Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Waterside II: Unieke woonlocatie aan de Maas
Aan de oever van de Maas wordt druk gebouwd aan project Waterside II.

Waterside II: Unieke woonlocatie aan de Maas

Aan de oever van de Maas, langs de Oostdijk en vlakbij de imposante Van Brienenoordbrug wordt druk gebouwd aan project Waterside II; een nieuwbouwlocatie met 124 appartementen in de vrije huursector. Het ontwerp onderscheidt zich door een bijzondere, getrapte opbouw die loopt van 3 verdiepingen aan de Flying Dutchmanstraat tot 10 verdiepingen aan de haven en waterzijde. Het triangelvormige bouwblok komt op een ondergrondse parkeergarage te staan en ontsluit een collectieve daktuin. In de plint worden commerciële en maatschappelijke functies ingericht.

Waterside II betreft een ontwikkeling van Waterside II B.V. uit Oudewater. Eentien Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs maakten het esthetische en constructieve ontwerp, terwijl STATON Bouw B.V. verantwoordelijk is voor de complete realisatie. “Van de damwanden en heipalen tot en met de betonconstructie, gevelafwerking, kozijnen, installatietechniek, keukens, badkamers en het behangwerk”, resumeert Kees Hoogendoorn, eigenaar van STATON Bouw B.V. “Kortom: alles om de 124 appartementen geschikt te maken voor verhuur.”

Het ontwerp onderscheidt zich door een bijzondere, getrapte opbouw.

Bijzondere dynamiek

In maart 2022 zijn de bouwwerkzaamheden gestart. “Vanwege de locatie aan de Maas zijn pompen aangebracht om het grondwaterpeil te verlagen”, vertelt Hoogendoorn. “Vervolgens hebben we twee grote bouwkranen op grote poeren geplaatst en zijn we gestart met het betonwerk van de keldervloer. Gekozen is voor een dikke, in het werk gestorte betonvloer waarop in het werk gestorte betonwanden zijn aangebracht. Hier bovenop komen breedplaatvloeren, in combinatie met in het werk gestorte betonwanden. Zo bouwen we door tot circa 30 meter hoogte! De gevels worden grotendeels gevuld met aluminium (schuif)puien, ramen en kozijnen. Ook wordt een deel voorzien van houtskeletbouw wanden, met daarop hoogwaardige aluminiumcomposiet gevelpanelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ter plaatse van de balkons, waardoor het gebouw nog meer dynamiek krijgt.”

De unieke vorm van het gebouw vroeg bijzondere aandacht in de engineerings- en bouwteamfase, maar ook tijdens de uitvoering, aldus Hoogendoorn. “De maatvoering is op elke verdieping anders. Elke woonlaag springt 1 of 2 appartementen terug. Een ritme dat eindigt met een penthouse op de 10e verdieping. Het is topsport.” Parkeren van auto’s en fietsen gebeurt straks onderdeks, terwijl bovendeks een riant dakterras annex daktuin wordt aangelegd. “Hierdoor krijgen bewoners aan beide zijden van het gebouw een prachtig uitzicht. Bovendien wordt ontmoeting gestimuleerd.”

In maart 2022 zijn de bouwwerkzaamheden gestart.

Goudkleurige trappen en geveldetails

Opvallend kenmerk van de nieuwbouw zijn de goudkleurige trappen aan de galerijzijde die, in combinatie met de goudkleurige geveldetails, voor een bijzonder gevelbeeld zorgen. “Zeer mooi in dit kader zijn ook de balkons, die in witte in plaats van grijze beton worden afgewerkt”, aldus Hoogendoorn. “Bovendien is waar mogelijk gekozen voor aluminium. Hierdoor wordt de hoogwaardige uitstraling van Waterside II voor lange tijd geborgd, terwijl nauwelijks onderhoud nodig is. Een duurzame oplossing dus!”

Mooi compliment

De verwachte oplevering van de nieuwbouw is eind 2023. “We vinden het een mooi compliment, dat wij als relatief kleine bouwer voor dit iconische project zijn gevraagd”, benadrukt Hoogendoorn. “De samenwerking met de opdrachtgever en alle bouwpartners verloopt zeer goed. We vormen een hecht team, dat echt samen de schouders onder dit project zet. We zien het komende jaar dan ook vol vertrouwen tegemoet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details