02:49
13-03-2015

Wageningen | De Lawickse Hof

Studentenwoningen in twintigerjarenstijl Met de inzichten en de techniek van nu

De nieuwe studentenwoningen doen denken aan twintigerjarenwoningen. Met de uiteenlopende kleuren baksteen, erkers en Franse balkons sluiten de woningen naadloos aan op de overige bebouwing in de Lawickse Allee. De Lawickse Hof – in het centrum van Wageningen – bestaat uit 118 kamers met eigen keuken en badkamer, 28 kamers met gedeelde voorzieningen en 16 één- en tweekamerappartementen.

De studentenwoningen zijn ontwikkeld door VOF Lawicksehof, een samenwerking van Bouwfonds Ontwikkeling en Roelofs en Haase Projectontwikkeling. Zij hebben het complex ‘turn-key’ verkocht aan studentenhuisvester Idealis, die het gaat exploiteren. De eerste studenten trekken er in het begin van het studiejaar 2015/2016 in.

Extra isolatie
Bouwbedrijf Van Swaay realiseert de woningen in bouwteam. De meeste keuzes zijn gemaakt en vastgelegd in het bestek, maar de techniek en de installaties zijn in bouwteam ontworpen. “We zijn uitgekomen op een degelijke basisinstallatie, waarmee de bewoners nog jaren vooruit kunnen”, vertelt Wim van Veldhuizen, directeur bouwbedrijf Van Swaay. “Om het gebouw energiezuiniger te maken hebben we op verzoek van Idealis de schil extra geïsoleerd. De huidige isolatiewaarde van 4 is hoger dan de actueel geldende norm in het Bouwbesluit.”

Waardevolle inspiratiebron
De Lawickse Hof wordt opgetrokken in traditionele bouwstijl. Het casco van kalkzandsteen met breedplaatvloeren wordt bedekt met metselwerk en afgedekt met een traditionele kap. Ook de keuze van de materialen is vertrouwd. “Molenaar en Co architecten heeft zich laten inspireren door de twintigerjarenwoningen in de straat”, weet Van Veldhuizen. “Een waardevolle inspiratiebron. Op dit moment wordt er bebouwing uit de tachtiger jaren in de straat gesloopt, terwijl de twintigerjarenwoningen nog steeds geliefd zijn en voldoen aan de wensen van deze tijd.”

Plannen en tempo maken 
De uitdaging voor bouwbedrijf Van Swaay heet ‘logistiek’. Op de kleine bouwplaats – middenin de stad op een kruispunt van wegen – is het passen en meten. Er is welgeteld één plaats waar een vrachtwagen kan parkeren om de bestelde bouwmaterialen af te leveren. Ook de beperkte bouwtijd vraagt om consciëntieus plannen. Van Veldhuizen: “In zestien maanden moet het complete complex staan. Om die reden worden casco en gevels gelijktijdig opgetrokken. Alle installaties die zich ervoor lenen, zijn ingestort in het casco. En het afbouwstadium is al ingezet, terwijl de gevels nog worden gesloten. Om hierbij het overzicht te bewaren, hanteren we een overall planning, een uitvoeringsplanning en een dagelijkse planning.”

Duurzaamheid
“Het is een beproefd concept”, geeft Van Veldhuizen toe. “Maar een prachtige uitdaging. Onze mensen werken nu aan een blijvend project in hun eigen woonplaats.

Dan wil je niet wegkomen met een vijf of een zes, dan ga je voor een negen! Dit complex blijft hier – net als de twintigerjarenwoningen – nog decennialang staan. Ze hebben dezelfde graad van duurzaamheid, maar dan uitgevoerd met de huidige stand van de techniek. Mocht Wageningen ooit een overschot hebben aan studentenwoningen, dan kunnen de woningen moeiteloos worden omgebouwd tot eengezinswoningen. Op de platte daken zijn de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook dat zijn aspecten van duurzaamheid.”

Tekst: Liliane Verwoolde    Beeld: Bouwbedrijf Van Swaay BV

 

project-info

‘Een totaalpakket van A tot Z’ 
Op loopafstand van het centrum van Wageningen wordt het nieuwbouwproject De Lawickse Hof gerealiseerd. Dit project bestaat uit 162 studenteenheden. Van Pommeren Las- en Montagebedrijf is verantwoordelijk voor de staalconstructie en constructieve dakspanten van het project. Ook verzorgt zij de staalconstructie van de liftschacht in het gebouw inclusief de noodzakelijke liftopbouw op het dak. Tevens worden de betonnen trappenhuizen en vides in het gebouw door hen voorzien van stalen hekwerken.

De balkons van het gebouw worden uitgerust met hekwerken in speciale vormen, gecombineerd met glas. Tussen twee woningen wordt een privacyscherm van melkglas geplaatst. Dit heeft als voordeel dat het transparant is maar dat er niet doorheen gekeken kan worden. Het ontwerp van de hekwerken is tot stand gekomen in samenspraak met architectenbureau Molenaar en Co. Om de duurzaamheid van de hekwerken te garanderen is gekozen om de balkonhekken te verzinken en te voorzien van een poedercoating. “Ook de stalen luifels aan de buitenkant zijn door ons geleverd en gemonteerd”, aldus Leendert van Pommeren, eigenaar van Van Pommeren Las- en Montagebedrijf.

Van Pommeren vervolgt: “Ons bedrijf bestaat sinds 2004 en kenmerkt zich door kwaliteit en betrouwbaarheid. Door onze korte lijnen zijn wij heel flexibel en kunnen wij snel schakelen. Ook het meedenken met de klant staat bij ons centraal. Dit zijn allemaal redenen waarom wij door Van Swaay wederom zijn uitgenodigd mee te werken aan dit project.” De voorbereidende fase van het project liep volgens Van Pommeren perfect omdat aannemingsbedrijf Van Swaay ook graag werkt met korte, duidelijke lijnen. Hierdoor blijven zaken niet weken liggen maar kan er, indien nodig, direct actie worden ondernomen.

Van Pommeren Las- en Montagebedrijf voert in het hele land projecten uit. Van Pommeren vertelt: “Aannemers komen bij ons omdat wij hen een totaalplaatje kunnen bieden. Van het voorbereidende tekenwerk tot aan de productie en montage, wij hebben alles in eigen beheer. Hierbij richten wij ons het liefst op specialistische projecten met zeer uiteenlopende werkzaamheden. Deze projecten vormen voor ons een mooie uitdaging. Daar waar een ander afhaakt begint het voor ons juist leuk te worden.”

Stedenbouw partners