Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Waarde toevoegen aan geoogste materialen

Waarde toevoegen aan geoogste materialen

Circulaire bouwmaterialen

Een belangrijk aandeel voor de circulariteit in het gerenoveerde gemeentehuis in Leeuwarden levert Miedema Bouwmaterialen. Zij weet partijen gebruikt hout te bemachtigen die zij klaarmaakt voor hergebruik in de bouw. Zo worden onder meer 5.000 m¹ plafondbekleding en 100 m¹ kozijnhout volledig vervaardigd uit resthout. 

Miedema Bouwmaterialen behoort tot één van de vaste partners van Lont en is een vooraanstaand leverancier van duurzame bouwmaterialen. “Uit een reststroom van gemodificeerd vurenhout hebben we voor het gemeentehuis 5.000 m¹ FSC-gecertificeerde plafondbekleding kunnen produceren”, vertelt Theo van Dijk, commercieel manager van Miedema Bouwmaterialen, met trots. “En via een sloopbedrijf hebben we oude vuren balken ingewonnen, goed voor 100 m¹ kozijnhout.” 

Waarde toevoegen

Omdat Miedema Bouwmaterialen al langer actief is in het winnen en bewerken van gebruikte bouwmaterialen, heeft zij inmiddels alles in huis om de ‘geoogste’ bouwmaterialen geschikt te maken voor hergebruik. Schaven, zagen, (her)bewerken en opslaan gebeuren in de eigen machinale in Leeuwarden tot en met de vervaardiging van circulaire producten die eruitzien als nieuw. “In plaats van de bouwmaterialen naar de sloop te brengen, voegen we er juist
waarde aan toe.”

Extra charmes

Van Dijk realiseert zich dat dit soms even wennen is. Zo zijn ook de kolommen in het stadhuis van Leeuwarden geproduceerd uit sloophout. Dit hout is weliswaar geschaafd en ijzervrij gemaakt, maar de schroef- en spijkergaten zijn nog duidelijk zichtbaar. Van Dijk: “In mijn beleving zorgen deze oneffenheden juist voor extra charme, maar ik begrijp het als mensen hier anders tegenaan kijken.” 

Kennis delen

Om bouwprofessionals uit de hele keten te supporten in verduurzaming organiseert Miedema Bouwmaterialen kennissessies over circulair bouwen. “Kennis vergaren en delen over circulair bouwen vinden we belangrijk. Alleen met z’n allen maak je de circulaire keten rond.” Specialiteit van Miedema binnen de circulaire bouwmaterialen zijn de biobased bouwmaterialen, materialen die van zichzelf al hernieuwbaar zijn in de natuur.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details