Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Vouwwandsystemen Valley, Amsterdam: ‘Geen concessies aan kwaliteit’
Recente bouwfoto. De vouwwanden worden dit najaar gemonteerd.

Vouwwandsystemen Valley, Amsterdam: ‘Geen concessies aan kwaliteit’

Voor de bijzondere, getrapte hoogbouwappartementen van Valley aan de Zuidas, momenteel in aanbouw, ontwikkelde Solarlux maatwerk vouwwandconcepten met een zeer hoge geveldichting. Een combinatie van SL 25-vouwwanden voor de ongeïsoleerde gevels en Ecoline/Highline-systemen voor de gevels met een hoge wind- en geluidbelasting. Architect MVRDV koos voor Solarlux vanwege de kwaliteiten als systeemhuis, zegt accountmanager André Jansen. “Wij houden alles in eigen hand, van engineering tot montage.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure    Beeld | Solarlux, Bouwcombinatie Valley Amsterdam

De eisen met betrekking tot wonen op hoogte, alsmede architectonische uitstraling, waren in het geval van Valley zodanig hoog dat MVRDV zelf de voorkeur uitsprak voor Solarlux, zegt Jansen. “De leverancier van de volglas vouwwandsystemen moet in dit soort gevallen vanaf ontwerpniveau worden betrokken. Vanwege de gewenste eisen en specificaties, maar ook vanwege de verankeringsmogelijkheden en aansluitingen. Als het gaat om details kun je niet zonder een systeemhuis. Op elk niveau hebben wij onze inbreng.”

En de eisen zijn hoog: 35 vanuit de woningen volledig toegankelijke balkons op hoogte (vanaf de achtste verdieping), met een extreem hoge wind- en geluidbelasting; een ontwerp met zeer weinig repetitie, veel hoekopstellingen en niet in het minst de wens van de architect om grote glasoppervlakken te creëren met ultraslanke aluminiumprofielen. “Je kunt je voorstellen dat bij 900 Pascal-windbelasting, een EPC < 0 en maximaal 99 millimeter profielaanzet een topproduct uit de balkonbeglazing wordt ingezet.”

Ter plaatse van de getrapte geveldelen worden high-end-systemen gebruikt voor de balkontoegang.

Kwaliteit en gebruiksgemak

Dat product is het Highline/Ecoline-vouwwandsysteem. Jansen: “Waar tripleglas is gebruikt in de getrapte geveldelen wordt de Highline geleverd, in de andere gevallen de Ecoline en op de ongeïsoleerde gevels, de strakke gevels, gebruiken wij ons standaardsysteem SL 25. Dit volglas beglazingssysteem biedt op het balkon bescherming tegen geluidsoverlast en weersinvloeden en kan voor 100% worden geopend. Het schuifsysteem houdt slagregen en geluid tot 22 dB tegen.” De Ecoline/Highline-systemen zijn hiervan een high-end-variant, met maximale prestaties en mogelijkheden, alsmede slankere profielen. In sommige gevallen dienen delen van vouwwanden van honderden kilo’s naar boven te worden gehesen. “De systemen zijn tot 5,80 meter breed en tellen zes vleugels, soms in een hoekopstelling. Bij de Highline met triplebeglazing weegt een vleugel alleen al 100-110 kilogram en dan is het vouwwandsysteem ook nog soepel te bedienen, met maximaal gebruiksgemak. Van doorslaggevend belang is dat wij als systeemhuis van engineering tot montage zijn betrokken. Het sleutelwoord voor Solarlux is kwaliteit, zonder concessies.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details