Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Waarom valbeveiliging belangrijk is

Waarom valbeveiliging belangrijk is

Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat er goede beveiliging aanwezig is om veilig te kunnen werken. Hoe? Dat lees je hier.

Oorzaak van ongevallen

Ieder jaar gebeuren er zo’n 550 ernstige ongevallen door werken op hoogte, waarvan 23 met een dodelijke afloop. Volgens het RIVM zijn de grootste oorzaken een ladder die verkeerd is geplaatst, evenwicht verliezen en niet voldoende valbeveiliging.

Zo voorkom je ongevallen

Veel van die ongevallen hadden voorkomen kunnen worden met goede valbeveiliging, zoals dakrandbeveiliging of een harnasgordel. Belangrijk is dat werknemers weten hoe ze de valbeveiliging moeten gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een training. Ook moet de valbeveiliging, voor de veiligheid, jaarlijks worden gecontroleerd en moet er toezicht worden gehouden op het juiste gebruik ervan.

Verschillende soorten valbeveiliging

Om ongevallen te voorkomen, is het dus belangrijk om goede valbeveiliging te hebben. Maar welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? De meest bekende soort is dakrandbeveiliging. Hierbij worden hekken aan de dakrand bevestigd om de kans te verkleinen dat er iemand valt. Heeft een dak lichtkoepels? Zorg dan voor goede lichtkoepelbeveiliging, omdat een lichtkoepel niet sterk genoeg is om een val te breken. Wanneer er individueel op een dak wordt gewerkt, kunnen anti-val gordels of veiligheidsharnassen voorkomen dat iemand naar beneden valt. Daarnaast kan worden gewerkt met een kooiladder. Een kooiladder begint op 2,5 meter hoogte en creëert een veilige vluchtroute wanneer er bijvoorbeeld brand is. Ook is een kooiladder ideaal wanneer er iemand van buiten het gebouw op het dak moet geraken. Houd er rekening mee dat wanneer het hoogteverschil van de kooiladders meer dan 10 meter is, er ook rustbordessen moeten worden aangebracht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details