Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘We doen elk jaar één echt bijzonder project’
Anton Bouw & Betontechniek verzorgde het betonwerk voor het nieuwe Leeuwenverblijf in ARTIS.

‘We doen elk jaar één echt bijzonder project’

Niet-seriematig betonwerk

Betonbouwer Anton Bouw & Betontechniek verzorgde het betonwerk voor het nieuwe Leeuwenverblijf in ARTIS. Het bedrijf is gespecialiseerd in niet-seriematige betonwerken voor bijvoorbeeld bijzondere gebouwen.

Emiel van Dam, commercieel directeur en mede-eigenaar van Anton Bouw & Betontechniek: “Het gaat dus altijd om maatwerk. De meeste onderdelen maken we maar één keer. Onze oorsprong ligt in de infra: spoorprojecten en treinstations. Omdat we hoog gecertificeerd zijn op de Safety Culture Ladder en de CO2-Prestatieladder, zijn we de breedte ingegaan. We zijn inmiddels aanbestedingspartner voor verschillende bedrijven in de civiele betonbouw en industrie.”

Via een relatie bij Van Wijnen Speciale Projecten werd Anton Bouw & Betontechniek gevraagd om in de aanbestedingsfase van het Leeuwenverblijf in ARTIS een plan en offerte te maken. Van Dam: “We doen elk jaar één echt bijzonder project en dit is daar een mooi voorbeeld van. Op basis van de schets van de constructeur maakten we het 3D-ontwerp waarmee we vertrouwen wonnen bij de presentatie.”

Logistieke uitdaging

De betonbouwer paste de bestaande fundatie van het voormalige Algazellenverblijf aan. Daarnaast voerde het bedrijf al het betonwerk in de bezoekerstunnel uit: van de constructie en de trap tot de wanden en vloeren. Door de strakke betonplaten met messing tussenstrips kreeg de tunnel een bijzondere uitstraling. Ook de vloeren kregen een speciale behandeling. Ze werden geschuurd, waardoor het grind in het beton zichtbaar is. “Een deel van het werk is ter plekke gestort, de rest is prefab gemaakt in onze eigen werkplaats. Logistiek was dat best een uitdaging. Om het centrum van Amsterdam zo min mogelijk te belasten, hebben we veel onderdelen via het water getransporteerd.”

Tijdens de bouw van het verblijf bleken er soms bestaande kabels en leidingen te liggen die vooraf niet bekend waren. “Daarom moesten we regelmatig zaken aanpassen. Gelukkig was iedereen daar flexibel in en leverde dit geen problemen op voor de samenwerking.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details