Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
VORM en Mapiq ontwikkelen Coronapieper voor bouwsector

VORM en Mapiq ontwikkelen Coronapieper voor bouwsector

Primeur: bluetooth gestuurde signalen wijzen bouwvakkers op 1,5 meter afstand

In de strijd tegen het Coronavirus, ontwikkelden VORM en Mapiq een Coronapieper. Drie weken geleden sloegen zij de handen ineen voor deze belangrijke innovatie. De bouwsector staat voor uitdagingen tijdens de coronacrisis. Minder dan 1,5 meter afstand houden is met deze pieper verleden tijd. Sensoren wijzen bouwvakkers erop dat zij binnen een straal van 1,5 meter tot elkaar staan.

Drie weken geleden deelden de kinderen van Hans Meurs het idee van de coronapieper. Hans, algemeen directeur van VORM, was direct overtuigd: we moeten dit doen om 1,5 meter afstand te borgen. Posters met daarop de maatregelen en fysieke strepen in schaftruimten zijn onvoldoende. Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM, zette het idee uit onder start-ups via Holland Contech & Proptech. Mapiq bleek de beste match in de ontwikkeling van de Coronapieper. “Leuk om te merken dat gevestigde partijen het als onmogelijke opgave bestempelden om binnen een maand een ‘coronapieper’ te ontwikkelen. Mapiq greep de uitdaging meteen aan en was voor mij geen twijfel aangezien zij zichzelf op het smartbuilding terrein meer dan bewezen hebben”. “De komende tijd zal mensen op een veilige afstand van elkaar houden de grootste uitdaging worden, slimme technologie kan daarin uitkomst bieden. Als Mapiq zetten wij graag onze kennis en wendbaarheid in om bij te dragen aan de huidige situatie, daar is dit project een mooi voorbeeld van.” aldus Sander Schutte, CEO van Mapiq.

Belangrijke innovatie bouwsector

Terwijl de Overheid druk is met maatregelen voor de bouw, zit VORM niet stil. “Met de Coronapieper hebben we een belangrijke innovatie ontwikkeld voor de bouwsector, in slechts drie weken tijd”, vertelt Hans Meurs, Algemeen directeur van VORM. “We doen er op onze bouwplaatsen alles aan om onze medewerkers te beschermen, van fysieke strepen op de vloer tot nu dus de Coronapieper. Een belangrijke ontwikkeling in deze tijd!”

Gevolgen voor het woningtekort

Het tekort aan woningen in Nederland is nog altijd groot, ook tijdens de coronacrisis. “Op het moment dat de bouwplaatsen stil komen te liggen, heeft dit grote gevolgen voor het aantal beschikbare woningen. Daarom doet VORM er alles aan om dit te voorkomen, door de RIVM maatregelen op te volgen en de gezondheid van alle bouwplaats medewerkers te borgen”, vertelt Schotte. “Zo gaan de werkzaamheden op onze bouwplaatsen onverminderd door. Met deze maatregelen verwachten we dat de bouwplaats voor iedereen veilig zijn.”

Mapiq buiten het kantoorgebouw

Mapiq ontwikkelt al zeven jaar slimme technologie voor kantoorgebouwen. Aan de hand van data en technologie koppelt het gelijknamige smart office platform medewerkers aan ruimtes, faciliteiten en collega’s. Mapiq stelt medewerkers in staat om makkelijker flexibel te werken en het kantoor te delen. Om dit doel te bereiken ontwikkelde het bedrijf niet alleen software maar ook een eigen sensor die werkplek bezetting zeer accuraat kan meten. Deze sensor is de inspiratie voor het huidige project. “Wij kunnen op dit moment bijdragen door onze technische kennis breder in te zetten dan alleen binnen de kantoorwereld. We weten niet hoe de ontwikkeling van de corona apps eruit gaan zien, maar wij kunnen binnen alle privacy wetgeving mensen toch informeren over wat er als veilig wordt gezien”, vertelt Schutte.

De sensoren zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat deze volledig AVG-proof zijn. Iedere sensor zend een generiek bluetooth signaal uit en vangt die van ander piepers op. Bevindt een signaal zich binnen 1,5 meter afstand, dan hoort de bouwvakker een pieptoon. Zijn zij 1,5 meter van elkaar verwijderd, dan stopt de pieper en kunnen zij het werk vervolgen.

Andere sectoren

De Coronapieper is ontwikkeld voor de bouwsector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. Op dit moment onderzoeken VORM en Mapiq de mogelijkheden om de Coronapieper op grotere schaal te produceren.

Overige maatregelen

VORM wil voorop lopen als het verbeteringen en innovaties betreft, ook tijdens deze coronacrisis. Zo nam VORM  ook nu haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. “Wij willen de mensen om ons heen beschermen tegen het coronavirus” stelt Hans Meurs. “Zo werken de bouwvakkers met helmen met gelaatsmasker, draagt iedereen hesjes, hangen er passeerschermen, zijn schaftruimtes ingedeeld op 1,5 meter, wordt er voorzien in extra toiletvoorzieningen en schoonmaak. Ook werken de teams in meerdere shifts, reizen zij alleen of met maximaal twee personen met een passagiersscherm in de auto. Om iedereen zoveel mogelijk te wijzen op het belang en de naleving hiervan, zijn alle maatregelen in acht talen beschikbaar. Houdt iemand zich niet aan de strenge maatregelen, dan volgt verwijdering van de bouwplaats. En daar komt nu dus de Coronapieper bij.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details