Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wendbaar bouwen met duurzame ambitie
lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van de divisie Bouw en Vastgoed Ronald Dielwart.

Wendbaar bouwen met duurzame ambitie

Dura Vermeer is een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1855, en anno 2023 nog altijd een onafhankelijke Nederlandse bouwonderneming is. Met een omzet van circa € 1,8 miljard en ruim 3.000 medewerkers behoort het concern tot de top van de Nederlandse bouwsector. Onafhankelijkheid en langjarige continuïteit vormen de basis voor de strategie, aldus directielid Ronald Dielwart.

“Wij zijn actief in woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en techniek”, zegt Dielwart, lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van de divisie Bouw en Vastgoed. “Onze kernactiviteiten omvatten het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van bouw- en infrastructurele projecten, inclusief beheer en onderhoud, renovatie en transformatie. Die brede basis, gebiedsontwikkeling met of zonder grondbezit, bouwen dan wel renoveren/transformeren met of zonder ontwikkelverantwoordelijkheid, is onze kracht.”

Aantrekkelijke partner

Een noodzakelijke kracht, vervolgt Dielwart. “We staan voor enorme uitdagingen in de bouwsector. De eisen van stakeholders op het gebied van duurzaamheid, de schaarste aan locaties en de noodzaak tot technische innovatie vragen wendbaarheid: investeren in nieuwe technieken, databeheersing, meedoen in het sociale domein als het gaat om bewonersparticipatie en risico dragen in design & build.” Daarmee wordt je een aantrekkelijke partner voor opdrachtgevers en nevenaannemers, zonder te specialiseren in specifieke onderdelen die conjunctuurgevoelig kunnen zijn. Woningbouw blijft een belangrijke corebusiness, het aanjagen van een gebiedsontwikkeling, zoals het nieuwe Hefkwartier in Rotterdam, is iets anders dan het stadsvernieuwings­project Deysselbuurt in Amsterdam. Allebei Dura Vermeer-projecten. “Wij kunnen het allebei, en alles daartussen, en hebben daarnaast een brede portefeuille in de technische utiliteitsbouw.”

Net Zero-strategie

Bouwen wordt steeds meer vraaggestuurd. Daarbij past een andere insteek van het proces. De strakke scheiding van ontwerp- en uitvoeringsfase verdwijnt; technische innovatie begint bij Dura Vermeer voorin. Dielwart: “Wij werken uiteraard altijd met goede partners voor de uitvoering. Als het gaat om de techniek erachter, begint het bij het ontwikkelen van slimme gebouwen – datagedreven regeltechnieken, om maar een voorbeeld te geven. Wij hebben daarvoor een aparte technische divisie opgericht.” Voorheen vond je dit soort werkzaamheden bij de adviesbureaus. “Nu doen we het zelf, onder meer met de overname van specialistische bedrijven. In onze Net Zero-strategie (halvering CO2-uitstoot 2030 / 90% in 2050; red.) streven wij niet alleen naar verduurzaming van onze eigen activiteiten, maar van de gehele keten. Daarin wordt uiteraard ook energie- en materiaalgebruik meegenomen. Denk wat het laatste betreft aan CO2-arm beton, houtbouw of prefabconstructie ‘all the way’.”

Klaar voor de toekomst

Het ambitieniveau is hoog, en dat moet, want maatgevende partijen als het Rijksvastgoedbedrijf willen klimaatneutraal zijn in 2050, duurzaam aan­besteden en zoveel mogelijk circulair materiaalgebruik realiseren. Het ambitie­niveau op het gebied van woningbouw is even uitdagend, zoals weerspiegeld in de plannen van minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge voor de realisatie van 900.000 nieuwe woningen in 2030. Wat kan Dura Vermeer betekenen ter versnelling van de uitvoering? Dielwart: “We zijn klaar om in te vullen wat van bouwers wordt verwacht, zoals industrialisatie en innovatie. De beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties vullen wij in met onze brede basis. Het gaat echter te traag in het vergunningenstelsel. Daar is nog veel winst te boeken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details