Waalenburgsingel
01:44
06-09-2018

Waarom grote woningen met goede plattegrond slopen?

274 sociale huurwoningen Waalenburgsingel gaan weer 25 jaar mee

De 274 sociale huurwoningen van het complex Waalenburgsingel in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord moeten na groot onderhoud weer 25 jaar mee kunnen. Het werk wordt in bewoonde staat uitgevoerd en resulteert niet in een huurverhoging voor de bewoners.

Het complex van corporatie Stadgenoot is gebouwd in 1968. Het maakt onderdeel uit van het stadsvernieuwingsgebied Waterlandpleinbuurt. “Er liggen al lang plannen om iets aan dit complex te doen. In 2005 gingen we nog uit van sloop, maar dat bleek een te grote opgave”, zegt Auke Vermeulen van Stadgenoot. “Als het gaat om

Tekst: Henk Geist 
Beeld: Stadgenoot
Projectinfo

Asbestsanering zonder overlast voor bewoners
De asbestsanering van het wooncomplex aan de Waalenburgsingel wordt uitgevoerd door VKS, dat staat voor Vakkennis, Kwaliteit en Service. Het bedrijf uit Wormerveer is gespecialiseerd in het reinigen en saneren van bestaande gebouwen, complexen en infrastructuren en is uitgegroeid tot één van de toonaangevende bedrijven op dit gebied.

Bij de woningen van Stadgenoot omvat de asbestsanering twee werkzaamheden. Aan de binnenzijde worden de oude ventilatiekanalen uitgeboord en geheel verwijderd. Omvangrijker is echter het werk dat aan de buitenzijde wordt uitgevoerd. Daar saneert VKS aan de voor- en achterzijde het asbest van de opgebouwde gevelpanelen. “In eerste instantie waren we van plan om daarvoor aan de binnenzijde van de woning meerdere containments ter afscherming te bouwen”, vertelt directeur Michel Miltenburg. “We hebben eerst een proefopstelling gemaakt om de bewoners te laten zien wat dat betekent, want de renovatie wordt in bewoonde staat uitgevoerd. Daar schrokken de bewoners van, daarom hebben we samen met de hoofdaannemer gekeken of we een saneringsmethode konden uitwerken die de overlast aanzienlijk zou beperken.”

Dat bleek mogelijk in de vorm van een prefab houten doos van 10-15 centimeter dik, die aan de binnenkant van de gevel wordt geplaatst. De doos is luchtdicht afgesloten. Vanaf de buitenzijde wordt het asbest dan verwijderd, waarbij een fixeermiddel op het asbest wordt aangebracht om te voorkomen dat er vezels vrijkomen als het eventueel breekt. Miltenburg: “Daarbij hebben we eerst validatiemetingen uitgevoerd om vast te stellen of bij deze werkwijze geen vezels vrijkomen. De arbeidsinspectie heeft goedkeuring gegeven voor deze aanpak, die voor de bewoners een aanzienlijke verlichting betekent.”


Houten kozijnen en deuren
Als actief deelnemer binnen de ketensamenwerking met AC Borst Bouw neemt Gevelconcept bij het project Waalenburgsingel de verantwoordelijkheid voor het leveren en plaatsen van de houten kozijnen en deuren op zich.

Voor dit project worden verschillende typen deuren geleverd, in totaal gaat het om 1.368 stuks. In de gevelkozijnen komen nieuwe hardhouten balkondeuren, die beglaasd en afgelakt worden geleverd en afgehangen. Ook de voordeuren van de woningen worden vernieuwd, evenals de deuren van de bergingen en portieken. De balkon- en woningentreedeuren worden in aflak en compleet voorzien van hang- en sluitwerk geleverd en aangebracht.

Bij 27 van de 31 portieken komt de deur in het bestaande kozijn en wordt ook de naastgelegen beglazing vernieuwd, inclusief een nieuwe postkast. De andere 4 portieken krijgen geheel nieuwe kozijnen. In de slaapkamers vervangt Gevelconcept een aluminium raam door een hardhouten kozijn met kiepraam met ventilatierooster en in de badkamers komt in plaats van een aluminium valraam een hardglazen valraam.

Stedenbouw partners

ERA ContourBallast Nedam