Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
VORM en OMRT bundelen krachten in realisatie betaalbare woningen

VORM en OMRT bundelen krachten in realisatie betaalbare woningen

20% goedkoper en 50% sneller ontwikkelen en bouwen kan en moet, om iedereen een betaalbare woonplek te bieden. Dat is de doelstelling van Ostate B.V., opgericht door softwarehuis OMRT en projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM. De woningmarkt in de steden zit op slot, met als gevolg dat circa 50% van onze bevolking geen kans op een nieuwe woning heeft. Ostate ziet de mogelijkheid om onze sector te hervormen als het gaat om betaalbaar wonen en tegelijkertijd ook duurzaam te ontwikkelen.

De behoefte aan betaalbaar wonen is groot, het aanbod is klein. Jongeren stellen hun volwassen leven uit, partners die willen scheiden kunnen dat niet en belangrijke beroepsgroepen die in de stad werken, kunnen er niet wonen. Dat laatste resulteert in grote mobiliteits- en ruimtelijke vraagstukken door de toegenomen reisdruk van en naar de steden. Tel daar de overbelaste arbeidsmarkt in onze sector, toenemende prestatie-eisen, de extreem hoge grondstofkosten en de stikstofproblematiek bij op en de noodzaak tot transformatie is onontbeerlijk. Alleen door goedkoper en sneller woningen te maken lossen we ons probleem van te weinig goede betaalbare woningen op.

Ostate maakt woningen betaalbaar

Met Ostate bundelen OMRT en VORM hun krachten. Zij betrachten een systematiek die op termijn tot een super voorspelbare en perfecte ontwikkel- en bouwstroom van 5.000 betaalbare appartementen per jaar leidt. “Betaalbare woningen realiseren is haalbaar door het hele ontwikkel- en bouwproces op de schop te nemen, overbodige schakels in de gehele keten eruit te halen en het ontwerpproces slim te organiseren. Ons doel: de productie van betaalbare woningen naar een nu nog ondenkbaar niveau tillen”, vertelt Hans Meurs, Algemeen Directeur bij VORM.

Efficiëntie met parametrisch ontwerp

“Wat we niet meer doen met Ostate: voor elke woning een volledig uniek ontwerp handmatig uitwerken en de vervaardiging van de (90% unieke) componenten hierop afstemmen. Wat we wel doen: standaardiseren door middel van parametrisch ontwerp qua bouwkundige elementen. We standaardiseren niet het ontwerp zelf. Zo behoud je snelheid en bieden we voor ieder project een unieke  oplossing”, vertelt Jasper Spiegeler, Strategisch Directeur bij OMRT. “Bij parametrisch ontwerpen wordt op basis van ingevoerde wensen automatisch een ontwerp gegenereerd en berekend, terwijl regelgeving, bestaande data en relaties tussen onderdelen ook worden meegenomen. Zo kunnen we snel naar een betaalbaar en maakbaar uniek topontwerp, terwijl de prestatie op duurzaamheid en comfort  ook wordt meegenomen. En dat zonder 100 verschillende toeleveranciers en 20 adviseurs”, vult Andreja Andrejevic, Technisch Directeur bij OMRT, aan.

15.000 betaalbare woningen per jaar in Nederland

VORM wil vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare appartementen realiseren. Daarom heeft VORM in mei 2019 VORM 2050 opgericht. Een nieuw VORM bedrijf met nieuwe medewerkers, gericht op betaalbaar wonen. De eerste stap van VORM 2050 in de realisatie naar betaalbaar wonen, was de oprichting van Homeblocks, samen met Giesbers. Een fabriek voor badkamers en technische ruimten. Dat is niet meer dan een eerste stap. De ambities van VORM gaan veel verder. VORM wil zelf vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare appartementen maken. “Wanneer we op deze manier ontwikkelen en bouwen, kunnen we makkelijk 70.000 betaalbare woningen per jaar leveren aan alle woningzoekenden in Nederland”, stelt Aldo de Vries, Strategisch manager bedrijfsvoering bij VORM. “Uiteindelijk gaan we met Ostate naar 15.000 betaalbare woningen per jaar. Dit gaat ons lukken”.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details