Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Weer een zeer duurzaam DC voor Lidl in Almere
Voor de fundering zijn betonnen poeren gestort, waarop o.a. betonnen kolommen, breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, constructieve wanden, geïsoleerde wanden en brandwanden zijn aangebracht.

Weer een zeer duurzaam DC voor Lidl in Almere

Het warehouse bestaat voor ca. 50 procent uit koel- en vriesruimten, waar bijvoorbeeld vlees, zuivel, groente, fruit en chocolade op een specifieke temperatuur worden opgeslagen. De overige ruimten zijn bestemd voor houdbare producten. Naast de enorme omvang van het distributiecentrum maakt met name het duurzame karakter deze nieuwbouw bijzonder, vertelt Leo Mosselman, projectleider bij Bouwbedrijf Vrolijk. Zo liggen er straks bijna 7.000 zonnepanelen op het dak, wordt er geen aardgas verbruikt, is alle verlichting 100% LED en krijgt het pand een BREEAM-NL ‘Outstanding’ kwalificatie. “Na oplevering zal de nieuwbouw tot de duurzaamste distributiecentra van Nederland behoren.”

De gevelbekleding is uitgevoerd in staal, waardoor de nieuwbouw een industriële uitstraling krijgt.

Hybride constructie van beton en staal

In opdracht van Lidl Nederland is Bouwbedrijf Vrolijk verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden en installatietechnieken, behoudens de koelinstallaties. “We hebben het ontwerp van FKG Architecten aan de Zaan en alle adviseurs gecontroleerd en een optimalisatie in het heipalenplan doorgevoerd. Vervolgens zijn in augustus 2020 de heiwerkzaamheden gestart”, vertelt Mosselman. “Voorafgaand aan de bouw is het perceel opgehoogd met een zandlichaam. Voor de fundering zijn betonnen poeren gestort, waarop onder meer 346 betonnen kolommen, 1.200 m2 breedplaatvloeren, 1.800 m2 kanaalplaatvloeren, 1.790 m2 constructieve wanden, 2.945 m2 geïsoleerde wanden en 14.752 m2 brandwanden zijn aangebracht. Bovenop de betonnen constructie is een stalen dakconstructie met stalen dakplaten gemonteerd.” Ook de gevelbekleding is uitgevoerd in staal, waardoor de nieuwbouw een industriële uitstraling krijgt, vertelt hij. “Bij de docks plaatsen wij ruim 200 dockdeuren met docklevellers.”

Bewust, duurzaam en lean

Om te voldoen aan de hoge BREEAM-NL-ambitie is in het casco een vooraf bepaald percentage gerecycled (‘Chain of Custody’) beton toegepast, aldus Mosselman. “Daarnaast maken we gebruik van ‘groen’ staal (NEN-EN-ISO 14001) en FSC-gecertificeerd hout. De herkomst van deze materialen kan door ons worden aangetoond. Bovendien is het project aangemeld bij Bewuste Bouwers, dat concrete uitgangspunten formuleert voor omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid op en rond de bouwplaats.” Vanwege de grote omvang en strakke planning heeft Bouwbedrijf Vrolijk gekozen voor een lean projectaanpak. Ook worden wekelijks afstemmingsoverleggen gevoerd met neven- en onderaannemers, waardoor de snelheid in het project blijft. Eind dit jaar moet de nieuwbouw al worden opgeleverd.

Het nieuwe distributiecentrum krijgt een hybride constructie van beton en staal.

Het distributiecentrum in Almere is het tweede distributiecentrum dat Bouwbedrijf Vrolijk voor Lidl realiseert. Eerder werd al een DC met 38.500 m2 kantoor- en bedrijfsruimte opgeleverd voor Lidl Duitsland in Moerdijk.    

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Lidl Nederland
Architect 
FKG Architecten aan de Zaan
Aannemer 
Bouwbedrijf Vrolijk
Staalconstructie 
Hofman Staalbouw
Betonelementen 
Preco
Koel- en warmtepompinstallatie 
Voets & Donkers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details