Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Weer een Toekan die kan pronken met een schitterend nieuw nest

View_1_BA_flattened-zonder-tekst

Tekst | Jan Mol

Beeld | P.A.M. Teunissen Architectenburo BV

10 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van der Valk blijft als vanouds investeren in nieuwe hotels, waarbij de lat hoog gelegd wordt als het om kwaliteit en uitstraling gaat. In Best bij Eindhoven verrijst momenteel de jongste telg van de Van der Valk hotels, met een aansprekende architectuur. Het ontwerp is gemaakt door P.A.M. Teunissen Architectenburo BV. Facédo uit Velp levert er de vliesgevels en de kozijnen/schuifdeuren. Een gesprek met projectmanager Bram Leijser en (oude rot in het vak) Ben Slebus, uitvoerder op dit project.

Een kroon op het werk

“In dit werk zit 4.500 m2 vliesgevel en circa 400 stuks aan kozijnen, die vooral bestaan uit schuifdeuren vanwege de vele balkons en Franse balkons”, opent Leijser het gesprek. “Alle profielen die we hiervoor gebruiken, komen van Schüco. Een bijzonder detail wordt gevormd door de manier waarop de Skybar op de twaalfde verdieping is ontworpen. Daar is sprake van vliesgevels met rondom daglicht, zodat je niet alleen van het panorama rondom kunt genieten, maar ook van de hemel boven je. In totaal spreken we over circa 350 m2 daglicht. Van de 4.500 m2 vliesgevel bevindt zich circa 1.000 m2 op het dak, ten behoeve van de Skybar. Het is letterlijk en figuurlijk een kroon op het werk.”

Er moesten kozijnen van 6 meter door de lucht.

‘We leveren het hele maatpak’

Slebus ziet het gevelwerk dat door Facédo gemaakt wordt voor het prestigieuze hotel als een mooie jas voor het gebouw. “We leveren het hele maatpak”, schetst hij. “De geveldelen worden gevormd door Schüco FW60SI elementen, de schuifdelen zijn Schüco ASE80LC kozijnen. De kozijnen gaan inclusief stelkozijnen en beglazing omhoog, de tussenliggende stroken worden geïsoleerd en voorzien van koud/warmdelen. Daarmee verzorgt Facédo dus de volledige thermische schil, inclusief luchtdichtingen en de koud/warmgevel.” Leijser voegt toe: “De deuren in de restaurants worden gemaakt met Schüco ADS75SI profiel en de ramen met Schüco AWS SI profiel.”

Zes meter kozijn door de lucht

Eén van de grote uitdagingen was het hijsen van de kozijnen. Een klus die je aan Slebus met zijn jarenlange ervaring rustig kunt overlaten: “Er moesten kozijnen van 6 meter door de lucht, achter de steigers van de aannemer langs en in afstemming met de aannemer, vanwege de bouwkranen. Met slecht weer en wind is het een hele uitdaging om in zo’n krappe ruimte te hijsen.”

In dit werk zit 4.500 m2 vliesgevel en circa 400 stuks aan kozijnen, die vooral bestaan uit schuifdeuren vanwege de vele balkons en Franse balkons.

BREEAM project

Leijser zegt tot besluit: “Vanwege Eindhoven Airport op een steenworp afstand is er gekozen voor geluidsisolerende triple beglazing met RW46. Tevens is het glas sterk zonwerend, met een ZTA van 24%. Dit is een BREEAM gecertificeerd project, wij garanderen dat alle aluminium- en glasdelen Cradle-to-Cradle gecertificeerd zijn.” Het werk is gestart aan het begin van dit jaar en moet zijn voltooiing naderen in maart 2022.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details