Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Vormgeven aan circulaire ambitie met DNA van modulaire bouwer’

‘Vormgeven aan circulaire ambitie met DNA van modulaire bouwer’

De bouw- en vastgoedsector is grootgebruiker van primaire grondstoffen en verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot en de afvalproductie. Producent van modulaire bouw Jan Snel heeft mede hierom de ambitie uitgesproken om binnen enkele jaren volledig circulair te produceren. “Hergebruik zit in ons DNA van modulaire bouwer. We gaan onze processen nu doorlichten om inzichtelijk en kwantificeerbaar te maken waar in de keten wij nog meer stappen kunnen zetten”, zegt projectleider circulariteit Jeroen Sheilds.

Dat kunnen grote stappen zijn, als je het voorgaande goed beschouwt. Circulariteit betreft namelijk niet alleen hergebruik van grondstoffen, maar een productieketen waarin volledig circulair wordt geopereerd. Sheilds: “Dat houdt in dat het streven is naar een nul-afvalbeleid toe te werken en alle materialen opnieuw in te zetten, en dat wij in de nabije toekomst circulair willen gaan produceren en bouwen. In essentie doen wij dat al binnen de levensduur van onze verhuurbare eenheden. Modulaire bouw is in aanleg circulair en heeft een sterk repetitief karakter, maar als je de gebruikte materialen kwantificeerbaar maakt, zou je materialen als beton of hout bijvoorbeeld kunnen hergebruiken in nieuwe modulaire eenheden. Wanneer die herbruikbaar zouden zijn in de eigen keten, heb je een win-winsituatie voor het milieu, de klant en voor Jan Snel. Wij zoeken naar zogenoemde ‘hotspots’ in onze keten waarmee wij op korte termijn resultaat kunnen boeken. Isolatiemateriaal is een ander goed voorbeeld. Wij besparen zodoende op grondstoffen en afvalverwerking en zorgen voor waardebehoud voor klant en milieu. Als hoofdaannemer van projecten in onder meer zorg, onderwijs, woning- en utiliteitsbouw kunnen wij deze ambitie goed vormgeven, ook richting onze toeleveranciers.”

Modulaire bouwer

‘Modulaire bouw is in essentie circulair’.


Ecochain
Om deze ambitieuze plannen inzichtelijk te maken, is Jan Snel gestart met de implementatie van Ecochain, een resultaatgericht platform dat bedrijven stimuleert om in alle fases van het productieproces, het bouwproces en de gebruiksfase circulariteit na te streven, door middel van toetsing van producten en processen op onder meer CO2-uitstoot, afvalverwerking en MKI-score (milieukosten-indicator). Ecochain is een R&D-gestuurde organisatie met de insteek ‘welvaartsbehoud’ te realiseren voor de volgende generaties, alsmede ketentransparantie. De modulair bouwer uit Montfoort, in staat om ‘plug & play’ te produceren, start in samenwerking met Ecochain voorlopig met het analyseren van twee modulaire bouwtypen. De belangrijkste doelstellingen zijn het analyseren van de levensloopcyclus en het kwantificeerbaar maken van de milieu-impact en circulariteit van de gebruikte materialen in het productieproces en de constructies. “Dan pas zetten wij vervolgstappen”, aldus Sheilds. Jan Snel wil niet alleen units hergebruiken, maar ook volledig circulair bouwen. “Uiteindelijk is het doel de milieufootprint van de gehele keten inzichtelijk te krijgen. En daarmee vervolgstappen te zetten om onze units circulair te maken, middels onder meer een circulaire inkoop en circulair design. Dat zou kunnen betekenen dat ons gehele productieproces tegen het licht wordt gehouden. Van daaruit bekijken we de vervolgstappen met het oog op circulariteit, op basis van andere materialen, toepassingen en demontabele constructies.” Een revolutie in bouwland, ook voor ‘hergebruikers’ met het DNA van Jan Snel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details