Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

We houden wel van een uitdaging

VANNOREL3_vogelvlucht kopiëren

Tekst | Tekst | Johan Debaere Beeld | Van Norel Bouwgroep

31 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De firma manifesteert zich ook in verschillende besturen, bijvoorbeeld met algemeen directeur Hans van Norel als voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost. De visie op bouwen is echter op z’n minst even belangrijk voor het succes van het bouwbedrijf. Bij Van Norel kiezen ze namelijk graag voor projecten die onderscheidend zijn en houden ze wel van een uitdaging.

In mei vorig jaar leverde Van Norel Bouwgroep met Thermen Berendonck in Wijchen het grootste wellnessresort in Nederland op. De nieuwbouw werd voor een groot deel in prefab betonelementen (wanden, vloeren, kolommen en balken) opgetrokken en is volgens eigenaar Quality Wellnessresorts de ‘groenste’ sauna van Europa. De duurzaamheid vloeit voort uit een sterk geïsoleerde gebouwschil, kozijnen met triple beglazing, energiezuinige LED-verlichting, warmtepompen, zonnepanelen en warmteterugwinning uit douchewater, sauna’s en keuken. In Epe neemt pluimveeslachterij Remkes binnenkort een gebouw voor pasteurisatie/kokerij van 4000 m², een vriesopslag van 3800 m² en een logistieke hal van 2400 m² in gebruik. “In het nieuwe vrieshuis is een dikke vloer geïntegreerd, die onder meer bestaat uit een stabilisatielaag van gebroken puin met gerecycled beton. Om de BREEAM-score ‘Outstanding’ te halen, werd de sterk geïsoleerde nieuwbouw uitgerust met zonnepanelen, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling, waterbesparend sanitair en koelinstallaties met warmteterugwinning”, licht Hans van Norel toe. “De integratie van verschillende gebouwdelen, elk met hun eigen eisen, maakte dit project best wel tot een uitdaging.”

Op dit moment bouwt Van Norel mee aan de eerste ecologische basisschool in Nederland: De Verwondering in Almere.

Eerste volledig ecologische school in Nederland

Op dit ogenblik werkt Van Norel Bouwgroep mee aan een wel heel opmerkelijk project met hout als primair bouwmateriaal, waar natuurlijke principes en circulariteit centraal staan: De Verwondering in Almere, de eerste ecologische basisschool in Nederland. “Het casco bestaat uit een gelamineerde houten spantconstructie, CLT-wanden en vurenhouten kanaalplaatvloeren, uitgerust met isolatie. De constructieve schijven bestaan uit CLT, de overige binnenwanden zijn leemsteen of strowand en er worden geschilde boomstammen als kolommen gebruikt. De gevel bestaat uit houtskeletbouwelementen met houtwolisolatie en is bekleed met houten latten in combinatie met een gaasconstructie voor natuurlijke begroeiing. In de centrale ruimte zijn begroeide binnengevels voorzien”, aldus Hans van Norel. “Grote ramen met HR-beglazing zorgen voor de nodige lichtinval en een onbeperkt zicht op de omgeving. Er is geopteerd voor vegetatiedaken en PVT-panelen op het hoogste dak. Elk lokaal is uitgerust met klimaatluiken en in de centrale ruimte bevinden zich grote dakluiken. Dat zorgt voor natuurlijke ventilatie en koeling door nachtventilatie.”

Van Norel Bouwgroep uit Epe is een vaste waarde in de bouwwereld van Oost- en Midden-Nederland.

Uitdagingen in de pipeline

Voor de komende maanden en jaren staan nog heel wat uitdagende projecten op de planning. Recent startte Van Norel Bouwgroep met de realisatie van een Design & Construct opdracht voor de nieuwbouw van sportcomplex Het Baken in Zeewolde. “In het najaar van 2021 beginnen we met de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe International School in Almere, die ons als Design & Construct UAV-GC contract gegund werd”, sluit Hans van Norel af. “Midden september tekenden we een bouwteamovereenkomst voor de realisatie van de nieuwe DrieKansenschool in Ermelo en samen met Peek Bouw & Infra wonnen we drie EMVI-aanbestedingen van Rijkswaterstaat voor de bouw van steunpunten in ’s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst.” Bij Van Norel Bouwgroep zitten ze duidelijk niet stil. 

Ook voor de komende maanden en jaren zitten heel wat projecten in de pipeline.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details