Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
VORM takelt 700 ton zware verdieping op Rotterdams monument

VORM takelt 700 ton zware verdieping op Rotterdams monument

 ‘Kant-en-klare’ innovatieve staalconstructie vormt vierde verdieping De Nieuwe Maaskant

Vandaag schrijft de stad Rotterdam bouwgeschiedenis aan de Rotterdamse Maas. Bouwer en projectontwikkelaar VORM takelde omstreeks 13.00h een 700 ton zware vierde verdieping op het gemeentelijk monument De Nieuwe Maaskant in Rotterdam. De verdieping – een verdieping van glas en staal, ter grootte van 800m2 – werd om 12.45h vanuit de Eemhaven over de Maas aangevoerd naar de Schiehaven. Hier werd de verdieping vanaf het water op het monumentale pand gehesen, dat dienst gaat doen als het nieuwe hoofdkantoor van VORM.  

De topverdieping bestaande uit glas en staal is met veel respect voor het oorspronkelijke werk van Architect Huig Maaskant ontworpen. De loodzware constructie is op een speciaal ingerichte tweede bouwplaats aan de Maas opgebouwd tot een volwaardige vierde verdieping, inclusief aansluitingen en zonnepanelen. Dit leverde snelheid en efficiency op: de renovatie van het bestaande pand kon onverstoord verder, parallel aan de werkzaamheden van de vierde verdieping. Deze verdieping – met het gewicht van 6,5 maal een Airbus A350-900 – werd vervolgens door de grootste kraan van Europa op De Nieuwe Maaskant getakeld, met een marge van slechts enkele centimeters.

Unieke innovatieve staalconstructie

De Nieuwe Maaskant stamt uit een periode (1958) waarin materiaal schaars was en er zo licht mogelijk werd gebouwd. Het gewicht van een extra verdieping kan het pand niet dragen. Met het team bestaande uit o.a. specialisten op het gebied van renovatie en duurzaamheid, Architektencombinatie Bos Hofman, de Kok Staalbouw en VOCON is een unieke staalconstructie ontworpen. De toevoeging van de staalconstructie en de schacht die erin staat, zorgen voor de benodigde stabiliteit van de glazen kern. Deze staalconstructie is vandaag als één gebouw op De Nieuwe Maaskant geschoven, rustend op vier kolommen die het gewicht dragen. Hierdoor lijkt de enorme verdieping als het ware boven het gebouw te ‘zweven’. Hans Meurs, Algemeen directeur VORM glundert: “We werden volslagen voor gek verklaard door alle constructeurs en specialisten, maar het is gelukt om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Kan niet, bestaat niet bij VORM.”

vorm-in-rotterdam-milan-hofmans-16-juni-2020-3-kopierenSamen sneller, duurzamer en betaalbaarder

Om het onmogelijke mogelijke te maken is samenwerking een must. “Ik ben heel erg trots op ons team dat we dit voor elkaar hebben gekregen vandaag. Niet alleen met dit project, maar met ieder project dat we binnen VORM oppakken, bewijzen we dat samenwerken en partnerschap vruchten afwerpt. We realiseren samen dingen die alleen niet mogelijk zijn”, aldus Daan van der Vorm, Directeur- eigenaar VORM. De doelen van VORM om nog sneller, duurzamer en betaalbaarder te ontwikkelen en bouwen worden in geen geval los gelaten; zij worden immers nóg belangrijker om een bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen en bouwen van steden en gemeenschappen voor de toekomst. Wethouder Bas Kurvers is dan ook lovend over de terugkeer van VORM naar Rotterdam: “Ik ben er trots op dat VORM zich hier weer vestigt. Als iemand het oude pand van architect Huig Maaskant in oude ere kan herstellen en tegelijkertijd van een nieuwe toekomst kan voorzien dan is het VORM wel. Ik heb nog wel één wens en dat is dat ik in de komende jaren nog veel bouwprojecten van VORM in de stad wil zien.”

Betekenis voor Nederland

Hittestress in de steden, gezond en veilig wonen, voldoende diversiteit op buurtniveau, voorzieningen dichtbij wonen en werken, ouderen die ook wanneer zij onzelfstandig worden toch in hun buurt kunnen blijven wonen. Dit zijn zomaar een aantal wensen waar VORM een belangrijke bijdrage aan wil leveren. Ook in Rotterdam. VORM wil samen met Rotterdam, Rotterdam maken. Doorlooptijden van ontwikkelen en bouwen moet versneld worden met 50%, waar de stichtingskosten met 20% omlaag moeten. Tevens is VORM hiervoor op zoek naar nieuw Rotterdams talent. Dit betekent meer werkgelegenheid in Rotterdam.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details