Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Waterfront, Dalfsen | Uniek van karakter, rijk aan diversiteit

In opdracht van de Ontwikkelingscombinatie Waterfront Dalfsen (OCW), bestaande uit Loostad bv en VolkerWessels Vastgoed bv, tekende Koenen Bouw uit...

foto-3-koenen-bouw-kopieren

12 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Tussen de dorpskern van Dalfsen en de Overijsselse Vecht ligt het Waterfront. Het onlangs opgeleverde project betreft een binnenstedelijke ontwikkeling van het terrein waar voorheen het oude gemeentehuis en een drukkerij waren gevestigd. In de periode 2013 tot 2020 werden hier 85 woonhuizen en appartementen, een Albert Heijn supermarkt, twee restaurants, een theater, diverse winkels en een parkeergarage gebouwd. In opdracht van de Ontwikkelingscombinatie Waterfront Dalfsen (OCW), bestaande uit Loostad bv en VolkerWessels Vastgoed bv, tekende Koenen Bouw uit Emmen voor de realisatie van het project.

Het in vijf fasen gebouwde Waterfront kenmerkt zich door de karakteristieke klassieke uitstraling en eigenheid. Passend in de omgeving van het dorp en de natuur vallen de moderne woningen van de buitenkant niet op als nieuwbouw. Zo bepaalt de grote diversiteit aan gevels het straatbeeld. Tegelijk is het gelukt om de Vecht in het gebied te betrekken; iets dat perfect aansluit bij de door de gemeente Dalfsen geformuleerde doelstelling.

“Voorheen lag Dalfsen met de rug naar de Vecht toe”, zegt ontwikkelingsmanager Dennis Damink namens OCW. “Dat moest veranderen. En dat is ook gelukt. Met de oplevering van Waterfront hebben we Dalfsen een mooi en representatief gezicht aan de rivier gegeven. Een gezicht met een bijzondere architectuur en de nodige veelzijdigheid. Elk pand, groot en klein, heeft een eigen look en karakter. Opgeteld bij de prachtlocatie maakt vooral dát aspect het project bijzonder.”

Jugendstil gevels.

 

Winnende combinatie

De OCW verkreeg de opdracht nadat het een in 2008 door de gemeente Dalfsen uitgeschreven prijsvraag won. “Die prijsvraag omvatte het verzoek tot het opstellen van een planvisie en het uitbrengen van een grondbieding”, vervolgt Damink. “De beste combinatie van beide zou winnen. Tijdens het beoordelingstraject werd aan de inwoners van Dalfsen een flinke stem gegeven om mee te denken over de best passende invulling. Uiteindelijk hebben we het gewonnen en is eind 2009 de overeenkomst ondertekend. Een moment waarop overigens het bestemmingsplan nog moest worden gemaakt. Daarin was het onder meer zaak om de windvang van een nabijgelegen monumentale molen niet te hinderen. Ook daarin zijn we geslaagd.”

Knipoog naar het verleden

Koenen Bouw uit Emmen verzorgde de gefaseerde uitvoering van Waterfront. Directeur Piet Wigboldus blikt namens de VolkerWessels-dochter terug: “Ten tijde van de prijsvraag was de wereld in de ban van de financiële crisis. Het heeft dan ook even geduurd voordat we konden starten.” Het feit dat de lokale Woonstichting VechtHorst middels een aantal huurappartementen in het project wilde participeren, zorgde er samen met de investeringsbereidheid van Albert Heijn voor dat medio 2013 de trossen los konden. Nu het werk is voltooid, roemt ook Wigboldus het gemêleerde karakter van het project. “Je vindt er naast de winkels ook grondgebonden koopwoningen, koopappartementen en sociale en vrijesector huurwoningen. Maar eerst en vooral onderscheidt Waterfront zich door de architectuur, die vooral qua gevelbeeld teruggrijpt naar het verleden. Het was voor ons een mooie uitdaging om de ambachtelijke gevels uit vroeger tijden op een kostenefficiënte wijze te realiseren. Met de vakmensen van de verschillende bouwpartners is dit uitstekend gelukt.”

Uitdagend was ook de bouw van een theater en aanpalend grand café. Was het oorspronkelijk de bedoeling om beide functies in een te renoveren cichoreifabriek onder te brengen, ruimtegebrek en een slechte gevelkwaliteit leidden uiteindelijk tot het besluit om hiervan af te zien. “In plaats daarvan hebben we de oude fabriek gesloopt en hem in de oorspronkelijke stijl opnieuw terug gebouwd”, besluit Wigboldus.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%