Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Westfield Mall of the Netherlands: Mooi visitekaartje
De roltrappen in de algemene ruimtes zijn ‘lui’ uitgevoerd, met een hellingshoek van 30 in plaats van 35 graden. Bovendien zijn 3 in plaats van 2 vlakke treden voorzien bij de op- en afstapplaatsen.

Westfield Mall of the Netherlands: Mooi visitekaartje

‘Een showroom voor de liften, roltrappen en rolpaden van Otis Nederland’. Zo omschrijft projectleider Gerrit van Veenen­daal het nieuwe Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, dat op 18 maart 2021 officieel is geopend. Het grootste winkelcentrum van Nederland heeft een oppervlakte van 117.000 vierkante meter en telt 280 winkels en restaurants, die uitstekend toegankelijk zijn dankzij de 36 liften, 47 roltrappen en 8 rolpaden van Otis.

Otis is gespecialiseerd in het installeren, repareren, moderniseren en onderhouden van liften, roltrappen en rolpaden. “We zijn al in 2015 door opdrachtgever Unibail-Rodamco-Westfield benaderd, om aan de hand van een technische omschrijving een inschrijving te doen voor in eerste instantie 33 installaties”, vertelt Van Veenendaal. “In 2016 kregen we de opdracht gegund. Als nevenaannemer en in een bouwteam met de belangrijke stakeholders hebben wij de advisering, tekeningen en berekeningen van alle liften, roltrappen en rolpaden in de algemene ruimtes verzorgd. Toen de huurders bekend waren, kwamen hier de installaties voor de winkels en restaurants bij. Daarmee kwam het totaal aantal Otis-installaties uit op 91. Hieronder bevinden zich ook interessante specials, zoals extra rolpaden bij het parkeerdek van de Jumbo en een dubbele roltrap naar Kinepolis, die als één overspanning bijna 10 meter omhoog gaat.”

‘Luie’ roltrappen

De roltrappen in de algemene ruimtes zijn ‘lui’ uitgevoerd, vertelt Van Veenendaal. “Dit betekent dat zij een hellingshoek van 30 in plaats van 35 graden hebben gekregen. Bovendien zijn 3 in plaats van 2 vlakke treden voorzien bij de op- en afstapplaatsen, waardoor een optimale veiligheid én gebruikerscomfort worden geborgd.” Alle liften zijn machinekamerloos uitgevoerd en op locatie geassembleerd, vertelt hij. “In het winkelcentrum hebben we een breed gamma aan liften geïnstalleerd. Van kleine liften met een hefvermogen van 630 kg (8-persoons) tot zeer grote liften van 3.000 kg (40-persoons) en alles wat daartussen zit. De grootste liften worden met name ingezet voor het verplaatsen van goederen tussen verdiepingen. De liften bij de Jumbo en Mediamarkt zijn bovendien zodanig geëngineerd, dat klanten eenvoudig met hun winkelkarretje naar de parkeergarage kunnen.”

Op verzoek van H&M Home zijn de binnenwanden en muurkappen van de lift gewrapt in een antracietkleurige folie.

Transparante liftschacht

In plaats van staalkabels zijn de liften opgehangen aan polyurethaan-gecoate riemen, waardoor zij aanzienlijk stiller functioneren. “Ook zijn er liftinstallaties uitgevoerd in een transparante schacht”, vertelt Van Veenendaal. “Op verzoek van H&M Home hebben wij de binnenwanden en muurkappen van de lift gewrapt in een antracietkleurige folie. Daarmee is het winkelcentrum een mooi visitekaartje geworden van onze uitgebreide mogelijkheden.”

Dynamisch ontwerp én planning

Vanwege de enorme projectomvang heeft Unibail-Rodamco-Westfield besloten om de uitvoering op te knippen in een noord- en zuiddeel. Beide delen werden als losse projecten benaderd, met onder andere hun eigen coördinatie- en bouwvergaderingen. “Hier ging de nodige tijd in zitten”, vertelt Van Veenendaal, die tevens enkele andere uitdagingen toelicht. “Omdat onze liften, roltrappen en rolpaden raakvlakken hebben met zowel de ruw- als afbouwfase, hadden wij met diverse stakeholders te maken. Een uitdaging, omdat in de voorbereidende fase nog niet alle afbouwpartijen bekend waren. Bovendien waren het ontwerpproces én de planning dynamisch. Als gevolg van voortschrijdende inzichten werden regelmatig wijzigingen doorgevoerd. Gezien de leveringstijden van de installaties was dit zo nu en dan een behoorlijke puzzel, omdat de installaties niet zomaar ergens opgeslagen kunnen worden.”

Om zoveel zaken in goede banen te leiden, was een standaard organisatie geen oplossing, vertelt hij. “In plaats hiervan is gekozen voor een hecht team, met twee projectleiders (voorbereidend en uitvoerend), een werkvoorbereider en tekenaar/(BIM-)engineer. Dankzij deze aanpak, met de juiste mensen op de juiste plek, hebben we alle uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Gezamenlijk kijken wij terug op een uitdagend maar goed verlopen project, waarin zeer prettig met alle stakeholders is samengewerkt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details