Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Voortbouwen op een vruchtbare samenwerking

Natures-Pride—Aanbouw—DVV-0624

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | De Vries en Verburg

29 september 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Nature’s Pride, één van de grootste importeurs van fruit en groenten in Europa, breidt uit. Aan het bestaande bedrijfspand in Maasdijk, circa 37.000 vierkante meter groot, wordt nog eens 21.000 vierkante meter toegevoegd. Bij de realisatie van dit nieuwe deel worden de vruchten geplukt van een duurzaam samenwerkingsverband, dat in 2013 ontkiemde.

Met de uitbreiding krijgt Nature’s Pride meer ruimte voor het bewaren, rijpen en verpakken van verse producten. In het nieuwe gedeelte komen diverse rijpcellen, een volledig geautomatiseerd magazijn en sorteerlijnen met verpakkingsrobots. Verder biedt de nieuwbouw ruimte aan enkele kantoren, sanitaire ruimten en twaalf docks. Net als in het bestaande deel staan duurzaamheid, efficiëntie en een optimaal gebruiksgemak centraal.

Bouwteamverband

Voor de realisatie van de uitbreiding koos Nature’s Pride voor de partijen die acht jaar geleden het bestaande pand realiseerden: De Vries en Verburg als bouwkundig aannemer, Klimaatservice Holland voor de W-installaties, Mansveld Elektrotechniek voor de E-installaties en Van Kempen Koudetechniek voor de koelinstallaties. Projectleider namens De Vries en Verburg is Gerben van der Glas. Hij vertelt: “We voeren dit werk uit in bouwteamverband. Al in een vroeg stadium stemden we de werkzaamheden en planningen zo veel mogelijk op elkaar af. Ook met ABB, die verantwoordelijk is voor de procesinstallaties, werken we intensief samen.”

Bekend met elkaar en het gebouw

Dat alle bouwteamleden het bestaande pand van Nature’s Pride al bouwden, biedt meerdere voordelen. “De samenwerking is vertrouwd”, licht Van der Glas toe. “We voeren de werkzaamheden uit als één team. We kennen elkaar en weten wat we aan elkaar hebben. Bovendien kennen we het gebouw. Dat is handig, aangezien we het nieuwe deel er tegenaan bouwen. We sluiten aan op de hellingbaan. In de nieuwe situatie kun je via die hellingbaan ook op het parkeerdek van de uitbreiding komen. De techniek die zich onder de hellingbaan bevindt, moesten we ten behoeve van de uitbreiding iets wijzigen. Een behoorlijke uitdaging, aangezien de processen in het bestaande pand onverminderd moesten doorgaan.”

Beton en staal

De uitvoering van het uitbreidingsdeel startte in september 2020. Van der Glas somt de werkzaamheden op: “We bouwen het nieuwe bouwdeel op vibropalen en een betonnen fundering. De betonnen begane grondvloer is in het werk gestort. De sprinklerkelder en het deel naast de hellingbaan, waar de techniek zich nu bevindt, maakten we met kanaalplaatvloeren. Het prefab casco bestaat uit beton in combinatie met staal. De tussen- en dakvloeren voerden we uit met kanaalplaten. De gevels zijn bekleed met geïsoleerde sandwichpanelen en zwarte golfbeplating. Op het dak bevinden zich het parkeerdek, diverse installaties, een groendak en zonnepanelen.”

BREEAM-NL ‘Excellent’

Het groendak zet CO2 om in zuurstof en haalt fijnstof uit de lucht. De zonnepanelen voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de nieuwbouw. Beide toepassingen dragen bij aan het behalen van de BREEAM-NL certificering ‘Excellent’. Een andere manier om aan die duurzaamheidsambitie bij te dragen, is het hergebruik van regenwater. Bovendien wordt de nieuwbouw duurzaam verwarmd en gekoeld. Hierbij wordt de restwarmte van de koelinstallaties ingezet om de rijpcellen en kantoorruimtes te verwarmen. “De installatiewerkzaamheden zijn in volle gang”, zegt Van der Glas. “Dat geldt ook voor de afbouwwerkzaamheden. We verwachten in het vierde kwartaal van 2021 op te leveren.”    

Infrawerkzaamheden naderen oplevering

Bij de uitbreiding van Nature’s Pride in Maasdijk zijn veel partijen betrokken die in 2013 de nieuwbouw realiseerden. Tot die vaste kern behoort ook JVA Stolwijk, die diverse grond-, straat- en rioleringswerkzaamheden uitvoert voor de nieuwbouw. 

“Tussen maart en juli 2019 voerden we ook al enkele werkzaamheden uit voor Nature’s Pride”, vertelt werkvoorbereider Erik-Jan van Dam van JVA Stolwijk. “We legden toen 20 stekkerplaatsen, 8 vrachtwagen wachtplaatsen en 150 tijdelijke parkeerplaatsen voor bezoekers en medewerkers aan. In maart 2020 startten we met de voorbereiding voor de nieuwbouw, bestaande uit het omleggen van de kabels en leidingen langs het bestaande gebouw. Tot aan de zomer van 2020 legden we het bouwterrein aan. Dit terrein was behoorlijk nat, het leek net een moeras. Gezien de start van het broedseizoen moesten we het gebied ‘vogelvrij’ houden. Dit deden we met biologisch afbreekbaar lint.” Vanaf augustus 2020 voerde JVA Stolwijk het grondwerk uit voor de fundering, gevolgd door het aanbrengen van isolatie onder de in het werk gestorte betonvloer en het grondwerk voor de binnenriolering. Van Dam: “Tot slot hebben we de riolering en het straatwerk van het buitenterrein aangelegd. Na de bouwvak hebben we onze werkzaamheden naar verwachting opgeleverd.”

Sanitaire installaties zo goed als gereed

Voor de uitbreiding van Nature’s Pride in Maasdijk voert Dorst Installatietechniek B.V. de complete S-installaties uit. Met de werkzaamheden bijna gereed kijkt Willem van Rij, directeur van Dorst Installatietechniek, terug op een goed lopend project en een prettige samenwerking.

“Wij zijn vanaf het eerste stukje fundering bij het werk betrokken”, vertelt Van Rij. “In opdracht van onze vaste partner Klimaatservice Holland brengen wij de hemelwaterafvoer, riolering, waterleiding, brandslanghaspels en droge blusleidingen aan. De hemelwaterafvoer is een Pluvia-systeem. Het afvoersysteem dat zich in de rijpcellen bevindt, bestaat uit sleufgoten in de begane grondvloer. Via deze sleuven wordt het condenswater opgevangen en afgevoerd.” Met de installaties voor negentig procent gereed lopen de werkzaamheden volgens planning. “De samenwerking met Klimaatservice Holland verloopt, zoals we gewend zijn, prima. Ook met De Vries en Verburg en de andere partijen werken we prettig. Met de meesten realiseerden we eerder al de nieuwbouw van Nature’s Pride. Daar bouwen we met elkaar succesvol op voort.”

Bouwinfo
Opdrachtgever Nature’s Pride, Maasdijk
Architect Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam
Bouwkundig aannemer De Vries en Verburg, Stolwijk

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details