Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wereldprimeur: Fabriek voor recycling van sandwichpanelen met PU-isolatiekern
InSus is in staat het gebouw bij einde levensduur volledig te recyclen.

Wereldprimeur: Fabriek voor recycling van sandwichpanelen met PU-isolatiekern

In Duiven bouwt InSus een nieuwe fabriek die volgens een uniek procedé sandwichpanelen met een PU-isolatiekern (PIR en PUR) kan recyclen en hiervan nieuwe PU-isolatieplaten produceert. Een wereldprimeur. Momenteel belandt al het PU-materiaal namelijk op de vuilnisbelt, met alle desastreuze gevolgen van dien. Met de nieuwe installatie worden straks tevens de in de oude isolatie aanwezige CFK’s (schadelijke ozongassen) afgevangen, waarmee maar liefst 0,8% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot wordt gereduceerd. Een giga-besparing.

Render van de uiteindelijke situatie.

“Een PU-isolatiekern in sandwichpanelen geeft een veel betere isolatiewaarde dan steenwol”, begint Harry van Dam, directeur van InSus. “Dat is te danken aan het feit dat PU-isolatie is afgevuld met gas in plaats van lucht. Gas is een veel betere isolator. Tot 2004 werden hiervoor vooral schadelijke CFK’s (ozongassen) gebruikt, tegenwoordig gebeurt dat met pentaan. Wanneer je de gassen aan het einde van de paneellevensduur niet afvangt, maar de panelen naar de stort brengt of door de schredder haalt, dan komen de gassen vrij. En dat heeft een enorme milieu-impact. Voor CFK’s geldt een equivalent van meer dan 1 ton CO2 per m2 isolatiepaneel!” Reden voor een aantal ‘slimme koppen’ om hier serieus mee aan de slag te gaan.

Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, de zogenaamde subsidieregeling Top Sector Energie, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Circulair

Vijf jaar geleden zijn de aandeelhouders van InSus gestart met uitvoerig onderzoek naar het recyclen van sandwichpanelen met een PU-isolatiekern. “Dat heeft geleid tot de installatie die nu in Duiven wordt gebouwd”, zegt Van Dam trots. “We kunnen hiermee zowel het staal of aluminium van de sandwichpanelen recyclen als de PU-fractie van de isolatiekern, mits deze ‘zuiver’ genoeg is. Dat laatste ontketent een ware revolutie. Overigens vangen we in alle gevallen de CFK-drijfgassen af en maken deze onschadelijk, ongeacht of de PU-fractie nog van voldoende kwaliteit is om te kunnen hergebruiken in nieuwe PU-isolatieplaten. Deze CFK-drijfgassen worden door een partner omgezet in zuren voor gebruik in andere toepassingen en producten. De nieuwe PU-platen die we in onze fabriek maken uit bestaande, zuivere PU-fracties zijn overigens volledig circulair en bij einde levensduur weer voor 100% te recyclen. De door InSus geproduceerde isolatie degradeert niet tijdens iedere cyclus. Zo sluiten we de keten.”

Eigen gebouw ‘opeten’

De nieuwe installatie wordt straks opgebouwd in het nieuwe pand van InSus in Duiven. “Het pand is nu in aanbouw, waarbij we uitsluitend materialen toepassen met een lage milieubelasting die voor zover mogelijk volledig recyclebaar zijn. Uiteraard ook de sandwichpanelen voor dak en gevel. Op het moment dat we ons gebouw in de verre toekomst zouden gaan afbreken, zijn het deze panelen die het laatste door onze recyclinginstallatie gaan en omgezet worden naar nieuwe isolatie. We kunnen ons gebouw volledig ‘opeten’”, zegt Van Dam met een lach. “Ook op het gebied van energie zijn veel maatregelen toegepast. De fabriek is onder meer all-electric (zonder gasaansluiting) met zonnepanelen op het dak en er wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit het proces.”

Het nieuwe pand van InSus zal nog dit jaar worden opgeleverd. De verwachting is dat de recyclinginstallatie begin 2022 in bedrijf gaat. Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, de zogenaamde subsidieregeling Top Sector Energie, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  

Sandwichpanelen met 40% minder milieu-impact

De nieuwbouw van InSus in Duiven wordt bekleed met FALK sandwichpanelen voorzien van een CradleCore® isolatiekern. Het zijn ’s werelds eerste sandwichpanelen waarop een terugnamegarantie van toepassing is en waarmee de recycling dus is  gegarandeerd. Momenteel belandt de PIR-isolatiekern nog op de vuilnisbelt. De toepassing van deze FALK sandwichpanelen zorgt voor een 40% lagere milieu-impact.

“InSus is een zusterbedrijf van FALK”, zegt Patrick van Haaften, marketing manager bij FALK Bouwsystemen. “Samen met diverse partners hebben we jarenlang onderzoek gedaan naar het recyclen van PIR en we voegen met InSus de daad bij het woord. Vanaf eind dit jaar zijn we in staat om vanuit een bestaande PIR-isolatiekern een nieuwe isolatiekern te maken. Hiermee verkleinen we de milieu-impact van een geïsoleerde gevel met ruim 40% ten opzichte van het marktgemiddelde. Eén en ander is ook terug te zien in de Nationale Milieudatabase en dus feitelijk onderbouwd. Voor de gevel leveren we ons blind bevestigde sandwichpaneel FALK 1060 WB in diverse kleurcombinaties, goed voor in totaal zo’n 12.000 m2.

Behalve de gevel wordt ook het dak van InSus voorzien van FALK sandwichpanelen, in de uitvoering 1100 TR3+. “Er is uit duurzaamheidsoverwegingen bewust gekozen voor een hellend dak”, weet Van Haaften. “Best wel bijzonder, gezien de forse oppervlakte van 26.500 m2. Het grote voordeel is dat de sandwichpanelen direct de waterkerende laag vormen en er geen bitumen of pvc benodigd is. Bovendien kunnen de zonnepanelen rechtstreeks aan de panelen worden verankerd. Een win-win.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details