BudoBouw B.V.
01:52
14-05-2018

Vorm en functie ontmoeten elkaar in beton

Een ‘niet alledaagse bouwwijze’. Zo noemt Jeroen van Ostaijen, bedrijfsleider bij BudoBouw B.V. uit Zwolle het werk aan de nieuwe parkeergarage aan het Jaarbeursplein in Utrecht. Laat dat nou net een kolfje naar de hand van BudoBouw zijn. In een gesprek met Van Ostaijen en Denis van Wijk, directeur van BudoBouw, nemen we kennis van de voortgang van de werkzaamheden.

“De betreffende parkeergarage is helemaal nieuw. Allereerst werden er op locatie damwanden geslagen, waarna alles volliep met grondwater. Daarop is onderwaterbeton gestort, daarna werd het water weggepompt en zijn de damwanden waterdicht gemaakt door middel van injectie en lassen”, opent Van Ostaijen het gesprek. “Nadat de damwanden waterdicht gemaakt zijn, kwamen wij met BudoBouw in beeld.”

BudoBouw B.V.

Unieke prefab kolommen
De werkzaamheden vingen aan op de onderwaterbetonvloer, verdieping -3. “Om te beginnen is er een laag zand gestort”, aldus Van Ostaijen. “Daar is een werkvloer overheen gestort, waarna we met stortafzettingen alles in gereedheid hebben gebracht voor het storten van de betonvloer. Een externe partij heeft zorggedragen voor het storten van het monolithisch beton.” Van Wijk vult aan: “Daarna hebben we prefab kolommen weggezet. Zeer bijzonder van vorm. Het is mooi om te zien hoe dergelijke functionele kolommen ook qua vormgeving anders kunnen zijn. De kolommen kennen een trapeziumvorm en voegen iets moois toe aan het geheel.” Van Ostaijen: “Nadat deze sierkolommen geplaatst waren, hebben we holle wanden gezet en afgestort en konden we beginnen met de voorbereidingen voor verdiepingsvloer -2.”

BudoBouw B.V.

Specialistisch maatwerk op min één
Ter voorbereiding van verdiepingsvloer -2 plaatste Safe ondersteuningen. “Op deze ondersteuningen zijn breedplaatvloeren gekomen. Wederom hebben we deze vloeren stortklaar gemaakt, waarna door derden weer een monolithische betonvloer is gestort”, legt Van Ostaijen uit. Een uniek stuk werk vond plaats op verdieping -1: “Daar bevindt zich het betonnen frame dat de damwanden bij elkaar houdt. Om de kolommen aan te kunnen brengen, kon er geen gebruik worden gemaakt van de prefab elementen, maar moest er ter plekke gestort worden onder het betonnen frame. We hebben bestaande stalen betonbekisting geplaatst en vervolgens de gietmallen van de sierkolommen aangepast om ter plekke de kolommen in hun unieke vorm te kunnen gieten”, aldus Van Wijk.

BudoBouw B.V.

Oplevering gepland voor de bouwvak
Van Ostaijen: “Op verdieping nul werken we aan entree A en B, de luchtkoker en een vijverpartij. Entree A en B hebben ronde wanden, een specialisme van BudoBouw. Beide entrees worden voorzien van een luxe uitstraling door toepassingen in staal, glas en beton, waarbij wederom het esthetische karakter een rol speelt. De bedoeling is dat alles voor de bouwvak klaar moet zijn.” Zowel Van Wijk als Van Ostaijen spreken lovend over de combinatie van functionaliteit en esthetische optiek bij dit project. “Er is aandacht besteed aan de optiek van het geheel. Het beton in speciale vormen geeft de parkeergarage een uniek karakter.”

BudoBouw B.V.

Logistiek gezien zit het prima in elkaar op de bouw aan het Jaarbeursplein. “Het feit dat de planning onder druk staat, wordt goedgemaakt doordat dingen prima geregeld zijn. Alle leveringen vinden just-in-time plaats via het aanmeldsysteem op de bouwplaats. Logistiek gezien is alles dus goed op elkaar afgestemd. Ook onze opdrachtgever toont zich zeer betrokken bij de onderaannemers. De hoofduitvoerder, John Fijneman, houdt het moreel van de mannen op peil met lekkere versnaperingen tussendoor. Ook op de bouw gaat de liefde door de maag, toch?”, zegt Van Ostaijen tot besluit. 

BudoBouw B.V.

Tekst | Jan Mol   Beeld | BudoBouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Aan de Stegge TwelloWeerreys Park