Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

W-installatie van museumkwaliteit

Nationaal Holocaustmuseum Amsterdam: geen groot project, wel complex

Begin 2024 opent het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, waar de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland wordt verteld. Deze komt in de Hervormde Kweekschool. Klomp B.V. verzorgde er de volledige W-installatie.

Het complete binnenklimaat, sanitair en de WKO: het is allemaal in handen van Klomp. Zij begon met het boren van de open bron op 180 meter diepte in de tuin van de Kweekschool, waarmee warmte en koude uit de grond worden onttrokken. Voor het aanbrengen van de bron moest de complete voorgevel verwijderd worden, waarna een vrachtwagen naar binnen kon rijden. Carlo Nonneman, bedrijfsleider bij Klomp, vertelt: “Dat is in de nachtelijke uren gebeurd, om het verkeer overdag niet te stremmen. Dat was een logistieke uitdaging. Er is daarna een nieuwe gevel gebouwd, wat de nieuwe entree wordt.”

Bij het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam wordt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland verteld.

Afstemming als pre

Omdat er vaste en tijdelijke tentoonstellingen te zien zullen zijn, met kunstwerken en historische voorwerpen, is de luchtkwaliteit van groot belang. Het binnenklimaat wordt op orde gehouden met behulp van een warmtepomp, klimaatplafonds, ventilatie met WTW en luchtbevochtiging. Dit is per ruimte aan te sturen. Er gaat nog heel wat tijd overheen voordat de collectie ingehuisd kan worden, gaat Nonneman verder: “Nadat de installaties zijn aangezet en het stof is neergedaald, wordt er schoongemaakt en ingericht. Daarna wordt dit proces herhaald, waarna de collectie pas wordt ingehuisd. Alles komt heel nauwkeurig. De architect stelt ook hoge eisen. Camera’s en technieken worden specifiek op de objecten afgesteld en dat vergt tijd.”

Het complete binnenklimaat, het sanitair en de WKO worden door Klomp B.V. aangelegd.

Het is dan ook geen groot project, maar wel complex, stelt werkvoorbereider Willem Jonker. “Iedere vierkante meter wordt gebruikt. We hebben precies gezocht naar de juiste locatie voor de technieken, zodat ze de tentoonstellingen niet in de weg zitten. In samenspraak met de architect hebben we luiken en servers precies afgestemd op de tentoonstellingen.”

Prestigieus project

“Nadat het museum is geopend, zal Klomp ook het lange termijn onderhoud verzorgen, inclusief de andere gebouwen binnen het Joods Cultureel Kwartier”, vertelt projectleider Erik Slagter. Het is dan ook een project om trots op te zijn, zeker gezien de samenwerking met de opdrachtgever en andere aannemers. Nonneman: “Iedereen werkt intensief samen om het beste resultaat te verkrijgen. Het is een enorme eer dat we dit mogen bouwen, een visitekaartje. Het museum wordt straks bezocht door mensen van over de hele wereld. Daar verbinden wij onze naam aan. Het is een prestigieus project waarvan we een huzarenstukje willen maken. Ook de samenwerking met de directievoerder, Wijngaarde & Partners, is heel fijn. Die betrekt ons echt bij het onderwerp. De directie laat zien dat wij niet zomaar een aannemer zijn en dat ze het waardeert dat wij dit voor haar maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details