursbureau.

Constructief adviseur Henri van Nistelrooy is van het ontwerp tot aan de oplevering verantwoordelijk voor de constructie van Westfields Logistics. “Het grootste gedeelte van het gebouw bestaat uit een staalconstructie”, vertelt hij. “In het voortraject voerden we een variantenonderzoek uit naar de meest economische oplossing voor deze constructie. Vanwege minder materiaalgebruik is gekozen voor een dakconstructie met doorgaand geschematiseerde dakliggers.”

Van schetsontwerp tot BIM-model
Aveco de Bondt stelde een uitgangspuntendocument op met een schetsmatige opzet van de constructie. Na akkoord van de opdrachtgever modelleerde en berekende het ingenieursbureau de constructie. “Tijdens BIM-sessies maakten we de stukken definitief”, zegt Van Nistelrooy. “BIM is niet meer uit onze werkwijze weg te denken. Door de constructies in BIM te modelleren, kunnen we eventuele clashes al in het ontwerptraject elimineren. Dat werpt in de uitvoering zijn vruchten af.”

3,65 miljoen kilo staal
“Het distributiecentrum is gefundeerd op prefab heipalen en heeft een hybride gewapende betonvloer”, vervolgt Van Nistelrooy. “Deze vloer bestaat uit een combinatie van traditionele wapening met staalvezels, op HSP-palen. De stalen constructie voor de drie hallen is aanzienlijk. Er wordt in totaal zo’n 3,65 miljoen kilo staal verwerkt. Aan de voorzijde van de warehouses bevinden zich mezzaninevloeren, bestaande uit kanaalplaatvloeren met een lengte van 12 meter. De vloeren worden gedragen door vakwerkspanten met een vrije overspanning van 23 meter en een hoogte van verdiepingsvloer tot dak.” 

Eén van de aandachtspunten betrof het ophogen van de grond met circa 1,20 meter. Hiervoor is immobilisaat toegepast in plaats van ophoogzand. Immobilisaat is een secundaire bouwstof van reststoffen met cement gebonden. Het cement brengt de samenhang van het immobilisaat tot stand en zorgt voor een stabiele basis.

Westfields Logistics

De constructie is in 3D-BIM gemodelleerd.


Betrokken tot de eindoplevering
Ook tijdens de uitvoering van Westfields Logistics blijft Aveco de Bondt betrokken bij het project. Van Nistelrooy: “Omdat we alles goed voorbereid hebben in het BIM-model, zijn we flexibel bij eventuele ontwerpwijzigingen door aanvullende (huurders)wensen. In een laat stadium is bijvoorbeeld één van de warehouses groter geworden. Door in het model de aangepaste profielen in een aparte fase te plaatsen, is het voor iedereen duidelijk wat er gewijzigd is. Dit voorkomt eventuele faalkosten.” Een andere ontwerpwijziging betreft het vergroten van het aantal zonnepanelen op het dak uit duurzaamheidsoverwegingen. In het voortraject is rekening gehouden met 15.000 vierkante meter zonnepanelen. Door gebruik te maken van overcapaciteit van de huidige staalconstructie en door de zonnepanelen slim te positioneren, is het aantal vierkante meter verhoogd naar ongeveer 40.000. De staalconstructie hoefde hiervoor niet aangepast te worden. “We voeren tijdens de uitvoering regelmatig inspecties uit op de bouw”, zegt Van Nistelrooy tot besluit. “Op deze manier waarborgen we de kwaliteit van het werk.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%